Un mausoleu gigantic cu o vechime de 2100 de ani a fost descoperit in provincia chineza Jiangsu. Cu toate ca monumentul funerar construit pentru regele Lin Fei (decedat in 128 i.Hr.) a fost jefuit de-a lungul timpului, arheologii au gasit peste 10.000 de artefacte, 20 de care de diferite marimi, 10.000 de monezi din aur, arme ornamentate, instrumente muzicale, numeroase ustensile, lampi, vase din ceramica, diverse obiecte din bronz si comori din aur, argint, jad. Mausoleul se compune din trei morminte principale, unsprezece auxiliare si doua spatii incapatoare in care se aflau carele, oseminte de cai si arme.
Complexul funerar a fost acoperit de pamant sub forma unui tumulus cu o anvergura de 50 de metri care in timp s-a aplatizat. Accesul in interior era permis prin doua galerii cu o lungime de 35 de metri si o latime de 26 metri. Conform traditiei chineze, regii aveau nevoie de bogatii care sa le asigure confort in lumea de apoi. Faptul ca jefuitorii nu au identificat aceste comori ramane deocamdata un mister. Cat despre ramasitele pamantesti ale regelui, acestea nu au fost descoperite.
In cel de-al doilea mormant, care se afla alaturi, a fost descoperit un sicriu din jad intact, de o valoare inestimabila iar in cel de-al treilea, sicrie deteriorate si oseminte apartinand, probabil, familiei. In unele texte istorice este relatat stilul de viata al regelui. „Lin Fei, spunea istoricul Sima Qian (145-86 i.Hr.) aprecia enorm faptele de vitejie ale razboinicilor. A construit palate si turnuri de observatie. Ii placea sa invite eroi din armata sa, oameni bogati si puternici. Era inconjurat de lux nemasurat”.
Succesorul sau legitim, Lin Jian, care a complotat impotriva regelui, a fost un personaj intunecat. Practica magia neagra, ritualuri sinistre, orgii in locuri sfinte si ucidea cu sange rece pe oricine din preajma sa care ii trezea suspiciuni de tradare sau care ii devenea antipatic.
DORIN MARAN
Comentarii