Joi 13 si vineri 14 octombrie 2022, la Toulouse s-a desfasurat Conferinta internationala privind fenomenele aerospatiale neidentificate CAIPAN II, organizata de Grupul de Studii si Informatii asupra Fenomenelor Aerospatiale Neidentificate (Groupe d’Études et d’Informations sur les Phénomênes Aérospatiaux Non-identifiés – GEIPAN), din cadrul Centrului national de studii spatiale (Centre national d’études spatiales – CNES), echivalentul francez al NASA. Mentionez ca GEIPAN este cea mai veche structura oficiala OZN din lume, avand o activitate continua din 1977.
Conferinta a avut ca obiectiv sa treaca in revista progresele in investigatii, cunostinte si expertiza in domeniul fenomenelor aerospatiale neidentificate (UAP). Din 13 tari, au venit peste 100 de oameni de stiinta, experti tehnici, anchetatori si asociatii interesate de UAP-uri care si-au prezentat observatiile UAP, resursele, tehnicile si know-how-ul folosit pentru a analiza relatarile martorilor.
Decizia fara precedent de a organiza conferinta in comun in limba franceza si engleza este un semn al vremurilor. Utilizarea mai multor limbi a permis expuneri mai cuprinzatoare ale informatiilor de catre vorbitorii prezenti. S-au prezentat proiecte in curs de desfasurare la Centrul national de raportare a aviatiei privind fenomenele anomale (NARCAP) din SUA, sau la Julius-Maximilians-Universität din Würzburg, ori la Institutul American de Aeronautica si Astronautica, Comunitatea de Interes pentru Fenomene Aerospatiale Neidentificate (AIAA UAP COI), care si-a facut debutul oficial recent prin o declaratie a presedintelui sau Ryan Graves. De asemenea, la eveniment a fost prezentat si comitetul tehnic Sigma 2 al 3AF (Association Aéronautique et Astronautique de France) pentru UAP, care si-a prezentat o analiza de 350 de pagini.
Foaie de parcurs
Unul dintre cei mai asteptati vorbitori de la eveniment a fost Daniel A. Evans de la Directia de Misiune Stiintifica a NASA, care a vorbit despre Grupul UAP al agentiei spatiale americane, pe care il va conduce. El a prezentat foaia de parcurs NASA pentru aceasta echipa, care isi propune sa „examineze UAP-urile dintr-o perspectiva stiintifica si sa se concentreze pe identificarea datelor disponibile, cum sa colecteze cel mai bine datele viitoare si modul in care NASA poate folosi acele date pentru a avansa in intelegerea stiintifica a UAP-urilor”.
Potrivit lui Evans, in corpul mai larg de rapoarte UAP, exista o „mica fractiune care pare sa demonstreze o tehnologie de propulsie extrem de avansata si, dincolo de aceasta, UAP-urile prezinta cel mai clar o problema de siguranta a zborului”. In prezentarea sa, Evans a mai adaugat ca „este foarte dificil sa tragi concluzii ferme despre natura sau intentia UAP si asta isi propune NASA sa ajute sa faca”. Evans a subliniat ca NASA nu se va baza pe date clasificate, dar ca agentia spatiala lucreaza „foarte strans cu Departamentul Apararii si cu Biroul de Rezolvare a Anomaliilor din toate domeniile” (AARO), ca si cu Congresul Statelor Unite.
Evans a subliniat ca activitatea grupului reprezinta „doar prima faza a muncii NASA, cea menita sa ne spuna cum am putea folosi in viitor sursele de date si metodele de analiza pentru a face lumina asupra UAP-urilor”.
In timpul prezentarii lui Evans, un alt prezentator, Jacques Vallée, Ph.D., a intrebat daca ar fi posibil sa se foloseasca arhivele de acoperire prin satelit ale NASA pentru a verifica daca a fost inregistrat vreodata ceva in timpul evenimentelor trecute. Evans a raspuns ca aceasta se numara printre ideile pe care NASA le are in vedere, dar a sugerat ca agentia spatiala ar putea incerca, de asemenea, sa foloseasca resurse in timp real pentru a urmari evenimentele UAP in curs.
Expertul strategic in securitate Joshua Pierson a afirmat mai demult ca din cele mai de incredere 100 de cazuri UAP, 99 au fost initiate prin marturia martorilor si doar unul prin radar. In concordanta cu aceasta realitate, o mare parte a conferintei de doua zile a GEIPAN a fost dedicata evaluarii instrumentelor si metodelor care pot fi utilizate pentru a studia stiintific marturia martorilor fara a induce o partinire in procesul de investigare.
