Pentru localnicii din oraselul canadian Bloomfield, situat la cateva zeci de kilometri de granita cu Statele Unite, lacul Cass este considerat un loc blestemat, unde doar iresponsabilii se pot aventura. Lucru de inteles dupa ce, numai in ultimul secol, peste o mie de oameni si-au gasit sfarsitul in apele sale.
Si mai de mirare este ca nici unul dintre cadavre nu a fost gasit, cu toate eforturile depuse. Nici chiar in ultimii ani, cind alte cateva zeci de oameni au pierit aici, corpurile lor nu au putut fi gasite, in ciuda folosirii unor echipamente de detectie ultramoderne. Cu toate cercetarile efectuate, de catre scafandri si chiar oceanologi celebri, nu s-a putut gasi o explicatie plauzibila pentru misterioasele disparitii.
Vartejuri iscate din senin
Tot ceea ce se stie este ca, la anumite intervale, in mijlocul lacului apar vartejuri imense, de cativa metri in diametru, carora nu le scapa nici o ambarcatiune si nici un nefericit scufundator. Desi foarte multi oameni au fost martori aparitiei unor astfel de valtori, ele nu au putut fi filmate. Pe de alta parte, fundul lacului, scanat si radiografiat in repetate randuri, a dovedit ca nu prezinta nici o anomalie si nu s-a putut stabili existenta vreunei fose abisale, sau a vreunui focar vulcanic ori de alta natura, capabil a genera respectivele vartejuri.
Pana in prezent, un singur om a putut scapa teribilului vartej starnit din senin, un agent de asigurari pe nume Steven Graham. Acesta, in dimineata zilei de 17 mai 1997, se afla in mijlocul lacului, alaturi de alti sase prieteni, la bordul unei ambarcatiuni de agrement, cand brusc, nava a fost izbita de un val aparut de nicaieri si sfaramata in bucati. Spre marele sau noroc, Graham a fost aruncat de forta izbiturii la cateva zeci de metri departare, in vreme ce restul oamenilor aflati la bord au fost inghititi, alaturi de ramasitele ambarcatiunii, de un urias vartej.
Numai gratie calitatilor sale de inotator, tanarul s-a putut salva, indepartandu-se rapid de zona vartejului. Apoi, acesta a disparut ca si cum n-ar fi existat vreodata. Cautarile intreprinse pentru descoperirea celor disparuti, precum si a vaporasului lor, s-au soldat cu un esec si nici macar o parama nu a fost adusa de valuri la tarm.
Anatema ii afecteaza doar pe albi?
Legendele locale pun maleficitatea lacului pe seama unui blestem, lasat cu limba de moarte de un sef de trib indian, care a aruncat anatema asupra asupritorilor europeni, ce masacrasera neamul sau. Si, coincidenta sau nu, din 1878, de cind s-a vorbit pentru prima oara despre „blestemul lacului Cass”, in apele sale s-au inecat numai albi, si nici o persoana de culoare sau asiatica, desi numarul acestor minoritati a crescut constant, in aceasta parte a Canadei, in ultimele decenii.
GABRIEL TUDOR
Comentarii