Ideile „panslavismului” erau vechi de secole la debutul veacului XX. Marea dorinta a sârbilor, exprimata foarte limpede la Conventia din 1848, era unirea Serbiei cu teritoriul sudic Bosnia si Hertegovina, pentru formarea „Serbiei Mari”. În aceste conditii, formatiunea terorista secreta panslavista „Mâna neagra” a aparut în 1901 si a actionat criminal si în 1914, prin dublul asasinat de la 28 iunie, din orasul bosniac Sarajevo. A fost scânteia care a declansat Primul Razboi Mondial.
Lovitura destinului
Factorul favorizant esential al dublului asasinat a fost faptul ca, împotriva avertismentelor, cuplul imperial a acceptat invitatia guvernatorului provinciei Bosnia-Hertegovina, generalul Potiorek, de a participa la inaugurarea unui spital din Sarajevo. Arhiducele stia ca, în 1911, tatal sau fusese tinta unui atentat organizat tot de Mâna Neagra.
Franz Ferdinand si sotia sa, Sophia, sosesc cu trenul la Sarajevo la ora 10,00. Se formeaza un convoi de sase masini, cea cu arhiducele fiind deschisa. Primul dintre atentatori a fost Cabrinovic (din cei sase distribuiti pe traseu), care arunca o grenada spre masina imperiala (la 10,15), dar soferul atent accelereaza si grenada raneste alte oficialitati. Se formeaza imediat o multime de oameni în jurul masinilor si complotistii, printre care si Gavrilo Princip, renunta sa mai atace. Cabrinovic îsi da seama ca a ratat si ia o pastila cu cianura si se arunca în râul Miljacka, pentru a nu fi capturat. Supravietuieste si va muri în închisoare, în 1916.
Urmeaza un moment decisiv pentru soarta lui Franz Ferdinand. Acesta, în loc sa se retraga dupa atentat, se duce la spital pentru a vedea soarta ranitilor. La întoarcere spre resedinta se produce un alt eveniment fatal: soferul masinii încurca traseul (voia sa evite aglomeratia din centrul orasului) si, când îsi da seama, opreste masina si porneste în marsarier. Pe strada unde facea acea manevra se afla Gavrilo Princip, într-o cafenea. Acesta realizeaza imediat ce sansa are si se apropie de masina. De la 1,5 metri trage primul foc si glontul îl loveste în gât pe arhiduce. Sophia se arunca pe el pentru a-l feri si al doilea glont intra în stomacul ei… Franz Ferdinand a murit în câteva minute, ultimele cuvinte fiind: „Sa nu mori, pentru copii!” Dar Sophia a murit si ea în drum spre spital. Ucigasul a încercat sa se sinucida pe loc, dar nu a reusit nici cu pistolul, nici cu cianura.
Conflict iminent
Exact peste o luna, la 28 iulie acelasi an, Imperiul Austro-Ungar declara razboi Serbiei. Practic, s-a declansat devastatorul razboi mondial (1914-1918). Serbia avea drept aliati Rusia si Franta, iar Austria avea Germania de partea ei. Gavrilo Princip a primit 20 de ani de închisoare (era minor, avea 19 ani), si a murit de tuberculoza în 1918. El a devenit un erou al sârbilor, iar casa lui a devenit muzeu, fiind distrusa si refacuta în functie de regimul politic.
Nota: Denumirea Republicii Federale Bosnia si Hertegovina vine de la râul Bosna, iar Hertegovina de la vechiul nume al Ducatului austriac Hertegovina (herzog = print).
PAUL IOAN
Comentarii