Daca exista pe lume festivaluri dedicate vacilor sacre, elefantilor (in India), camilelor (in Turcia), taurilor (in Spania), chiar cobailor (in Bolivia), de ce sa nu existe si unul in care figura centrala sa fie tapul? Un astfel de festival inedit se desfasoara in fiecare vara, in satul irlandez Killorgin, care devine atunci neincapator pentru miile de turisti dornici sa asiste la magicul eveniment.
Simbolul unui popor greu incercat
La 1359 de locuitori, cat are, potrivit ultimului recensamant, efectuat in 2015, Killorgin adaposteste aproape o suta de hanuri, hoteluri si moteluri. Motivul nu-i greu de ghicit: vara, toate devin ticsite de turisti, sositi aici nu doar din intreaga Irlanda si din Marea Britanie, ci si din Statele Unite, Canada, Australia si alte tari unde exista importante comunitati irlandeze.
Fiindca „Puck Fair”, cum numesc localnicii Festivalul Tapului, este o manifestare exuberanta a spiritului nativ, irlandez, a voiosiei, vitalitatii si, mai presus de toate, a cerbiciei ce caracterizeaza nu doar incornoratul animal, ci si vajnicul popor irlandez. Manifestarea incepe in primele zile ale lui august, atunci cand un grup de tineri pleaca in munti, sa prinda un tap salbatic. Acesta este adus cu alai in sat si un adolescent il incoroneaza „rege tap”.
Berea si ginul curg in valuri
Apoi, tapul este asezat intr-o cusca, in centrul asezarii si din acel moment se da startul petrecerii. Toata lumea rade, canta, danseaza si mai ales bea, caci este singura data pe an cand carciumile de aici pot tine deschis pana la trei dimineata. Berea si ginul curg in valuri si statisticile arata ca in cele trei zile ale festivalului se consuma, in medie, de opt ori mai mult alcool decat consuma tot satul, pe un an intreg, adica ceva de ordinul zecilor de hectolitri…
Urmeaza, a doua zi, o cursa de cai iar a treia zi una, de asemenea unica in lume, de vaci! Sarbatoarea se incheie cu un superb foc de artificii, pe care insa putini petrecareti il mai pot admira la justa lui valoare, din cauza cantitatii pantagruelice de alcool ingurgitate pana atunci.
Tapii au salvat Irlanda
„Nimeni nu stie de unde vine acest festival si cat este de vechi, spune Jean Kearney, unul dintre organizatorii evenimentului, care a reunit anul trecut peste o suta de mii de oameni, in cadrul maratonului de muzica, dans si baut. Se spune ca prima data ar fi fost sarbatorit pe la 1600, dar etnologii estimeaza ca „radacinile” sale ar fi mult mai vechi, situindu-se in timpurile pagane. Atunci, vechii celti aveau o sarbatoare numita „Lughnasa”, in cadrul careia se sacrifica un tap, considerat simbolul pagan al fertilitatii, dupa zeul antic Pan, reprezentat ca un tap cu un falus imens.
O alta legenda spune ca, in timpul tentativei de cucerire a Irlandei, intreprinsa de Oliver Cromwell, intre 1649-1653, un tap salbatic ar fi dat de veste localnicilor din Killorgin despre apropierea armatei invadatoare, iar aceasta a putut fi luata prin surprindere si alungata. Asemanarea cu legenda gastelor care au salvat Roma este evidenta, dar probabil ca irlandezii indopasera deja toate orataniile si le mancasera de Craciun…
Pariuri de milioane, la cursele de cai
Este cert ca prima editie cunoscuta a festivalului s-a desfasurat in anul 1603, cand regele Iacob al VI-lea al Scotiei, Angliei si Irlandei acorda baronului local, Jenkins Conway, dreptul de a impozita fiecare targovet care venea la festival cu vite sau cai. De altfel, initial sarbatoarea era mai curand un targ, unde puteai vinde si cumpara vite, abia mai tarziu, odata cu patrunderea printre localnici si vizitatori a microbului pariurilor, aparand cursele de cai si respectiv de vite.
Se spune ca printre caii care au concurat aici a fost si armasarul maresalului francez Ney, capturat de un ofiter englez al lui Wellington, dupa lupta de la Waterloo. Astazi, la Killorgin vin crescatori de cai de curse din Statele Unite, Franta si Marea Britanie, iar sumele vehiculate la pariuri depasesc cateva milioane de lire sterline. La finele celor trei zile de sarbatoare, unde traditionala bere Guiness a curs in valuri, coroana este luata de pe capul tapului iar acesta este fugarit de multime pana la padurea din apropiere, de unde el se va intoarce in munti pana la anul, cand, cine stie, poate va avea din nou prilej sa fie rege. Rege pentru trei zile…
GABRIEL TUDOR
Comentarii