Monumentele din lumea antica, de la Piramidele din Giza la Panteonul Roman si la Angkor Wat din Cambodgia, sunt unele dintre cele mai populare destinatii turistice din lume, repere istorice care permit vizitatorilor sa îsi imagineze cum era viata cu mii de ani înainte de epoca lor.
Înca din vechime oamenii vizitau destinatiile turistice din aceleasi motive ca si cei de astazi: pentru a se informa, delecta si deconecta. Arheologii estimeaza ca portiunile de piatra ale monumentului neolitic Stonehenge au fost construite în jurul anului 2500 î.Hr., ceea ce precede cu aproape 2.000 de ani fondarea Romei.
Istoricii au dezbatut daca vechii romani cunosteau Stonehenge; putine dovezi scrise care au supravietuit sugereaza ca acestia erau constienti de existenta sa, dar au fost descoperite artefacte romane în zona, ceea ce indica faptul ca locuitorii Britaniei romane au vizitat-o dintr-un anumit motiv.
În Roma antica, romanii bogati îsi petreceau primaverile pe plajele de coasta, iar verile la munte. Cea mai populara regiune de plaja era Golful Napoli, de la Cumae la peninsula Sorrento. Vechiul oras roman Pompei a fost o statiune turistica romana pâna când a fost îngropat în cenusa vulcanica din cauza eruptiei Muntelui Vezuviu în anul 79 d.Hr.
În secolul I î.Hr., multe monumente din Egipt existau deja de mai bine de o mie de ani. Colosii lui Memnon sunt o pereche de statui de cuartit, fiecare având peste 60 de picioare înaltime, menite sa-l reprezinte pe faraonul Amenhotep al III-lea (1388-1350 î.Hr.) asezat pe tron. Statuile au fost o destinatie turistica timpurie.
Observatori antici precum Strabo si Pausanius au raportat ca una dintre statui scotea un zumzet misterios. Se crede ca acest sunet este fie rezultatul evaporarii picaturilor de roua, în fiecare dimineata, fie opera preotilor locali care au vazut în el o oportunitate turistica.
Orasul antic Troia a fost resedinta troienilor, inamicii grecilor micenieni din epopeea Iliada a lui Homer. Istoricii cred ca razboiul troian chiar a avut loc, cu sute de ani înainte de nasterea lui Homer. Troia este situata în nord-vestul Turciei, la mica distanta de actualul oras-port Çanakkale si a devenit o destinatie turistica pentru vizitatori din întreaga lume antica.
Orasul roman antic Baiae a fost una dintre cele mai populare atractii de pe litoral pentru romanii bogati. Situat pe Golful Pozzuoli, lânga Napoli, Baiae a fost construit initial pentru a profita de izvoarele termale din apropiere. Începând cu secolul al II-lea î.Hr., romanii au calatorit la statiunile termale din Baiae în cautare de leacuri pentru diverse afectiuni.
În secolul I d.Hr., Baiae devenise deja echivalentul roman al unui oras al petrecerilor. Sextus Propertius a numit-o „bârlog al libertinajului si al viciului”, în timp ce Seneca cel Tânar a numit-o atât „vortex al luxului”, cât si „port al viciului”. Chiar si în timpul vietii sale, Alexandru cel Mare a fost o figura legendara pentru cuceririle sale militare, în parte datorita cultului personalitatii sale. Când a murit, locul sau de veci din Alexandria, orasul pe care l-a construit si caruia i-a dat numele sau, a devenit imediat un loc obligatoriu de vizitat pentru conducatorii si liderii militari urmatori.
Împaratul roman Augustus (pe atunci înca numit Octavian) a vizitat mormântul în jurul anului 30 î.Hr. Potrivit istoricului roman Cassius Dio, Octavian a cerut ca mormântul sa fie deschis pentru a putea observa ramasitele mumificate. Nu s-a multumit doar sa priveasca, Octavian si-a trecut mâinile peste fata lui Alexandru si, din greseala, i-a distrus nasul fostului lider.
GABRIEL TUDOR
Comentarii