Uriasul foc interior
Referitor la un articol al nostru, doamna Corina Stamate din Bucuresti ne trimite o foarte interesanta si bine documentata scrisoare cu tema combustia spontana. Concluzia dumneaei cu privire la acest fenomen parapsihologic (care consta in arderea intempestiva, totala si fara surse exterioare a unei persoane) este ca „.
Uriasul foc interior
Referitor la un articol al nostru, doamna Corina Stamate din Bucuresti ne trimite o foarte interesanta si bine documentata scrisoare cu tema combustia spontana. Concluzia dumneaei cu privire la acest fenomen parapsihologic (care consta in arderea intempestiva, totala si fara surse exterioare a unei persoane) este ca „…intrucât nici un specialist in paranormal si nici cercetarile medico-legale n-au gasit vreo explicatie plauzibila cazurilor de acest gen, s-ar parea ca acestea sunt inspirate mai mult din literatura. Autori cunoscuti precum Herman Melville, Mark Twain sau Charles Dickens prezinta in unele romane ale lor fictiuni de acest gen (…) Motivatia gasita de scriitori este cea a prezentei unui exces de alcool in organismul victimelor combustiei spontane”.
Multumim doamnei Stamate pentru epistola sa si dorim sa facem unele precizari. Cea mai importanta este cea referitoare la faptul ca autorii citati de domnia sa s-au inspirat din cazuri reale, dupa cum au recunoscut public Dickens si Frederrick Marryat (autorul romanului „Jacob Faithful”, 1883). Fenomenul prin care trupul unui om arde fara ca el sa fie victima unui incendiu si fara ca in odaia in care s-a produs drama sa existe urmele firesti ale unui incendiu este cunoscut din secolele XVI-XVII. Fictiunea romanesca nu aduce nimic nou, ci reia motivatiile date in acele vremuri: alcoolismul si abaterea de la morala crestina. Astfel, se pare ca primul roman (intitulat „Wieland”) ce include un astfel de episod a fost scris de americanul Charles Brockden Brown in 1798. Dar si Balzac („Cousin Pons”, 1847) si Zola („Docteur Pascal”, 1893) au scris despre combustia spontana.
In realitate, mai aproape de zilele noastre, este cazul doamnei Reeser din St. Peterburg, Florida, SUA), care in iulie 1951 a fost gasita carbonizata aproape complet, insa majoritatea obiectelor de lemn si de plastic din incapere erau intacte. Peretii nu prezentau nici o urma de fum! Specialistii au concluzionat ca o uriasa „explozie de caldura interioara” a fost cauza tragediei, insa cauza cauzei n-a fost stabilita niciodata. De ce nu se raspândeste acel foc interior? Poate ca nu vom elucida niciodata combustia spontana.
În spatele cazului Skinwalker Ranch
Jurnalistul David Howard a publicat pe 01 octombrie 2024, în revista Popular...
Comentarii