Fiica a printului Edward, duce de Kent, si nepoata a regelui George III, Victoria accede la tron la 18 ani, la 20 iunie 1837, si va avea o domnie fabuloasa de 63 de ani si sapte luni – cea mai lunga în cadrul monarhilor englezi si cea mai lunga domnie feminina din lume. De la 1 mai 1876, ea a mai purtat si titlul de împarateasa a Indiei. Regina Victoria a fost ultima reprezentanta a casei de Hanovra. Regimul care exista în Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei era monarhie constitutionala.
Viitoarea regina Victoria s-a nascut la Londra, în Palatul Kensington. Printre nasii sai s-a numarat si tarul Alexandru I al Rusiei. Pâna a ajunge mostenitoare la tron, se poate spune ca Victoria a „beneficiat” de mai multe decese ale fratilor sai mai mari. Dupa accederea la tron, pentru noua regina s-au facut mai multe planuri de casatorie.
Tânara regina, primul suveran care a locuit la palatul Buckingham, nu prea avea gânduri de maritis, iar în treburile politice se baza foarte mult pe prim-ministrul Lord Melbourne. Acesta a sfatuit-o sa se casatoreasca, pentru ca prezenta mamei sale în palat sa n-o mai „stânjeneasca”. Initial, regina a considerat ideea maritisului „o alternativa socanta”. Însa ea avea deja pe cineva în vedere, un tânar german care-i era verisor si fiu de duce din Saxa-Coburg-Saafeld, pe nume Albert.
Într-adevar, inima tinerei suverane s-a oprit asupra printului Albert, care era si nepotul regelui Leopold al Belgiei. Cei doi s-au casatorit în 1840 si a fost un mariaj fericit, cu noua copii. Toti acestia s-au casatorit în mai multe tari ale Europei, de aceea Victoriei i se mai spunea si „Bunica Europei” rubedeniile sale cu „sânge albastru” fiind foarte numeroase.
În timpul primei perioade de domnie, regina Victoria (care nu avea atributii foarte importante în politica interna) a fost tinta mai multor atentate si a fost afectata de foametea din Irlanda (1845), cauzata de o boala a cartofului. A avut relatii speciale cu Franta (condusa de Napoleon III)… La finele anului 1861, printul Albert moare de febra tifoida si regina este profund afectata. Ea refuza sa mai iasa în public si sa mai participe la unele evenimente. Cu toate acestea, se spune ca a avut o legatura aparte cu un valet personal, scotianul John Brown. Nu se stie exact natura acelor legaturi, dar în jurnalul personal publicat de regina acel scotian este pomenit în mod expres.
Desi bolnava de reumatism (cazuse pe scari), regina Victoria a participat la Jubileul de Aur (1887) si apoi la Jubileul de Diamant (1897), adica la aniversarea a 50 si respectiv 60 de ani de domnie. În pofida vederii din ce în ce mai slabe, Victoria a mai domnit pâna la 29 ianuarie 1901. Ea avea deja pe atunci 42 de nepoti.
PAUL IOAN
Comentarii