Maiorul Karl Plagge a fost un ofiter nazist de rang înalt care si-a folosit pozitia influenta pentru a salva sute de persoane de la persecutii violente în Lituania ocupata de nazisti, inclusiv zeci de muncitori evrei si familiile acestora.
Ca ofiter în armata germana, Plagge a fost numit în 1941 la conducerea unei unitati de geniu – Heereskraftfahrpark (HKP) 562. Unitatea, cu sediul la Vilnius, era în esenta un lagar de munca fortata. Plagge a fost îngrozit de atrocitatile comise de oamenii sai si de ajutoarele lor lituaniene locale.
El a înfiintat ateliere auto în care sa lucreze detinutii evrei si a convins superiorii ca detinutii ar fi mai eficienti daca ar putea ramâne alaturi de familiile lor. Lucratorii au fost certificati de Plagge ca mecanici calificati, desi multi dintre ei nu aveau niciun fel de competente în domeniul auto. Ei au învatat foarte repede noi abilitati si, în scurt timp, au devenit muncitorii calificati despre care Plagge afirmase ca sunt.
În cele din urma, SS a cerut ca femeile si copiii sa fie evacuati, dar inventivul Plagge a gasit solutia de a-i pastra: a importat masini de cusut, a în-fiintat ateliere de croitorie si a pus la munca femeile si copiii evrei.
Atmosfera pe care Plagge a creat-o a fost cu totul unica fata de alte lagare de munca naziste. El a dat ordine ofiterilor ca civilii sa fie tratati cu respect si a facut eforturi mari pentru a le procura lemne de foc, astfel încât sa nu înghete, medici, astfel încât sa nu se îmbolnaveasca, si pentru a le oferi mai multa mâncare decât ratiile de înfometare permise de SS.
Dupa mai bine de doi ani, Plagge a luat o decizie care avea sa-l bântuie pentru tot restul vietii. Si-a permis sa plece în vizita la propria familie, dar în absenta sa, pe 27 martie 1944, SS a luat cu asalt lagarul. Era un plan aplicat în toate lagarele din Lituania. Ordinele lor erau sa adune toti copiii evrei si sa-i duca la moarte. Aceasta actiune este cunoscuta acum sub numele de „Kinderaktion”.
La 1 iulie 1944, Germania pierdea razboiul, iar toate eforturile depuse de Plagge pentru a salva evreii erau pe cale de a fi pierdute. Tot ce mai putea spera era ca unii dintre oamenii care înca se adaposteau în cladiri sa gaseasca cumva o modalitate de a scapa din mâinile SS suficient de mult timp pentru a fi eliberati de Armata Rosie.
Pe masura ce sovieticii se apropiau, unitatile SS încercau sa lase cât mai putine dovezi ale crimelor în masa care avusesera loc. Plagge a avertizat subtil familiile ca vor fi ucise si ca acum era momentul sa se ascunda. Doar jumatate din cei 1.000 de detinuti s-au prezentat la apelul convocat de SS, în speranta ca vor fi crutati. Ei au fost însa dusi în padure si executati de SS.
În 1947, Plagge a fost judecat pentru rolul sau în ocuparea germana a orasului Vilnius. Procesul a aratat ca el a orchestrat o operatiune secreta îndrazneata pentru a salva ultimii evrei din lagar.
Spre surprinderea tuturor, câtiva supravietuitori ai lagarului de munca au venit sa depuna marturie în favoarea lui Plagge. Ca urmare, acesta a fost achitat: curajul sau salvase vietile a peste 250 de evrei lituanieni.
GABRIEL TUDOR
Comentarii