Asociatia de aeronautica si astronautica a Frantei (3AF) are in componenta Comisia Tehnica 3AF – SIGMA2, care si-a propus sa abordeze Fenomenele Aerospatiale Neidentificate (FAN) folosind doar metode stiintifice.
Membrii sai recunosc ca prejudecatile, incredulitatea sau scepticismul se opun curiozitatii in fata necunoscutului, iar absenta datelor suficiente este, de asemenea, una dintre dificultatile de a trece de la simpla observatie la cunoastere, transformand faptele, in ipoteze, apoi in legi si, in cele din urma, in teorii.
Comisia considera fapt, o observatie confirmata in mod repetat si considerata „adevarata”. Cu toate acestea, adevarul stiintific nu este niciodata „definitiv”. Ipoteza este o afirmatie care duce la concluzii care pot fi testate; cu cat concluziile sunt mai bine verificate, cu atat ipoteza devine mai „corecta”. O lege este o generalizare descriptiva a modului in care un anumit aspect al lumii naturale se comporta in niste circumstante date, iar teoria este o explicatie sustinuta cu privire la un anumit aspect al lumii naturale, care poate incorpora fapte, legi si ipoteze testate.
Comisia SIGMA2 a primit in 2013 mandatul de a urma aceasta logica in lucrari de investigatie tehnica si stiin-tifica asupra FAN. Ei au construit o baza de date pentru investigarea informatiilor si documentelor a caror autenticitate a fost stabilita, evaluata si au realizat o retea tehnica si stiintifica de legaturi cu institutii recunoscute in domeniul FAN, incepand cu CNES – GEIPAN. Apoi au efectuat investigatii tehnice asupra unei selectii de cazuri, asupra manifestarilor fizice ale acestor fenomene si a legaturilor acestora cu stiintele fizice si au facut recomandari privind imbunatatirea tehnicilor de observare. SIGMA2 a avut schimburi de analize tehnice cu CEFAA din Chile, cu NARCAP SUA si SCU1 SUA.
Evaluarea documentelor
Comisia a facut un recensamant al bazelor de date franceze si straine si a elaborat o metodologie pentru evaluarea documentelor referitoare la cazurile de FAN, inclusiv la investigatiile efectuate in acest domeniu, in special in SUA, Marea Britanie si Statele Unite. De asemenea, s-au efectuat cercetari privind documentele oficiale care au ridicat subiectul FAN la ONU, mai intai la sfarsitul anilor 1960, apoi in 1978 cu decizia 33/426 privind cooperarea internationala si schimbul de date, decizie care nu s-a concretizat niciodata.
S-a considerat utila cercetarea unor cazuri vechi, in special explorarea raportului Blue Book din SUA, dar si a raportului Ministerului Apararii din Marea Britanie privind FAN, sau relatarea cercetarilor si cazurilor rusesti. SIGMA2 a identificat ca primele preocupari privind FAN in Franta dateaza din 1951, odata cu deschiderea dosarului de „Obiecte Celeste Misterioase” (MOC) de catre Oficiul de Cercetari Stiintifice al Fortelor Aeriene, urmat in 1954 de Directiva Ministeriala 267 privind MOC. Studiul arhivelor Serviciului Istoric al Apararii (fondul de arhiva al Jandarmeriei pe FAN) prezinta, de asemenea, o cale de cercetare a informatiilor despre cazurile trecute.
Inca de la sfarsitul anului 2017, cu ocazia dezvaluirii proiectului OZN al Pentagonului, SIGMA2 s-a intrebat despre aceasta schimbare a politicii americane de comunicare si despre scopul ei. A fost opera unor grupuri private? Care a fost pozitia administratiei SUA? Apare intr-un mediu strategic international complex, unde observam o rivalitate, mentionata in SUA, cu Rusia si China, de exemplu in domeniul rachetelor hipersonice si a altor tehnologii.
Subiectul incursiunilor in zona aeriana americana este un subiect de securitate sensibil inca din 11 septembrie 2001. Sunt aceste fenomene complet necunoscute, sau sunt actiuni straine? Raportul din 25 iunie 2021 catre Congres nu a gasit nicio dovada ca tehnologiile observate ar avea origine „extraterestra”, dar ipoteza nu poate fi nici exclusa. Raportul mentioneaza posibilitatea unor incursiuni cu dispozitive chinezesti sau rusesti, dar si viteze si acceleratii inexplicabile cu tehnologiile cunoscute, precum si schimbarea mediului aer-mare, cu absenta unor efecte aerodinamice si acustice.
