• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
miercuri, 2 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
miercuri, 2 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Un cavaler in slujba Florii de Crin: Bertrand du Guesclin

Un cavaler in slujba Florii de Crin: Bertrand du Guesclin

17 august 2006
in Istorii
A A

Printre figurile marcante ale „razboiului de o suta de ani” – conflict care a opus in Evul Mediu doua dintre marile puteri ale vremii, Franta si Anglia, se numara si Bertrand du Guesclin, conetabil (comandant suprem) al armatelor regale franceze. Viata lui, pusa in slujba patriei si a regelui sau, a insemnat un nesfarsit sir de batalii, asedii, dueluri, si, nu de putine ori, du Guesclin a cazut prizonier in mainile inamicilor sai. Nascut pe la 1320, la Motte-Broons, langa Dinan, in actuala provincie franceza Bretania, in familia lui Robert du Guesclin, un nobil scapatat, Bertrand a fost de mic ceea ce se poate numi „un copil-problema”. Vesnic pus pe harta, gata sa se incaiere nu doar cu copiii de seama lui, ci si cu flacaiandrii mai mari, el a fost un cosmar pentru parinti. „Niciodata nu s-a vazut un baiat mai rau, spunea mama lui. Este intotdeauna ranit, zgariat sau muscat, fata ii este stalcita de lovituri si gandul ii sta doar la bataie.”

Incercarile de a-l educa s-au lovit de incapatanarea sa constanta si toti profesorii pe care i-a avut au fost nevoiti sa se recunoasca invinsi: pustiul nu voia in ruptul capului sa le dea ascultare. In schimb, era pasionat ca nimeni altul de arme si a invatat singur sa manuiasca sabia si lancea. Ca era nascut pentru cariera armelor avea sa o demonstreze pentru prima oara la doar 14 ani, cand participa la un turnir, doborandu-si toti adversarii. Bertrand du Guesclin s-a inrolat de foarte tanar in armata lui Carol de Blois, luptand alaturi de acesta in razboiul pentru cucerirea provinciei bretone (1341-1364).

Pe 10 aprilie 1355, Bertrand a fost numit cavaler de catre Arnoul d'Audrehem, maresal al Frantei, pe care-l salvase dintr-o ambuscada provocata de englezi. In 1356, du Guesclin a facut fata unui indelungat asediu, ce a durat aproape un an, reusind sa salveze orasul Rennes de invadatorii englezi, fapt pentru care i se va acorda o recompensa de 200 livre. Numele lui incepea sa straluceasca pe firmament. Dar, tanarul era total deosebit de imaginea pe care ne-o facem astazi despre cavalerii in armura, frumosi ca niste semizei. Dimpotriva, se spune ca era de o uratenie fara seaman. Scurt si indesat, cu brate foarte lungi, aproape caraghioase fata de micimea trupului, nas carn si ochii bulbucati, du Guesclin nu oferea domnitelor o priveliste prea placuta.

Leul stia sa fie si vulpe

Dupa urcarea pe tronul Frantei a lui Carol al V-lea, in 1364, Du Guesclin a intrat in serviciul acestuia. Dar nu doar englezii creau pe atunci probleme suveranilor Frantei, ci si neastamparatul vecin de la sud de Pirinei, regele Carol al II-lea al Navarrei. Stralucita victorie obtinuta de Bertrand du Guesclin asupra acestuia, la Cocherel il va obliga insa pe navarez sa ceara pace. Dar nici nu se raspandise insa bine stirea despre victorie, ca, pe 29 septembrie 1364, in batalia de la Auray, fortele franceze au fost zdrobite de Ioan al V-lea al Bretaniei si de aliatul acestuia, englezul Sir John Chandos. Carol de Blois a fost ucis in lupta, du Gueslin – capturat.

