O vizita la muzeu reprezinta pentru oricine, indiferent de tipicul institutiei respective si de gradul de cultura al persoanei in cauza, un binevenit prilej de acumulare a noi cunostiinte si de evadare din cotidian. Dar in ziua de astazi, putini sunt aceia care mai trec pragul muzeelor, fie din cauza lipsei de timp, fie din pricina „drogului” numit televizor, care le acapareaza fara mila tot timpul liber, fie dand vina pe lipsa de bani. Altii, ca de pilda impatimitii fenomenelor paranormale, sustin ca pur si simplu nu gasesc un muzeu care sa le satisfaca pasiunile. Ei, bine, toti acesti oameni, si alti curiosi care vor pur si simplu sa afle mai multe despre fenomenele paranormale au, de putin timp, si un loc unde sa-si satisfaca dorinta de cunoastere. Si pentru a vedea acest inedit muzeu al paranormalului nu este nevoie nici de bani, nici de vize, nici de a calatori peste mari si tari, caci el poate fi vizitat din fotoliul de acasa…
I se spune Surnateum – prescurtarea denumirii in limba franceza a Muzeului de Istorie Supranaturala. Misiunea lui? De a explora universurile stranii, necunoscute, de la frontiera realitatii. Asa cum sustin creatorii sai, Surnateum este mai mult decat un simplu site de Internet, destinat culturalizarii maselor si introducerii in problematica paranormalului. El reprezinta un fel de „vitrina” in care sunt expuse unele dintre cele mai ciudate colectii de artefacte magice si de intamplari neobisnuite reunite, din toate colturile planetei.
Este o lume, virtuala, ce-i drept, dar plina de viata, unde numerele au proprietati magice, unde puteti gasi incantatii magice, obiecte antice blestemate, cunostiinte interzise profanilor, creaturi monstruoase si cate si mai cate bizarerii. De altfel, cei care au pledat pentru construirea acestui site si care isi spun cu mandrie „curatori”, au strabatut intreaga lume pentru a face initiativa lor cat mai credibila, documentandu-se, cercetand, analizand, solicitand participarea numerosilor colectionari de ciudatenii care traiesc la ora actuala pe Pamant, si nu sunt deloc putini…
Meritul lor este de a aduna la un loc aproape toate cunostiintele referitoare la enigme si de a le pune la dispozitia celor interesati. Si, chiar daca Surnateum poate fi vizitat, asa cum am spus, din fotoliul confortabil de acasa, ca si Luouvre, Prado, Ermitaj sau alte muzee, ne vor fi necesare zile intregi spre a-l strabate, de la un capat la celalalt.
Lancea lui Longinus
Cei care se incumeta sa-i treaca pragul trebuie sa se inarmeze deci cu rabdare si curaj. Curatorii amintesc, prin intermediul obiectelor expuse, ca deseori jocul cu forte pe care nu le putem controla, din sfera magiei si a vrajitoriei, este periculos. Ne spun istorii fascinante despre varcolaci si vampiri, despre incercarile de a calatori in timp sau de a gasi elixirul nemuririi si chiar si cei care patrund aici minati de scepticism isi vor schimba radical opinia, dupa ce vor admira si ultimul exponat.
Dar sa purcedem, in calatoria noastra virtuala, la un tur al acestui muzeu… Prima sala in care vom patrunde este cea a relicvelor sacre, continand obiecte venerate de religia crestina, dar si de alte religii. Printre exponate se numara controversatul „Chivot al Legii”, care i-a insotit pe evrei in fuga lor din Egipt si despre care savantii din zilele noastre sustin ca ar fi fost de fapt un aparat pentru producerea electricitatii sau „Lancea lui Longinus”, acea arma cu care traditia spune ca ar fi fost lovit Iisus, pe cruce, de catre un legionar roman. Interesant e faptul ca fiecare exponat este insotit nu doar de imagini sugestive, ci si de istoria sa, mai detaliata decat ne-ar fi putut-o spune cel mai invatat ghid.
De vorba cu spiritele
Urmeaza, la rand, departamentul „spiritist”, ce reuneste studii, obiecte si fenomene legate de curentul cu acelasi nume, aparut la mijlocul secolului 19, in America. Sunt prezentate, la loc de cinste, lucruri care au apartinut surorilor Fox, primele spiritiste in adevarul sens al cuvantului, inclusiv masa prin intermediul carora ele comunicau cu spectrele din Lumea de Dincolo.
De asemenea, o atentie speciala este acordata „oglindei magice” aflate candva in posesia ocultistei ruse Maria de Naglowska, care a prezis Revolutia bolsevica si a fost nevoita sa se refugieze din Rusia de teama lui Lenin, omul a carui ascensiune o prevestise. Revenind la spiritism, sa spunem ca muzeul dispune si de o latura interactiva, invatandu-i pe toti cei dornici sa dialogheze cu spiritele modalitatile practice de a o face.
Sunt oferite detalii si despre construirea tablei Ouija, a pendulului spiritist si altor obiecte ce nu trebuie sa lipseasca din arsenalul unei persoane care „vorbeste cu mortii”. Mai mult, ne este prezentat si un talisam tibetan, care ar spori remarcabil puterea de invocatie si ascendentul asupra spiritelor, protejand in acelasi timp de agresiunea spiritelor malefice. Tot in acest departament, aflam detalii despre fotografiile spiritiste si modul lor de realizare, despre dicteul automat si putem chiar comanda cartile lui Allan Kardec, faimosul mentor spiritist, dar si colectii de reviste de spiritism, incepand cu anul 1935 si pana in prezent!
Dintre lucrarile scrise despre care putem afla detalii, la Surnateum, o atentie speciala este acrodata asa-numitelor „Carti blestemate” – volume continand blesteme, descantece, ritualuri oculte, din Egipt, Etiopia, Orientul Mijlociu, Mongolia, America de Sud, dar care nu pot fi citite decat de initiati. Cele peste 8000 de volume adunate aici reprezinta raritati aflate in colectiile unor anticari –majoritatea lucrarilor sunt scrise inainte de 1900 – si a caror valoare depaseste cateva milioane de dolari! (Va urma)
GABRIEL TUDOR
Comentarii