Orasul Zhaotong, din districtul chinez Yanjin, este construit de o parte si de cealalta a râului Nanxi si amplasat intre munti cu pante foarte abrupte, astfel ca acestia par a forma un lung defileu.
In astfel de locuri, oamenii si-au intemeiat rareori asezari cu locuitori numerosi, din cauza conditiilor de viata si de acces dificile. Cu toate acestea, Zhaotong este realmente o metropola, cu tot ce presupune aceasta.
Venetia dintre piscurile montane
Fara niciun fel de exagerare, multor vizitatori ai zonei nu le vine sa creada ca metropola Zhaotong exista in realitate, mai ales daca este contemplata de la inaltime. Orasul are forma unui sandvis, cu râul Nanxi care trece prin mijlocul sau, „despicându-l” in doua si cu constructii inalte pe ambele maluri. Dar tocmai acesta este elementul distinctiv pentru localitate, conferindu-i unicitate in lume si uneori transmitând senzatia patrunderii aievea in cadrul unui film de fictiune.
Asezarea are o latime de doar 30 de metri in cel mai ingust punct si peste 300 de metri latime in cel mai larg punct. De ambele parti ale râului, orasul se desfasoara pe o sosea importanta, care se intinde pe mai multi kilometri. Totodata insa, in mod surprinzator, nu exista multe poduri in zona. Mai exista o trasatura distinctiva a orasului, terenul este o „marfa” valoroasa aici, multe dintre locuinte si alte cladiri fiind construite in intregime pe malurile râului. La fel ca intr-o Venetie montana, „ridicata” la altitudinea muntilor cu povârnisuri accidentate, locuintele sunt construite pe stâlpi subtiri, asemanatori pilonilor asezarilor lacustre din vremuri stravechi ori din zilele noastre, pentru a le proteja atunci când nivelul apei creste din cauza ploilor ori a topirii zapezilor.
Delicatesa locala – sunca neagra
De ani de zile, filmarile cu drone ale celui mai ingust oras din lume au devenit virale pe retelele sociale. Dupa ce au vizionat videoclipurile, multi s-au intrebat de ce ar vrea cineva sa traiasca intr-un astfel de oras. Totusi, de mai bine de un secol, zona a fost colonizata si numerosi localnici nu s-ar gândi astazi sa traiasca altundeva. Traversat de un singur drum important si inconjurat din toate partile de munti, districtul este aproape inaccesibil multor oameni, iar orasul nu este in masura sa infloreasca economic tocmai din cauza infrastructurii sale. Ceea ce nu inseamna ca oaspetii locurilor, fie ei si temporari, nu ramân fascinati de ceea ce intâlnesc aici la fiecare pas. Orasul a detinut odinioara fântâni de sare si un feribot pentru a face fata inundatiilor. El are un adevarat nucleu in zona orasului vechi, cu zone pietonale pline de viata, piete, strazi inguste si inclinate.
Principalele industrii din zona sunt mineritul (Zhaotong are unele dintre cele mai mari surse de lignit din China), industria tutunului si fabricarea cimentului. Cum peste tot in lume mâncarea domina interesul calatorilor, acestia sunt atrasi de o delicatesa locala rarisima: sunca Yunnan, care are culoare neagra, ea provenind de la o rasa de porci negri. In ultimele decenii, ea a devenit atât de cautata, incât unii localnici au inventat metode de falsificare a ei, prin innegrirea suncii obisnuite cu arzatorul Bunsen.
O mentiune speciala merita un alt element unic in lume, intâlnit in aceste tinuturi nu foarte prietenoase cu oamenii, dar intotdeauna imblânzite de acestia. Populatia Bo, veche de circa 2.500 de ani, a fost aici un trib minoritar, existent pâna in secolul al XVI-lea. Ei nu isi ingropau, nu isi incinerau mortii, ci ii asezau in sicrie cioplite rudimentar in trunchiuri de copac, pe care apoi le atârnau pe fata verticala a falezei sudice de pe malul râului Guanhe.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii