In istoria recenta a Rusiei s-au desfasurat mai multe actiuni teroriste sangeroase: septembrie 1999 – atacuri cu bombe in blocuri din Moscova, Buinaksk (Dagestan) si Volgodonsk (Rostov Oblast), soldate cu 293 de morti; octombrie 2002 – luare de ostatici la un teatru din Moscova, 170 de morti; septembrie 2004 – luare ostatici la o scoala din Beslan, Osetia de Nord, 385 de morti.
La 23 octombrie 2002, la teatrul Dubrovka din Moscova (4 kilometri de Kremlin) se desfasura spectacolul de mare succes „Nord-Est” (peste 400 de reprezentatii pana atunci). Toate biletele fusesera vandute, astfel incat in sala erau aproape 850 de spectatori.
Spectacol intrerupt
In jurul orei 21,00, un grup de 40-50 de teroristi ceceni (militanti islamisti ai miscarii de independenta a Ceceniei) au luat cu asalt sala si scena, cerand retragerea Rusiei din Cecenia si incheierea celui de-al doilea razboi din acea regiune. Oficial, acest asediu terorist a fost condus de Movsar Barayev („Suleimanov”). Termenul dat de atacatori a fost o saptamana, apoi urma uciderea ostaticilor.
Teroristii erau inarmati cu grenade, mitraliere de asalt, mine si dispozitive explozibile plasate in manechine. Chiar si cei 17 actori (intre care doi copii) au fost ostracizati. Cecenii au eliberat intre 150 si 200 de ostatici (femei si copii). In prima noapte, o femeie venita din exterior pentru negocieri a fost impuscata. Presedintele Putin si-a intrerupt o importanta vizita externa si a inceput consultari, inclusiv cu George W. Bush. Liderul cecen prorus a refuzat sa discute cu teroristii. In ziua a doua, fortele speciale ruse au inundat teatrul. Blindatele au sosit in jurul teatrului. Dar atacatorii cereau un reprezentant direct al presedintelui Putin. Prin Crucea Rosie li se aducea hrana calda ostaticilor. Liderul Barayev averti-za ca cecenii sunt dispusi sa moara.
In dimineata zilei de 29 octombrie s-a anuntat ca doiostatici au fost ucisi, ceea ce a grabit interventia fi-nala. In zorii celei de-a treia zi de asediu, fortele speciale „Spetsnaz”, prin gauri in pereti si prin sistemul de ventilatie au trimis in interior un compus necunoscut, continut in aerosolul pompat. Multi teroristi si ostatici au lesinat, dar unii atacatori aveau masti contra gazelor. Dupa 30 de minute au inceput violente schimburi de focuri. 150 de militari au fost ucisi prin impuscare, precum si unii ostatici. In total, au murit 33 de extremisti si 129 de ostatici (printre care 17 actori). Ulterior, numarul civililor decedati a ajuns la 204 (in timpul atacului si la catevazile dupa aceea), cei mai multi din cauza gazelor toxice.
Doliunational
La 26 octombrie 2002 (la pranz), presedintele Putin afacut o declaratie televizata prin care multumea fortelor speciale si cetatenilor rusi pentru bravura. El a cerut iertare pentru ca nu fusesera salvati toti ostaticii si a declarat o zi de doliu national.
Putin a mai spus ca se vor lua „masuri adecvate” contra teroristilor. Prim-ministrul Tony Blair (UK) l-a felicitat. La solicitarile internationale, agentul chimic folosit a fostdezvaluit ca fiind un derivat de fentanil, mult mai puternic decat morfina.
PAUL IOAN
Comentarii