Multe dintre rapoartele de OZN-uri sunt de fapt fenomene naturale inca prea putin cunoscute. Intre acestea exceleaza luminile nocturne care apar plutind deasupra peisajului in zonele cu activitate seismica. Realitatea luminilor care insotesc cutremurele a fost recunoscuta de stiinta prima data in urma fotografiilor luate in timpul seriei de cutremure dintre 1965 si 1967 din zona Matsushiro, orasul Nagano, Japonia. Mecanismul aparitiei acestor lumini nu este cunoscut. Exista numeroase teorii despre cum si cand apar. Una dintre explicatii implica campuri electrice intense, rezultat al piezoelectricitatii. Dar exista si teorii privind sonoluminiscenta, efectul Corona etc.
Pe 7 mai 2010, a fost publicat in Italia un document stiintific sintetizand sapte luni de colectare si prelucrare a unor marturii privind fenomene luminoase misterioase manifestate in zona orasului L’Aquila, capitala regiunii italiene Abruzzo, acolo unde pe 6 aprilie 2009 a avut loc un cutremur devastator, cu 307 morti si distrugeri considerabile. Aici au inceput sa fie raportate fenomene luminoase inca cu noua luni inainte de socul principal si au continuat si dupa cutremur inca cinci luni. Observatiile au fost distribuite intr-o arie larga, pana la 50 de kilometri de Aquila.Marturiile studiului au fost colectate, respectand cele mai moderne metode de esantionare. S-au realizat peste 1200 de interviuri, cu martori provenind din cele 179 tabere pentru sinistrati ale protectiei civile italiene, ca si din scoli, spitale, mall-uri, cafenele, cluburi. Au fost intervievati, intre altii, politisti, pompieri, padurari. In cazul unor informatii primite la mana a doua a fost totdeauna cautat si contactat martorul primar.
Majoritatea marturiilor se refereau la fenomene luminoase (241 de cazuri). Dar s-au notat si fenomene secundare: emisii de lichid (162), fisuri in sol (30), emisii calorice, fenomene meteorologice si sunete neobisnuite (166), perturbari ale comunicatiilor radio si telecomunicatii (84), modificari ale fiziologiei umane sau schimbari in comportamentul animalelor (305). De mare importanta au fost inregistrarile foto sau video. O parte dintre cauzele unor observatii au fost identificate si inlaturate. Astfel, trei martori oculari au vazut flacari inalte, care s-au dovedit explozii ale unor rezervoare de gaz. Altii au zarit o sursa extrem de luminoasa pe cer, care s-a stabilit ca era planeta Venus. Au fost si scurtcircuite. S-au alaturat si evenimente meteorologice precum fulgerele. Marturiile ramase au fost analizate si in functie de distanta fata de epicentru.
Printre fenomene mai frecvente merita mentionate: o lumina difuza, rosietica, avand si nuante de portocaliu sau violet, perdele sau arce de lumina galbena sau rosu inchis, de tipul aurorelor, la mare inaltime, observate multe minute in sir, o ceata luminoasa galbena sau roz, imediat inainte si dupa socul principal, lumina fiind mai intensa deasupra varfurilor muntoase, nori luminosi, portocalii, rosii, roz si purpurii (s-a eliminat influenta luminii Lunii), fulgerari, de dimensiuni variate, timp de o fractiune de secunda la cateva secunde, in conditiile in care nu erau nori pe cer. Descarcarile electrice, semnalate in jurul momentului socului principal, erau mai putin luminoase decat fulgerele si aveau culoarea alba, verde sau violeta. S-au mai semnalat coloane de lumina verticale sau orizontale, conuri luminoase, ca si iluminari instantanee fara o forma sau sursa vizibila (etc.).
Cu cateva luni inainte de socul principal din 6 aprilie au fost observate in zona globuri de foc, de pilda galbene sau portocalii, avand luminozitatea unor felinare stradale si diametrul de la cativa centimetri la un metru. Ele stationau, uneori zeci de minute, apoi se deplasau cu viteza. Numarul observatiilor, cateva zeci in total, a fost in crestere pana in ajunul cutremurului. Un model asemanator au urmat norii luminosi si lumina difuza. Din acest motiv aceste tipuri pot fi considerate, conform autorilor studiului, fenomene premonitorii ale catastrofei. Un localnic, care stia de mai mult timp de acest tip de manifestari, chiar si-a evacuat din timp familia, intelegand ca se apropie seismul. Invataturile pe care le putem trage din acest studiu sunt multiple. Pe de o parte cunoastem mai bine fenomene utile in prevestirea cutremurelor, pe de alta parte intelegem ca multe observatii raportate ca OZN-uri: sfere luminoase, coloane sau arce de lumina, ar putea sa fie de fapt manifestari ale convulsiilor adancurilor geologice.
DAN D. FARCAS
Comentarii