• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
sâmbătă, 12 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
sâmbătă, 12 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » OZN-urile, cauzate de falii si de cutremure?

OZN-urile, cauzate de falii si de cutremure?

24 august 2006
in Se petrec intre cer si pamant
A A

Documentul militar britanic, recent desecretizat, consacrat „fenomenelor aeriene neexplicate” (FAN) ia in consideratie si ipoteza unui investigator francez, dupa care OZN-urile apar de-a lungul unor linii drepte (numite „ortotenice”). Geologii au constatat ca acestor aliniamente le corespund in subteran falii ale scoartei, râuri subterane etc. „S-a presupus ca ele sunt asociate de asemenea unor «curenti magnetici» (sau unui tip de «curent» sau «forta» necunoscuta)”. Interesant ca aceste linii sunt marcate la suprafata de multe ori si prin vechi sit-uri: temple, fortificatii, cercuri de piatra, locuri sacre, biserici cladite în locul unor altare precrestine etc.

      Studiul britanic detaliaza ipotezele legate de fenomenele luminoase produse de-a lungul faliilor tectonice. Luminile au – conform studiului – diferite forme: triunghiuri cu colturile rotunjite, discuri, sfere, patrate cu coada etc. Studiile statistice arata posibile legaturi intre evenimentele geologice si FAN. Desi la început se vorbea de piezoelectricitate, mai recent se prefera alte ipoteze, inclusiv radioactivitatea naturala, razele cosmice, termo- sau tribo-luminiscenta, cauzata în particular de incarcarea electrica prin frecare si descarcarile statice. Fortele fizice si electrice se acumuleaza saptamâni sau luni de zile în ariile de activitate seismica. În momentul fracturii, particulele incarcate electric se manifesta luminos, mai frecvent înainte si dupa un cutremur, chiar daca acesta este de foarte mica intensitate.

      FAN par atrase (în sensul unei observari mai frecvente) de vârfuri muntoase, cariere, creste pietroase, pesteri si mine, ca si de linii de inalta tensiune, antene de emisie, de apa si de zacaminte minerale. Astfel, multe FAN au fost raportate inca din antichitate si in secolele trecute, mai ales in zonele miniere. În cazul faliilor aflate sub apa (de pilda sub lacul Loch Ness), s-au raportat lumini subacvatice de culoare verde si forma sferica sau triunghiulara. Este foarte probabil sa existe mai multe categorii de „lumini” cauzate de fenomene geologice diferite.

      Studiul este de parere ca pentru cazul Regatului Unit, o analiza, vizând legatura dintre fenomenele luminoase si cutremure este dificil de realizat deoarece ar trebui sa se poata separa acele FAN care pot fi atribuite fenomenelor geologice de celelalte, cu alta origine. Ar mai trebui sa se tina cont ca aparitiile luminoase pot fi produse si de cutremure de foarte mica intensitate, ori ca zonele cu activitate seismica pot fi slab populate, deci cu putini potentiali martori.

      O cercetare interesanta, amintita în studiu, este cea din mica vale Hessdalen, la sud-est de Trondheim în Norvegia. Aici apar FAN in mod sistematic, cu o frecventa de sase-sapte pe saptamâna si pâna la doua-trei pe zi. Uneori lumina ramâne plutind nemiscata si doua ore, inainte s-o ia din loc. În 1983 a fost demarat proiectul Hessdalen. O statie automata, cu opt tipuri de aparate a incercat sa adune cât mai multe date despre acest fenomen. Viteza „obiectelor” a variat de la 0 la 30000 km/ora. Fenomenul a fost captat si pe radar, iar uneori numai pe radar. Contrar asteptarilor, nu s-a inregistrat nici o activitate seismica. Câmpul magnetic a fost perturbat la aparitia FAN. Când a fost indreptata o raza laser asupra obiectului, acesta si-a schimbat caracteristicile, revenind la forma initiala când raza laser a fost oprita. Explicatii pot fi evident multiple. Nu s-a detectat radioactivitate, dar fenomenul era la distanta. Cercetarile sunt inca in curs.

      Studiul a încercat sa stabileasca, fara succes, corelatii intre freceventa raportarii FAN si diversi factori, cum ar fi: data calendaristica, ora, locatia geografica, „platforme” (aer, sol, mare), sunetul auzit, numar de lumini: conditii atmosferice, solare, geomagnetice, cutremure, furtuni, dar si activitati umane, cum ar fi influenta unor carti sau filme aparute in respectiva perioada. Din pacate, rapoartele sunt adesea incomplete în aceste privinte.

      Nu s-au pus in evidenta corelatii nici cu activitatea solara. Soarele are o periodicitate de 11,4 ani a petelor solare si de 23 de ani a activitatii magnetice. Faptul ca FAN sunt urmarite sistematic doar de circa 50 de ani, face dificila o analiza a frecventei acestora in functie de activitatea solara. Legatura dintre activitatea solara si FAN ar fi greu de dovedit statistic si pentru ca între timp s-au inmultit aparatele de zbor, ca si alte obiecte artificiale care pot fi raportate drept FAN. Exista si alti factori care s-au modificat între timp, cum ar fi cele legate de schimbarile climatice.

Dan D. Farcas

ShareTweet
Articolul precedent

Pui cu smântâna

Urmatorul Articol

Eruptii care au schimbat soarta lumii

Articole Similare

Paranormal

Denuntatori luati în serios

7 iulie 2025

Daniel Sheehan este un jurist si activist de interes public, absolvent al...

Paranormal

Elizondo si Mellon la Congresul SUA

30 iunie 2025

Brandi Vincent este corespondenta publicatiei DefenseScoop la Pentagon. Într-un articol din 31...

Paranormal

Problema dronelor

23 iunie 2025

La sfârsitul anului 2024, locuitorii din New Jersey si din statele vecine...

Paranormal

Ziua Europeana UAP

16 iunie 2025

Mai nou, documentele oficiale, dar si media folosesc, în loc de OZN,...

Paranormal

Învatatii vor noi metode pentru a studia OZN-urile

9 iunie 2025

Scriam în numarul trecut ca treizeci si trei de renumiti universitari si...

Paranormal

Pentru studiul stiintific al fenomenului OZN

2 iunie 2025

Treizeci si trei de renumiti universitari si oameni de stiinta din întreaga...

Urmatorul Articol

Eruptii care au schimbat soarta lumii

Gigantii din umbra timpului

La zece ani dupa Dolly...

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

3 iulie 1423 – S-a nascut regele Ludovic al XI-lea al Frantei

7 iulie 2025

Supranumit „Regele Paianjen” pentru firea sa vicleana si reteaua de aliante si...

Citeste mai departe
Blitz

„Schema feniciana” – o comedie neagra pentru zile albe

7 iulie 2025

Cunoscutul, dar si controversatul regizor Wes Anderson revine în atentia publicului cu...

Citeste mai departe
Blitz

Colectie vestimentara

7 iulie 2025

Expozitia ROYAL, care include lucrari inspirate din viata si activitatea Reginei Maria,...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Sa întelegem acneea

7 iulie 2025

În general, la un nivel precar de informare si de educatie sanitara,...

Citeste mai departe
Femina Club

Remedii simple

7 iulie 2025

Mai ales vara, multe femei se plâng de senzatia de picioare obosite...

Citeste mai departe
Femina Club

Telina cu sos de smântâna

7 iulie 2025

1,5 kg telina, 50 g unt, 50 g faina, o cana lapte,...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.