Jacques Vallée (n. 1939) este, la ora actuala, una dintre cele mai distinse personalitati ale ufologiei. Astrofizician prin formatie, francez naturalizat american, doctor în informatica, el a fost angajat al NASA pentru cartarea planetei Marte si este unul dintre creatorii retelei ARPANET, stramosul Internetului. A publicat, înca din anii saizeci, carti fundamentale despre fenomenul OZN si, între altele, a inspirat un personaj principal (Claude Lacombe) al filmului „Întâlnire de gradul trei”.
În februarie 2014 Vallée a acordat un interviu complex site-ului francez OZN Ovnis-Direct.com, condus de Nagib Kary, de la care interviul a ajuns, în limba engleza, la site-ul Open Minds. Reproduc în cele ce urmeaza câteva dintre ideile spuse cu aceasta ocazie. Primele întrebari ale interviului au fost puse de tânarul ufolog elvetian Fabrice Bonvin, scriitor, psiholog ca formatie, care se ocupa în special cu impactul aparitiilor asupra martorilor si cu relatia OZN-urilor cu ecologia.
Privitor la viitorul ufologiei si al activitatilor ufologice în urmatorii 15-20 de ani, Vallée a opinat ca nu ar trebui sa fim surprinsi daca vom vedea o crestere a acestor manifestari pe masura ce omenirea va trece într-o noua etapa de explorare sistematica a spatiului cosmic. Fenomenul OZN, în ansamblul sau, s-a dovedit pâna acum divers, adaptabil si imprevizibil. De asemenea, acesta s-a aratat aparent interesat în progresul nostru tehnologic si în prototipurile noastre tehnice.
Un mister, printre multe altele
Vallée a reamintit contributia de pionierat în acest domeniu a lui Aimé Michel (1919-1992), un gânditor universal, care considera OZN-urile un mister, printre multe altele. Din pacate, în opinia lui Vallée, el a fost ignorat, daca nu chiar dispretuit, de catre elita intelectuala din Franta. În acest context, în materialul de pe site-ul francez a fost inclus si un interviu dat în 1976 lui Aimé Michel, în care Vallée a fost rugat sa comenteze pasaje din cartea sa Science Interdite vol. 2. De pilda, Vallée scria acolo: „Opinia publica are doar doua pozitii posibile fata de OZN-uri: daca reusesti sa scoti din mintea oamenilor ideea ca e vorba de halucinatii, aceleasi minti vor trage pur si simplu concluzia ca au de-a face cu vizitatori extraterestri. Nimeni nu se va gândi ca o tehnologie capabila sa produca deformari locale ale spatiului ar putea sa nu se limiteze sa realizeze doar OZN-uri, ci si diverse alte fenomene miraculoase”. La întrebarea care ar putea fi acestea, Vallée s-a referit, ca exemple, la fenomenul poltergeist, la deformarea obiectelor de metal prin actiune psihica (raportate de rusi, de Institutul Stanford, dar si de cercetatori francezi), sau la unele fenomene de non-localizare, asa cum au fost ele descrise de catre fizicianul francez Yves Rocard în experimentele sale de la école Normale Supérieure.
În cartea Science Interdite este citat si Aleister Crowley (1875-1947), care scrie despre cercetatorii fenomenelor paranormale: „Toate lucrarile lor aduc dovezi ca exista puteri care influenteaza oamenii. Noi le-am stiut dintotdeauna: Universul este plin de manifestari întunecate si subtile de energie. Dar nimeni înainte de mine nu a reusit vreodata sa demonstreze atât de bine influenta inteligentei nepamântene asupra omenirii ca în compilarile mele. Dar este dincolo de orice îndoiala ca exista cineva acolo, cineva care este capabil sa organizeze evenimentele în acelasi fel în care Napoleon a conceput planurile sale de lupta, într-o masura inimaginabil de puternica, prin care poate controla actiunile acelor oameni pe care i-a ales sa joace un rol în punerea în aplicare a obiectivelor sale”.
Un caleidoscop cu trei niveluri
La întrebarea daca astfel de idei, care sustin ipoteza unui „sistem de control”, l-au influentat într-un fel, Vallée a raspuns afirmativ, aratând ca adeptii miscarilor ezoterice, cercetatorii singuratici sau membrii unor grupuri mici, precum Aleister Crowley, Facius Cardan, John Dee si altii si-au pus întrebari pe care ni le punem si noi azi, de pilda daca exista un echilibru general al lumii care sa dea un sens vietii umane si fenomenelor care ne înconjoara. Revolutia spirituala din anii ’70 a fost declansata de o noua generatie, care a devenit constienta de limitele culturii occidentale si s-a revoltat împotriva interdictiilor religioase, sociale, politice si artistice din lumea parintilor lor, care se manifestau adesea epuizati mental si saraciti cultural în urma celui de al Doilea Razboi Mondial. În acesta ambianta a fost normal ca actiunile de explorare spirituala sa se îndrepte în toate directiile, fiind folosite si de catre anumite secte. Acest fenomen a fost pregnant în SUA, dar a existat si în Franta si Anglia, de pilda prin secta Templul Solar.
