India. In materie de desecretizari OZN India este un caz special, in care din pacate exista mai mult zvonuri decat dovezi. La sfarsitul anului 2004 ziarele din New Delhi erau pline de stiri privind o presupusa baza subterana a extraterestrilor in regiunea Ladakh din muntii Himalaia; aici ar fi fost aduse forte armate, limitand accesul civililor si al turistilor. In Bangalore, un ofiter, recent pensionat din fortele aeriene indiene, spunea la o intalnire cu o clasa de elevi ca nepamantenii au contactat deja oficialitati guvernamentale de nivel inalt din India. Un alt ofiter a declarat unei ziariste din New Delhi ca extraterestrii viziteaza India (ca si restul lumii) de mii de ani. Ei iau legatura cu pamantenii prin statiile de radar de la sol…
Titlul unui articol din numarul din 6 ianuarie 2005 al ziarului India Daily News, era: "India ar putea fi prima tara care sa ofere o explicatie a contactelor cu extraterestrii si cu OZN-urile". Se mai spunea acolo ca toate marile puteri sunt in contact cu extraterestrii, ca protocoale secrete internationale interzic sa se vorbeasca despre aceste contacte s.a.m.d. New Delhi ar fi fost, conform aceluiasi ziar, in mijlocul unor dezbateri aprinse daca India ar trebui sa pastreze toate aceste informatii secrete, asa cum fac alte tari, sau nu. Secretul ar fi fost stiut si de cativa reprezentanti ai opozitiei, pe langa cei de la putere. Ziarul se mai intreba ce se va intampla daca, dupa dezvaluirea secretului, va izbucni panica, ori daca se va schimba partidul de guvernamant si cei ce au tinut secretul vor fi acuzati ca au ascuns adevarul fata de popor.
Interesant ca, dupa atatia ani, aceste stiri inca mai au ecou pe anumite site-uri de pe internet, completate insa acum cu precizarea ca dezvaluirea adevarului se va face (sau macar va incepe) in anul fatidic 2012…
Irlanda de Nord
Pe 2 august 2007 ziarul Belfast Telegraph anunta desecretizarea, prin efectul legii accesului la informatii, a unui fisier cu 11 observatii OZN, din ultimul deceniu, in Irlanda de Nord. Acest pas a fost facut inainte de desecretizarea generala a fisierelor OZN in Regatul Unit.
Cel mai activ a fost anul 1999 cu cinci observatii in comitatul Antrim in doar 48 de ore. Alte rapoarte vorbesc despre 18 lumini traversand cerul ori despre un obiect "ca o bila de popice, cu dungi rosii pe ea", care "se misca repede, dupa care a disparut", ori despre doua obiecte in forma de ou, cu lumini rosii, albastre si verzi, cu partea de jos plata.
Mexico
Autoritatile mexicane si-au schimbat radical atitudinea fata de fenomenul OZN dupa un incident, din 5 martie 2004, in care a fost implicat un avion militar mexican, piloti si personal militar. In urma incidentului, armata a solicitat ca o echipa de ufologi sa participe la interpretarea inregistrarilor facute. S-a spus atunci ca s-a deschis astfel o era de colaborare intre ufologii si militarii mexicani, bazata pe respect reciproc si interesul comun de a afla adevarul privind activitatea OZN.
Incidentul a avut loc in spatiul aerian al orasului Ciudad del Carmen, aflat pe malul golfului Mexic, in statul mexican Campeche. Aici, pe 5 martie 2004, un bimotor militar isi facea zborul de rutina pentru a descoperi avioane ale contrabandistilor cu narcotice.
Aparatul tip Merlin C26A era pilotat de maiorul Magdaleno Jasso Núñez, iar doi locotenenti de inalta calificare operau senzorii, radarul si echipamentul performant pentru detectare si inregistrare, atat in spectrul vizual cat si in infrarosu.
Acest gen de aeronave a fost conceput doar pentru proceduri de supraveghere si detectie, nu pentru interceptare sau manevre de lupta. Daca identificau un zbor de contrabanda, se raporta imediat la baza, de unde erau ridicate avioane de vanatoare pentru interceptare.
Pe la ora 17:00 echipajul a observat pe radar un obiect aflat la circa 3000 de metri deasupra orasului Ciudad del Carmen. Conform protocolului, s-au apropiat de el, pentru a avea o mai buna vizibilitate si a inregistra tinta cu echipamentele de la bord. Concomitent maiorul Jasso a raportat prin radio detectarea unui posibil suspect, cerand ca interceptoarele sa fie puse in alerta. In timp ce inca nu exista un contact vizual, dar aparatura o inregistra clar prin radar si infrarosu, tinta a facut o manevra surprinzatoare departandu-se cu o viteza extraordinara. Maiorul Jasso a incercat s-o urmareasca dar in zadar.