Expertul GEIPAN Michael Vaillant si anchetatorul GEIPAN Antoine Cousyn au prezentat metodologia de verificare a faptelor a agentiei lor folosind un caz recent care a avut loc pe coasta de vest a Frantei, langa Crozon, nu departe de o baza militara nucleara. In ianuarie 2020, un fost militar care lucra ca sofer de autobuz scolar a raportat ca a vazut o pereche de obiecte dreptunghiulare rosii aparand pe cer la altitudini joase in plina zi, aparent cu globuri rosii miscandu-se in interiorul lor. La scurt timp dupa aceea, a aparut un al treilea obiect dreptunghiular si, dupa ce au ramas nemiscate o vreme, obiectele au disparut intr-o miscare care a amintit martorului salturile unei pietricele aruncate razant pe un luciu de apa. In ciuda investigatiei amanuntite a tuturor cauzelor conventionale, inclusiv a fenomenelor meteorologice, lasere, avioane, drone si elicoptere, cazul, care este inca in curs de investigare, a ramas neexplicat.
Potrivit GEIPAN, multe cazuri raman nerezolvate din cauza lipsei de date. Cele care au fost explicate definitiv, sau cel putin foarte probabil, reprezinta cea mai mare parte a cazurilor raportate. Informatiile personale legate de martori sunt eliminate din rapoartele pe care agentia le obtine, care sunt apoi publicate pe site-ul web GEIPAN si puse la dispozitia cercetatorilor din intreaga lume.
Intr-o premiera mondiala, anchetatorul GEIPAN Gilles Munsch a prezentat o categorie complet noua de obiecte zburatoare identificate (IFO) pe care agentia sa o numeste „Iluzie entoptica”, o imprejurare in care un martor este suspectat ca si-a observat propriul fund de ochi (adica partea din ochi opusa pupilei) cand se uita printr-un telescop care a fost montat necorespunzator.
O alta prezentare, sustinuta de Jean-Marc Wattecamps, investigator sef al retelei COBEPS din Belgia, a aratat modul in care analiza bazata pe text ar putea ajuta la filtrarea rapoartelor martorilor pentru a prioritiza cazurile semnificative in cazul unui numar mare de rapoarte primite – o situatie comuna in timpul valurilor OZN – in timp ce investigatorul GEIPAN Laurent Chabin a aratat cum ochelarii de realitate augmentata ar putea fi folositi pentru a reproduce observatiile unui martor la fata locului pentru a ajuta la cresterea acuratetei raportarii UAP.
Retele de satelit
Dintr-un alt unghi, Philippe Ailleris, de la Comitetul Director AIAA UAP COI, a aratat cum reteaua de sateliti Sentinel al Agentiei Spatiale Europene ar putea fi utilizata permitand anchetatorilor acces gratuit la sateliti pentru a aduna imagini de inalta rezolutie prin care sa se repereze potentiale nave necunoscute in atmosfera.
Hakan Kayal, profesor de tehnologii spatiale la Universitatea din Würzburg, a descris, de asemenea, modul in care sateliti dedicati detectarii UAP ar putea identifica semnele specifice aeronavelor anormale si a explicat cum ar putea fi utilizate statiile terestre cu un camp vizual de 100º si camera de 10 megapixeli SKYCAM 5, examinand constant cerul, intr-un mod similar cu modul in care reteaua de camere FRIPON a Observatorului din Paris cerceteaza cerul francez, fiind capabil sa urmareasca obiecte care se misca rapid. O astfel de camera a fost instalata si in Valea Hessdalen din Norvegia, unde se vad permanent OZN-uri, asa cum a prezentat in timpul conferintei Bjørn Gitle Hauge de la Colegiul Universitar Østfold.
Printre prezentarile majore a fost si una sustinuta de Jacques Vallée, tratand un presupus proces de recuperare a unui UAP accidentat: cazul Trinity din 1945, recent redescoperit. Interesanta a fost si prezentarea expertului de renume mondial François Louange care, folosind un software, realizat initial pentru uz militar dar disponibil acum si cercetatorilor privati, a oferit metode imbunatatite de a depista fotografiile cu false OZN-uri.
Cuvantul directorului executiv al Centrului National de Raportare a Aviatiei pentru Fenomene Anomale (NARCAP), Ted Roe, a inclus un apel vibrant la cooperare internationala in ufologie.
DAN D. FARCAS
Comentarii