 Pretuit insa foarte mult de regele Frantei, care stia ca este cel mai bun soldat pe care se poate bizui, el a fost rascumparat si numit in fruntea „companiilor libere”, trupe de pradaciune ce devastau teritoriile stapanite de englezi pe continent. Apoi, du Guesclin a fost trimis in Spania, sa-l ajute pe Henric de Trastamara, impotriva rivalului sau, Pedro cel Crud. Dar nici aici, vechii sai inamici, englezii, nu aveau sa-i dea pace. Desi a obtinut un frumos succes in campania din 1366, peste un an comandantul francez a sfarsit prin a fi luat din nou prizonier, la Najera, de catre Pedro si Edward, Printul Negru. Va fi din nou rascumparat – si in legatura cu aceasta exista o legenda, ce vorbeste de la sine despre faptul ca du Guesclin nu era doar viteaz, ci si viclean. Afland ca aliatul sau, Henric de Trastamara, nu are de gand sa plateasca nici o rascumparare pentru el, Bertrand a hotarat sa recurga la un siretlic. Intr-o zi, chemat in fata lui Edward, mostenitorul tronului Angliei (temutul Print Negru), pentru o discutie amiabila, du Guesclin i-a marturisit gazdei sale ca, desi prizonier, se simte cel mai onorat cavaler din lume.

Si, la nedumerirea celuilalt, s-a explicat: „Din cate mi-au ajuns la urechi, se vorbeste in Franta ca va temeti, Alteta, atat de mult de mine incat nici nu va ganditi sa ma eliberati. Or, asta ma face sa cred ca ma pretuiti mai mult decat orice pe lume”. Furios, englezul l-a contrat: „Nici pomeneala de asa ceva! Daca ar fi dupa mine, n-as da pe dumneata mai mult de o suta de mii de franci!” „Atunci asta sa fie pretul de rascumparare?”, l-a intrebat Bertrand du Guesclin, simtind ca l-a prins in capcana. „Nici un banut in plus nu meriti, pe legea mea!” In zadar consilierii englezi au incercat sa-l convinga pe Edward sa-si ia cuvantul inapoi, caci fusese pacalit, acesta, om de onoare, nici n-a vrut sa auda. Si, cand au fost stransi, cu ajutorul regelui Frantei, banii ceruti, o suma derizorie pe langa cat voiau sa ceara englezii, du Guesclin a fost pus, conform intelegerii, in libertate.

„Cainele negru al Britaniei”

In 1369, in batalia decisiva de la Montiel, du Guesclin va da toata masura curajului si priceperii sale, ca strateg militar, invingand trupele coalizate hispano-engleze si redand tronul lui Henric. N-a apucat sa se bucure prea mult de victorie, caci evenimentele din Franta nu-i dadeau ragaz. Pentru toti, Bertrand du Guesclin era omul providential, fara de care soarta razboiului era potrivnica din start. Ca urmare, a fost chemat de indata in tara si numit conetabil al Frantei, in 1370. In scurt timp a reusit sa recucereasca Poitou si Saintonge, aflate pana atunci in stapanirea englezilor.

Intre 1370 si 1374 a dus un razboi de rutina pentru alipirea Bretaniei la domeniile Coroanei franceze, desi, fiind breton, si-ar fi dorit ca provincia sa natala sa ramana independenta. Totusi, credincios juramantului depus fata de Carol al V-lea, a luptat pentru ca Bretania sa revina Frantei. In cadrul acestui conflict, du Guesclin a fost la un pas de a invada Anglia, cucerind Insulele Canalului (grup de insule situate pe Canalul Manecii, in dreptul Normandiei, cele mai importante fiind Guersney si Jersey). Aici, trupele sale au efectuat o adevarata „purificare etnica”, ucigandu-i pe toti civilii englezi si arzandu-le casele, fapt pentru care du Guesclin a fost numit „cainele negru al Britaniei”, cosmarul oricarui englez.

De altfel, chiar si istoricii care vorbesc in termeni laudativi despre du Guesclin, sunt dispusi sa recunoasca faptul ca el a fost un om al epocii sale, crud, chiar sadic, atunci cand interesele i-o cereau. In numele religiei, el a savarsit adevarate hecatombe in Spania, ucigand mii de mauri si evrei, fie prin ascutisul sabiei, fie prin focul rugului.