Dar dupa numai cateva momente, obiectul s-a intors si a inceput sa urmareasca el de data asta aparatul Merlin C26A. Acum insa nu mai era singur ci avea si un insotitor identic, ambele obiecte detectate, dincolo de orice indoiala, atat de radar cat si de camera cu termoviziune. Timp de cateva minute avionul a facut manevre pentru a avea o mai buna vizibilitate, totusi, in mod inexplicabil, tinand cont de marimea si claritatea tintelor si de distanta redusa, echipajul tot nu reusea sa stabileasca un contact vizual cu ele.
Iata insa ca in timpul acestor manevre s-a intamplat ceva si mai uluitor. In cateva secunde, spre deruta echipajului, au aparut de nicaieri alte obiecte necunoscute, de aceeasi marime si caracteristici, fiind acum in total unsprezece. Maiorul Magdaleno Jasso a raportat prin radio noua situatie, cerand instructiuni. Cel mai infricosator, pentru echipajul cu lunga experienta in domeniu, era ca obiectele, ale caror intentii erau imprevizibile, se aflau foarte aproape, asa cum aratau aparatele, dar nu puteau fi zarite cu ochiul liber, ceea ce nu se mai intamplase niciodata inainte.
In mijlocul confuziei si descumpanirii echipajului, obiectele necunoscute au format un cerc in jurul avionului militar mexican. Maiorul Magdaleno Jasso a raportat catre baza ca este intr-o stare de alerta rosie, inconjurat de unsprezece obiecte misterioase, camuflate printr-o tehnologie avansata necunoscuta, care permitea evitarea contactului vizual. Maiorul si-a pastrat totusi calmul, la fel si echipajul care continua sa masoare si sa inregistreze toate detaliile acestui incident iesit din comun.
La un moment dat, pilotul a decis sa stinga toate luminile avionului. Dupa cateva minute stresante, cele unsprezece obiecte au disparut. C26A s-a intors apoi fara probleme la baza militara, iar maiorul Magdaleno Jasso, impreuna cu echipajul sau, au facut un raport complet asupra incidentului.
Secretarul Apararii a declansat o ancheta, care sa studieze si sa evalueze fiecare element al intamplarii: afirmatiile facute de echipaj, imagini, masuratori inregistrate de echipamente, ca si evaluarea completa a datelor meteorologice. Cazul a fost luat foarte in serios de personalul Departamentului Apararii, iar dupa cateva saptamani de investigatii, generalul Clemente Vega Garcia, secretar al apararii si comandantul tuturor fortelor armate din Mexic, a decis sa-l invite pe ufologul si jurnalistul mexican Jaime Maussan, pentru o colaborare complementara, punandu-i la dispozitie, pe 22 aprilie 2004, cópii dupa toate inregistrarile facute pe radar si prin termoviziune, ca si datele colectate in cursul incidentului. S-a apelat la el si la echipa sa de experti, atat pentru o opinie avizata privind cele intamplate, cat si pentru a elucida motivele aflate in spatele lor si posibilele consecinte.
Generalul Vega si colabora-torii sai s-au aratat foarte deschisi in discutarea subiectului cu ufologii si si-au manifestat clar interesul in continuarea investigatiilor, pentru a stabili adevarul in cele intamplate. A fost autorizata intervievarea echipajului Merlin C26A de catre Jaime Maussan, fara nicio cenzura, oferind de asemenea toate facilitatile pentru a prezenta cazul populatiei mexicane.
Din studiul si analiza elaborate de Rodolfo Garrido Cotham, rezulta ca in zona nu exista activitate vulcanica sau miscari tectonice, care sa explice eventual fenomenul. Nu au fost semnalate nici fenomene electrice in atmosfera. Situatia meteo era optima, vant de maximum 35 km pe ora, umiditate 72%, temperatura de 34ºC la sol si -27ºC la 3000 de metri, vizibilitatea de 96% in medie. Nu existau conditii pentru producerea fulgerelor globulare. Nu au fost semnalate eruptii solare in acea perioada, deci si posibilitatea unor efecte luminoase de tipul Focului Sf. Elmo era inlaturata.
Pe 11 mai 2004 in Mexico City a fost organizata o conferinta internationala de presa, la care s-au prezentat rezultatele investigatiilor realizate de Departamentul Apararii, ca si de echipa de specialisti condusa de Jaime Maussan. Conlucrarea pe marginea incidentului a fost calificata drept istorica, deschizand o era de colaborare intre ufologii si militarii mexicani, o colaborare bazata pe respect reciproc si interesul comun de a afla adevarul privind activitatea intensa OZN din Mexic, manifestata mai ales dupa un faimos val de observatii din 11 iulie 1991.
DAN D. FARCAS
Comentarii