Vallée si-a manifestat în mai multe rânduri reticenta privitor la utilizarea unor tehnici, cum ar fi meditatia declansata prin substante psihotrope. În aceste conditii, la întrebarea ce parere are el despre un ufolog care a mers în Amazonia si a vorbit apoi despre samanii de acolo care, folosind ayahuasca, spuneau ca exploreaza alte planuri ale realitatii, Vallée a raspuns ca, în principiu, pentru obtinerea de dovezi, toate aceste explorari sunt utile si valoroase. Întrucât întrebarea se referea la Terence McKenna (1946-2000), Vallée a relatat ca, în timpul conversatiilor pe care le-a avut cu acesta, a înteles ca ipotezele acestuia cu privire la un posibil „sistem de control” sunt convergente cu ale sale. Dar calibrarea datelor si a instrumentelor de investigare nu este posibila atunci când esti transportat prin viziunile produse de droguri precum ayahuasca sau LSD.
Traind, din 1969, în California, Vallée spunea ca a vazut multe experimente derivate din aceste metode venite din jungla din America de Sud sau pur si simplu promovate de traficantii de droguri. A înteles utilitatea lor pentru a forta anumite parti ale creierului sa-si reveleze rolul avut în constructia realitatii, dar spune ca el însusi nu a învatat din toate acestea nimic nou sau de încredere. În cartea sa, Science Interdite, Vallée scrisese: „Fenomenul OZN arata ca un caleidoscop, care are trei niveluri distincte: un nivel fizic si tehnologic; un nivel sociologic si în cele din urma un nivel personal, subliminal, care antreneaza nuante subtile ale psihicului uman.
Primul nivel pare sa prezinte dovezi ale originii extraterestre; examinarea celui de al doilea ar fi de competenta mitologiei si antropologiei; aceasta este explicatia pe care o aproba scepticii rafinati, spre deosebire de Menzel si Klass, care neaga totul în bloc. Al treilea nivel este cel mai deconcertant; el sugereaza indicii ale unei manipulari mai întunecate, având origini terestre si foarte materiale”. La întrebarea reporterului daca în ultimii ani a mai descoperit ceva în privinta acestui al treilea aspect al fenomenului OZN, Vallée a precizat ca nu este vorba doar de o musamalizare birocratica, asa cum s-a crezut, în mod naiv, o lunga perioada de timp, ci de un „camuflaj care foloseste elemente terestre”. „Totul se întâmpla ca si cum fenomenul ar fi capabil sa-si manipuleze mediul sau (inclusiv mediul sau uman) pentru a-si ascunde natura sa reala”.
La întrebarea lui Fabrice Bonvin, privind rolul jucat de constiinta în manifestarile OZN, Vallée a raspuns ca, „în conformitate cu literatura SF din anii patruzeci si cincizeci, pentru o lunga perioada de timp OZN-urile au fost vazute ca nave spatiale clasice. Aceasta interpretare persista înca, în special în Franta, unde descoperirile recente ale parapsihologiei nu sunt înca bine cunoscute si unde efectele psihice raportate de martori sunt considerate fie ca dovezi ale unei deficiente psihice, fie ca efecte secundare ale unor influente electro-magnetice.
Cu toate acestea, pe masura ce baza documentara se îmbunatateste, aflam ca aspectele fizice ale fenomenului sunt la fel de negociabile ca si efectele sale psihice: este ca si cum el ar prelua controlul într-o anumita zona, inclusiv perceptiile martorilor. Acesta a fost aspectul care l-a descurajat pe Aimé Michel”.
La întrebarea lui Bonvin, daca, conform experientei si opiniei sale, guvernele (si mai ales SUA) ascund de marele public informatii despre fenomenul OZN, Jacques Vallée a spus ca exista doua niveluri de raspuns la aceasta întrebare: (1) guvernele (si nu numai SUA) pastreaza unele informatii pe care le cred mai sensibile, în special rapoarte provenind din armata. Se pare ca din 1947 aceasta politica a fost privita ca legitima, în interesul populatiei si în speranta de a descoperi noi tehnologii. (2) Problema cea mai dificila este de a sti daca s-au facut de atunci progrese în acest domeniu. În opinia lui Vallée, fenomenul a rezistat, probabil, la toate analizele, secrete sau nu. Întelegerea fenomenului OZN nu este o treaba la fel de simpla ca demontarea unui MIG sau copierea secreta a planului navetei spatiale.
Vallée mai deplângea în acest interviu si certurile marunte si acuzatiile pe care si le aduc ufologii, ceea ce descurajeaza colaborarea lor. În aceste conditii nu vor exista progrese reale. Solutia ar fi cooperarea, schimbul rapid de date si studiile de teren. Aceste activitati ar fi mult mai productive decât speculatiile sterile, pe marginea unor ipotetice secrete inaccesibile, care s-ar afla în sertarele guvernelor.
DAN D. FARCAS
Comentarii