Rapus nu de sabie, ci de boala

 Gelozia celorlalti curteni l-au facut insa pe rege sa aiba dubii fata de loialitatea lui du Guesclin si, afland despre acest lucru, conetabilul s-a simtit jignit si i-a trimis lui Carol al V-lea sabia corespunzatoare rangului sau. Dar cum soldatii refuzau sa lupte sub conducerea altcuiva, regele, dandu-si seama de greseala comisa, i-a trimis pe ducii de Anjou si de Bourbon sa-i inapoieze conetabilului arma. Tactician abil, razboinic loial si disciplinat, du Guesclin dorea sa faca din Franta cea mai mare putere militara a vremii, renascand astfel gloria avuta pe timpul lui Charlemagne. Poate ca ar fi reusit sa smulga englezilor toate teritoriile ocupate, pe continent, dar ceea ce nu au reusit acestia si nici unul dintre cei impotriva carora conetabilul luptase, a reusit sa faca boala.

In timp ce conducea o expeditie militara in Languedoc, viteazul conducator s-a imbolnavit de dizenterie – maladie adesea mortala pe atunci, cauzata de conditiile precare de igiena – si a murit la Chateauneuf-de-Randon, pe 13 iulie 1380, lasand intreaga Franta in stare de soc si dand englezilor posibilitatea unei contraofensive de proportii. Atunci cand s-a raspandit vestea mortii lui, intreaga tabara franceza a izbucnit in plans, iar asediatii, afland si ei ca du Guesclin se stinsese, au venit sa-i ofere cheile cetatii, ca semn al pretuirii fata de el. Regele a poruncit ca trupul marelui razboinic sa fie inmormantat in catedrala Saint Denis, la picioarele mausoleului pe care-l construise pentru el insusi si unde se vor odihni de acum inainte toti regii Frantei. Acolo isi doarme si astazi somnul de veci Bertrand de Guesclin, strajuind parca linistea suveranilor sai…

GABRIEL TUDOR

ShareTweet
Articolul precedent

„Manuscrisul Voynich – cel mai bizar document scris din istoria omenirii

Urmatorul Articol

Japonezii vor sa ajunga in spatiu

Articole Similare

Istorii

Neverosimilul meci de sah

30 iunie 2025

În vara anului 1924, în inima fostului Imperiu Tarist transformat în tânara...

Istorii

Sakae Oba, „vulpea din Saipan”

23 iunie 2025

Fidelitatea si obedienta militarilor japonezi care au luptat în cel de-al Doilea...

Istorii

Statuia judecata pentru crima

16 iunie 2025

În lumea Greciei antice, justitia nu se oprea doar asupra oamenilor: uneori...

Istorii

Pham Xuan An, maestrul spionajului vietnamez

9 iunie 2025

Una dintre cele mai fascinante si enigmatice figuri ale Razboiului din Vietnam,...

Istorii

Audie Murphy, cel mai decorat soldat american

2 iunie 2025

Audie Leon Murphy s-a nascut pe 20 iunie 1925, în Kingston, Texas,...

Istorii

Naufragiul care a dus la întemeierea Africii de Sud

26 mai 2025

Pe 16 ianuarie 1647, o flota formata din trei nave olandeze –...

Urmatorul Articol

Japonezii vor sa ajunga in spatiu

Atentie! aerul conditionat ingrasa

Gheizerele mai eficiente decat petrolul!

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

26 iunie 363 d.Hr. – Moartea împaratului roman Iulian Apostatul

30 iunie 2025

În vara anului 363 e.n., împaratul Flavius Claudius Iulianus, cunoscut în istoriografia...

Citeste mai departe
Blitz

Malefici, dar geniali

30 iunie 2025

În filme, din punct de vedere al inteligentei, victimele ocupa de cele...

Citeste mai departe
Blitz

Sezatoare traditionala

30 iunie 2025

Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad (Str. Vasile Pârvan, Nr. 1) organizeaza pe 28...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Rujeola, o boala cu potential letal

30 iunie 2025

Cunoscuta ca una dintre infectiile virale relativ frecvente în copilarie, în primul...

Citeste mai departe
Femina Club

Leac redutabil

30 iunie 2025

Suparatoarea acnee are în propolis un remediu valoros. S-a demonstrat ca propolisul...

Citeste mai departe
Femina Club

Ostropel cu aripioare

30 iunie 2025

1 kg aripioare, 125 ml ulei, 2 cepe, 1 morcov, o jumatate...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.