SIGMA2 a investigat si raportul „Condign” privind prezenta FAN in spatiul aerian britanic. Acest raport remarcabil, care rezuma 20 de ani de cercetari privind FAN-urile, confirma existenta lor fara nici o indoiala, polimorfismul si cinematica lor uimitoare: acceleratii instantanee, planarea, absenta aparenta a inertiei. Lucrarea tragea concluzia ca nu exista riscuri dovedite, in special pentru traficul aerian si aparare, subliniind ca posibila origine a acestor fenomene formatiunile plasmatice atmosferice de origine naturala. Originea artificiala, legata fie de dispozitive secrete, fie de o origine „extraterestra” este considerata putin probabila (dar nu exclusa).
Studiile rusesti din perioada 1950-1990 arata un varf al cercetarilor din perioada 1970-1986 cu un program civil (SETKA-AN) pentru studiul fenomenelor numite „anomalii” si un program militar (SETKA-MO) pentru activitatile de aparare referitoare la sensibilitatea sistemelor de aparare la aceste fenomene sau la exploatarea cercetarii in scopul imbunatatirii tehnologiilor militare. In cazurile militare, rolul marinei sovietice pare sa fi fost important, avand in vedere observatiile foarte numeroase ale obiectelor zburatoare sau acvatice.
SIGMA2 declara ca nu a investigat pana acum activitatea chineza in domeniu, dar a observat in arhivele publicate de CIA, relatari privind intalniri intre experti rusi si chinezi inca la inceputul anilor 1990, cu organizarea de simpozioane cu mediul de cercetare in jurul anului 1994. In plus, cercetarea chineza publica numeroase lucrari pe subiecte conexe, cum ar fi fulgerul globular, meta-materialele etc. China dezvolta, de asemenea, tehnologii pentru vehicule spatiale, rachete si drone eficiente. Pentru evenimentele FAN ei isi propun sa foloseasca tehnici de inteligenta artificiala.
Dupa ce a petrecut opt ani sapand in baze de date franceze si straine, care enumera cazuri de-a lungul deceniilor, cercetarile SIGMA2 confirma ca observatiile fenomenelor aerospatiale neidentificate sunt cu siguranta exceptionale, dar variate.
Fenomene inexplicabile
SIGMA2 a analizat raportul din 25 iunie privind FAN si intr-un alt document, dedicat, apreciind ca aceasta este prima evaluare oficiala recenta, facuta de serviciile secrete americane, a unei amenintari FAN la adresa securitatii nationale. Desi raportul refuza sa decida asupra naturii fenomenului si solicita o colectare continua si mai fiabila a datelor, el arata ca anumite fenomene nu pot fi explicate in starea actuala a cunostintelor stiintifice. Desi arata limitele evaluarii observatiilor, incrucisarea datelor cu mai multi senzori si mai multe surse, in special intre radare (oferind distanta si viteza) si camere in spectrul vizibil si in infrarosu (oferind informatii despre dimensiune, forma), utilizata in aproximativ 90 de cazuri din 144, sporeste fiabilitatea informatiilor extrase.
Au existat 11 cazuri declarate de aproape-ciocniri intre avioane militare si FAN. A fost pusa astfel sub semnul intrebarii buna desfasurare a anumitor teste si manevre aeriene navale. In plus, aceste survolari sunt evaluate ca un risc pentru siguranta spatiului aerian american, indiferent daca sunt ipotetice avioane spion care ar trebui sa respecte testele si manevrele militare americane, sau sunt alte tehnologii perturbatoare care indica un avans considerabil al unei puteri straine (rusa? chineza? alta?) fata de tehnologiile americane.
Raportul ilustreaza schimbarea politicii de comunicare in SUA cu privire la FAN, in principal in ceea ce priveste securitatea. De asemenea cere noi date si baze de date. Aceste date trebuie facute mai fiabile, spune Pen-tagonul. In aceasta etapa nu se mentioneaza vreun posibil schimb de date sau cooperare stiintifica. Nu au fost dezvaluite date noi publicului si nici informatii suplimentare privind cele deja cunoscute (de exemplu, in legatura cu cazul Nimitz). Nu a fost facuta nicio mentiune privind programele anterioare de cercetare privind FAN, cum ar fi AATIP (programul de identificare a amenintarilor aeriene avansate) sau AAWSAP (programul avansat de aplicatii pentru sistemele de arme aerospatiale). Nu au fost mentionate nici cazuri care prezinta urme la sol, efecte deranjante ale radiatiilor EM, ori efecte ale interactiunii cu mediul ambiant.
Ipoteza extraterestra nu a fost menionata in niciun fel.
In concluzie, din punctul de vedere al SIGMA2, acest raport este un pas inainte, dar ramane axat pe evaluarea problemelor de securitate si nu ofera niciun detaliu care sa permita o analiza riguroasa si stiintifica a dovezilor existente, de catre grupuri de studiu precum SIGMA2.
DAN D. FARCAS
Comentarii