Daca nu duceti lipsa nici de bani si nici de pofta de aventura, avem o propunere de nerefuzat: anul care vine renuntati la Creta, Cipru, Sardinia sau Baleare si alegeti o insula mai exotica. Destinatii sunt, slava Domnului, din belsug, pentru toate gusturile!
Vorbiti „virginiana” pe Tangier
Daca ati fost vreodata in Statele Unite, probabil ca v-ati intrebat daca locuitorii din Boston si cei din Louisiana vorbescaceeasi limba (cum se intampla si in cazul italienilor din Nordsi a celor din Sicilia). Ei bine, aflati ca aceste diferente delimbaj sunt nimic in comparatie cu limba engleza vorbita pe mica insula Tangier, situata la circa 20 km in largul coastelor statului american Virginia.
Este o forma de engleza, numita „virginiana”, despre care lingvistii sustin ca ar fi unica in lume, prin folosirea diferita a vocalelor, fata de limba engleza si rostirea inversata a unor silabe. Populatia de religie metodista de aici a fost izolata de America continentala inca din timpul Razboiului Civil, la jumatatea secolului XIX, asa ca si-a dezvoltat o limba neobisnuita. Cei aproximativ 500 de locuitori se deplaseaza pe insula cu masinute de golf si traiesc din pescuitul crabilor si din turism, primindu-si oaspetii cu ospitalitate si invatandu-i cu placere pe amatori ciudata lor limba…
Tashirojima, insula pisicilor
Daca aveti alergie la parul de pisica sau pur si simplu nu le suportati pe rasfatatele feline, nu va recomandamacest loc! Pe de alta parte, daca sunteti dintre aceia care-si umplu pagina de Facebook cu poze cu pisici, considerati invitatia facuta. Desi are doar o suta de locuitori, insula japoneza Tashirojima pare un rai pisicesc, gazduind aproape o mie de pisici.Exista chiar si un mic altar dedicat pisicilor, in mijlocul insulei, iar oaspetii veniti de la drum lung se pot odihni in casute confortabile, avand, evident, forma unor pisici. Legenda spuneca primele pisici au fost aduse pe insula pentru a starpi soarecii care amenintau recoltele localnicilor, in special culturile de viermi de matase.
Dupa ce au rezolvat problema, pisicile s-au imprietenit cu pescarii locali, care, politicosi ca orice japonez, le-au dat din captura lor de peste, consideran-du-le aducatoare de noroc. De atunci, pisicile stapanesc insula si adeseori,noaptea, ofera adevarate serenade feline…
Isola della Gaiola
Aflata in largul coastelor napolitane si compusa, de fapt, din doua insulite, unite intre ele printr-un singur pod de trecut cupiciorul, Isola della Gaiola ar putea parea locul ideal de relaxare. Presarata cu ruine romane si faleze semete – se pare ca insusi poetul Virgiliu si-ar fi declamat aici versurile unei audiente alese – insula constituie un taram paradisiac. Cu toate astea, ea are o reputatie macabra, fiind, se spune, atinsa de un blestem care o face foarte temuta.
Astfel, se pare ca toti proprietarii ei, de la 1800 incoace, ar fi fost afectati de nenorociri,la putina vreme dupa ce au cumparat-o. Ultimul din aceasta „serie neagra” a fost faimosul miliardar J. Paul Getty, al carui fiua fost rapit dupa cumpararea insulei. In prezent, insula este abandonata, asa ca, daca aveti suficienti bani si nu sunteti superstitios, o puteti achizitiona.
Comuna primitiva in… epoca globalizarii
Sunteti curiosi sa stiti cum traiau stramosii nostri,in Epoca de Piatra? Daca v-ati fi grabit putin, ati fi aflat dela „prima mana”, vizitand insula North Sentinel, o mica bucata de pamant din Oceanul Indian. Pentru ca locuitorii insulei – al caror numar este estimat intre 50 si 500 – formeaza ceea ce savantii au numit „ultimul trib primitiv din lume”. Ei nu au descoperit inca agricultura, ci au ramas la stadiul de vanatori-culegatori. In urma cu cativa ani, guvernul indian a decis sa interzicaturistilor sa mai tulbure existenta pasnica a acestei populatii, temandu-se ca bolile aduse de vizitatorii occidentali i-ar putea decima pe localnici, asa cum au facut-o, din pacate, si in Americi, cu sute de ani in urma.
Insulele plutitoare
Nu toate insulele sunt formatiuni naturale, iar unele dintre cele mai interesante exemple de insule artificiale sunt cele de pe lacul Titicaca. Aici, populatia tribului Uros traieste pe plauri artificiali, construiti din tulpini de trestie numite totora. Aceste insuletrebuie „reparate”, pe masura ce fundul lor se degradeazain mod natural.
Din fericire, exista suficiente trestii in zona si daca doriti sa faceti un sejur pe insulele plutitoare, sa stiti ca veti avea parte de multe beneficii ale civilizatiei, caci localnicii si-au instalat panouri solare, care le asigura electricitate, dispun de barci cu motor si au chiar propriul lor post de radio, care difuzeaza muzica traditionala!
GABRIEL TUDOR
Comentarii