Când Soarele va apune în seara zilei de 31 decembrie a acestui an, iar lumea va astepta sosirea noului an, o mica tara insulara din extremitatea estica va fi pasit în anul2025.
Situata chiar la vest de linia internationala a datei, Republica Kiribati este unul dintre primele locuri de pe Pamânt în care se vad primele raze ale Soarelui care rasare. Zona sa orara este cu 14 ore înainte de ora universala coordonata (UTC) – arhipelagul având astfel cel mai îndepartat fus orar din lume.
Republica Kiribati este formata din 33 de atoli si insule joase de corali din Oceanul Pacific central, dispersate pe o suprafata de 3,5 milioane de kilometri patrati de apa. Natiunea cuprinde trei grupuri de insule – Insulele Gilbert, Insulele Phoenix si Insulele Line, ultimele fiind situate la 30º est de linia de longitudine de 180º.
Din punct de vedere geografic, insulele Line se afla direct la sud de insulele Hawaii din SUA si ar trebui sa fie în acelasi fus orar. Dar nu este cazul, deoarece linia internationala a datei nu este o linie dreapta, ci în zigzag, iar de-a lungul anilor a fost împinsa si deplasata din diverse motive politice si economice.
Înainte de 1995, Kiribati se afla de-a lungul Liniei Internationale de Date, iar grupurile de insule din est si din vest aveau o diferenta de fus orar de 24 de ore. Aceasta diferenta era considerata o problema economica enervanta, deoarece existau doar patru zile în fiecare saptamâna în care ambele parti aveau zile lucratoare simultan, iar acestea erau singurele zile în care birourile guvernamentale de pe parti opuse ale liniei puteau desfasura activitati.
Pentru a pune capat acestei situatii, presedintele Kiribati din acea perioada a anuntat ca, de la 1 ianuarie 1995, linia internationala a datei se va deplasa de acum înainte spre est pentru a ocoli aceasta tara. Astfel, Kiribati a devenit prima natiune care a salutat razele soarelui rasare la începutul mileniului al treilea.
Pentru a sarbatori aceat eveniment, în anul 2000, insula Caroline a fost redenumita Insula Mileniului. Schimbarea liniei internationale de date a creat, de asemenea, un nou fus orar, UTC+14, care nu exista pâna atunci.
Noua evolutie a însemnat ca unele locuri au fost împinse cu pâna la 26 de ore în urma, sau cu mai mult de o zi. Urmând exemplul Kiribati, un alt teritoriu insular – Tonga, si-a avansat ora standard la UTC+14 si, prin urmare, sarbatoreste Anul Nou în acelasi timp cu Insulele Line din Kiribati.
Alte modificari ale liniei datei au avut loc pe 29 decembrie 2011, când înca o insula – Samoa – a mutat linia internationala a datei în cealalta parte a tarii si a trecut de la UTC-11 la UTC+13. Desi o natiune este autorizata sa îsi modifice fusurile orare, multe tari si organizatii nu recunosc schimbarea. Linia internationala de date este stabilita prin acord international si nu exista tratate sau acorduri oficiale asociate cu aceasta linie. Tarile sunt libere sa aleaga orice fus orar doresc sa respecte, dar acest fapt a cauzat numeroase dispute legate de linia datei între o serie de natiuni insulare, fiecare sustinând ca este prima care sarbatoreste un nou an.
De asemenea, se pune problema daca insulele nelocuite conteaza sau daca localitatile situate în acelasi fus orar, dar putin mai la est decât celelalte, pot pretinde ca sarbatoresc primele trecerea în noul an.
În conformitate cu fusurile orare acceptate în prezent, primul loc care întâmpina noul an este Kiribati, urmat de Tonga. Samoa de Vest si Tokelau care urmeaza cu o ora în-târziere.
Insulele Chatham, teritoriu al Noii Zeelande, si Republica Fiji urmeaza la mica distanta. Primul mare oras este Auckland, Noua Zeelanda, iar ultimul loc în care se „sarbatoreste” sosirea noului an este insula Baker si insula Howland, ambele nelocuite si apartinând Statelor Unite.
GABRIEL TUDOR
Comentarii