Astazi, teoria „clasica” a ridicarii piramidelor – conform careia piramidele ar fi fost construite pe parcursul a sute de ani, folosind munca manuala a zeci de mii de sclavi, este tot mai contestata si inca de istorici si arheologi, care recunosc imposibilitatea ridicarii unor constructii de asemenea amploare la nivelul tehnologic atins de oamenii acelor timpuri. Cea mai recenta ipoteza legata de construirea piramidelor apartine unor studenti californieni, care sustin, nici mai mult, nici mai putin, ca piramidele au fost ridicate cu ajutorul unor… zmeie din panza, folosind forta vantului!
Puternicele vanturi ale Saharei
Uimitor este faptul ca, spre a dovedi temeinicia acestei opinii bizare, tinerii americani au improvizat un zmeu urias, din panza unei parasute si au reusit, gratie unui ingenios sistem de franghii si parghii, sa ridice de la sol si sa aseze pe o platforma separata, un obelisc cantarind aproape 3 tone, in conditiile in care, in ziua respectiva, viteza vantului nu depasea 30 km/ora!
Maureen Clemmons, conducatoarea acestui proiect spune ca este foarte credibil ca egiptenii, care utilizau forta vantului si in alte circumstante, sa o foloseasca si la ridicarea piramidelor, cu atat mai mult cu cat regiunea din jurul Luxorului este cunoscuta pentru vanturile sale puternice, incarcate cu particule de nisip, batand dinspre Sahara.
„Ajutoarele zeilor”
„Este mult mai usor sa te bazezi pe vant pentru a ridica un bloc de piatra greu de cateva tone, decat sa te apuci sa-l impingi sau sa-l tarasti. Folosind acest zmeu improvizat si forta vantului, doi dintre oamenii nostri au fost capabili sa ridice o piatra de doua tone, in vreme ce aceeasi piatra nu a putut fi asezata pe soclul ei, cu ajutorul mijloacelor conventionale – scripeti, parghii, planuri inclinate – decat prin eforturile conjugate a opt oameni!
De aceea, suntem de parere ca piramidele si Sfinxul au fost inaltate de egipteni cu ajutorul zmeielor, tesute din panza si legate cu franghi groase. Iar din acest punct de vedere, faptul ca zmeiele apar desenate, alaturi de zeitati, si pe peretii interiori ai piramidelor, nu trebuie sa ne mai mire: egiptenii considerau aceste obiecte ca fiind ajutoare de nepretuit, prin intermediul carora insisi zeii din cer se manifestau, usurandu-le munca!”.
GABRIEL TUDOR
Comentarii