In cadrul istoriei monarhiei rusesti, tarul Alexandr al II-lea este apreciat ca fiind cel mai mare reformator al Rusiei, dupa Petru cel Mare. Printre marile reforme facute de acest suveran (care a domnit intre 1855 si 1881) la loc de frunte se afla emanciparea serbilor (1861), reformele organizatorice ale puterii judecatoresti (inclusiv modul de alegere a judecatorilor in diferite cazuri), abolirea pedepsei capitale si foarte importanta organizare a guberniilor (34 la numar), cu consilii locale. Din aceste grupari faceau parte reprezentanti ai tuturor paturilor sociale, dar se pastra o majoritate pentru nobilime.
Nascut la Moscova in 1818 si crescut intr-o atmosfera intelectuala conservatorista, specifica orasului Sankt Petersburg, Alexandr a fost fiul tarului Nicolae I si al tarinei Charlotte de Prusia. Ascensiunea lui la tronul Rusiei s-a produs in 1855, dupa moartea tatalui sau. Razboiul din Crimea nu se terminase (a durat intre 1853 si 1856) si noul tar a fost nevoit sa faca fata unor uriase greutati economice. Rusia a pierdut acel razboi si in acele circumstante, cand tara avea nevoie de resurse pentru a implementa reformele liberale, tarul s-a gandit sa vanda teritoriul cunoscut azi drept Alaska catre SUA. Dar primele tentative s-au impotmolit din cauza Razboiului Civil din SUA (1861-1865). Dupa terminarea con-flictului, au inceput negocieri intense.
Rusia voia sa vanda Alaska din mai multe motive. Tarul nu vedea avantajele economice ale acelei regiuni indepartate, dar in primul rand se temea ca zona va fi ocupata de inamicul britanic (cu care fusese in conflict in Crimea) fara a primi ceva in schimb. Negocierile ruso-americane au fost reluate in 1867, iar initiativa cumpararii teritoriului a fost a secretarului de stat al SUA William H. Seward. Pentru o suprafata de peste 1,5 milioane de kilometri patrati (dubla fata de Texas) s-a ajuns la un pret de 7,2 milioane dolari sau 4,74 dolari la kilometrul patrat. Presedinte al SUA era Andrew Johnson, care a suferit initial multe critici din acest motiv. Dar pana la urma Parlamentul (Congresul) american a votat pentru achizitie. Ceremonia de schimbare a drapelului rus cu cel american s-a desfasurat la 18 octombrie 1867, in fata casei guvernatorului. Alaska a fost preluata de generalul american Lovell Rousseau. Numele de „Alaska” a fost ales americani dupa un cuvant din dialectul eschimosaleut.
Generalul american de origine romana, George Pomut (nascut la Sacele, Brasov, in 1818, dupa unele surse) a fost consul al SUA la Sankt Petersburg in perioada vanzarii Alaskai (numit in 1866). El a participat la acea intelegere comerciala si a ramas in functie timp de 12 ani. A murit in 1882, in Rusia, iar in 1913 autoritatile SUA, in semn de pretuire, au dispus aducerea ramasitelor sale pamantesti la Cimitirul National Arlington.
Asasinatul
Reformele liberale promovate de tarul Alexandr al II-lea nu au multumit toate paturile sociale si au iritat in special nobilimea, mare detinatoare de terenuri agricole. Dar in Rusia se dezvolta si o miscare de stanga revolutionara, care voia indepartarea tarului. Astfel, dupa nu mai putin de patru tentative de assinat, la 13 martie 1881, Alexandr al II-lea a fost ucis de un rebel care facea parte din organizatia autointitulata „Vointa Poporului”. Un ucigas s-a apropiat de caleasca imperiala, la Sankt Petersburg, cu un pachet cu explozibil. Dar explozia nu l-a afectat pe tar, caci trasura era blindata (cadou de la Napoleon al III-lea). Numai ca un alt rebel s-a apropiat de suveran cu alt pachet de explozibil, care a fost fatal. I-a succedat fiul sau, Alexandr al III-lea, care a domnit doar trei ani.
PAUL IOAN
Comentarii