• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 10 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 10 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » O planta va înverzi Planeta Rosie?

O planta va înverzi Planeta Rosie?

5 august 2024
in Spectacolul cunoasterii, Stiinta
A A

Muschiul de desert Syntrichia caninervis este un candidat promitator pentru colonizarea planetei Marte datorita capacitatii sale extreme de a tolera conditii dure, letale pentru majoritatea formelor de viata.

Muschiul este bine cunoscut pentru dezvoltarea în conditii de seceta, dar cercetatorii raporteaza ca poate supravietui, de asemenea, temperaturilor de înghet de pâna la -196ºC, nivelurilor ridicate de radiatii gama si conditiilor martiene simulate care implica acesti trei factori de stres combinati.

O specie raspândita din Tibet în Antarctica

„Studiul nostru arata ca rezistenta la mediu a S. caninervis este superioara chiar si celei a unor microorganisme si tardigrade foarte tolerante la stres”, scriu cercetatorii Daoyuan Zhang si Yuanming Zhang si botanistul Tingyun Kuang de la Academia Chineza de Stiinte. „Syntrichia caninervis poate constitui bazele construirii unor habitate umane biologic durabile dincolo de Pamânt”.

Un numar mic de studii anterioare au testat capacitatea microorganismelor, algelor, lichenilor si sporilor de plante de a rezista mediilor extreme din spatiul cosmic sau de pe Marte, dar acesta este primul studiu care testeaza plante întregi.

Syntrichia caninervis este o specie comuna de muschi cu o distributie globala extinsa. Acesta creste în medii desertice extreme, inclusiv în Tibet, Antarctica si regiunile circumpolare, ca parte a scoartei biologice a solului – un tip raspândit si rezistent de acoperire a solului, adesea întâlnit în zonele aride. Având în vedere capacitatea muschiului de a supravietui în conditii de mediu extreme, cercetatorii au decis sa îi testeze limitele în laborator.

Pentru a testa toleranta la frig a muschiului, ei au depozitat plantele la -80ºC (într-un congelator special) timp de 3-5 ani si la -196ºC (într-un rezervor de azot lichid) timp de 15-30 de zile. În toate cazurile, plantele s-au regenerat atunci când au fost dezghetate, desi revenirea lor a fost mai putin rapida în compa-ratie cu specimenele de control care au fost deshidratate, dar nu congelate, iar plantele care nu au fost deshidratate înainte de congelare si-au revenit mai lent decât plantele care au fost uscate, apoi congelate.

S-ar putea cultiva si alte plante pe Marte

Muschiul a demonstrat, de asemenea, capacitatea de a supravietui expunerii la radiatii gama care ar ucide majoritatea plantelor, iar dozele de radiatii de 500 Gray au parut chiar sa promoveze cresterea plantelor. Pentru comparatie, oamenii se confrunta cu convulsii severe si moarte atunci când sunt expusi la aproximativ 50 Gray.

„Rezultatele noastre indica faptul ca S. caninervis este printre cele mai tolerante la radiatii dintre toate organismele cunoscute”, scriu cercetatorii. În cele din urma, cercetatorii au testat capacitatea muschiului de a rezista în conditii martiene folosind instalatia de simulare a atmosferelor planetare a Academiei Chineze de Stiinte.

Conditiile martiene ale simulatorului au inclus aer compus din 95% CO2, temperaturi care au fluctuat de la -60ºC la 20ºC, niveluri ridicate de radiatii ultraviolete si presiune atmosferica scazuta.

Plantele de muschi uscate au atins o rata de regenerare de 100% în 30 de zile dupa ce au fost supuse conditiilor martiene timp de 1, 2, 3 si 7 zile. Plantele hidratate, care au fost supuse simulatorului doar timp de o zi, au supravietuit, de asemenea, desi s-au regenerat mai lent decât cele deshidratate.
„Privind spre viitor, ne asteptam ca acest muschi promitator sa poata fi adus pe Marte sau pe Luna pentru a testa în continuare posibilitatea colonizarii si cresterii plantelor în spatiul cosmic”, scriu cercetatorii chinezi.

Profesorul Stuart McDaniel, expert în muschi la Universitatea din Florida a sugerat ca ideea este foarte valoroasa: „Aceasta lucrare este interesanta deoarece arata ca muschii desertici supravietuiesc unor expuneri scurte la unele dintre stresurile susceptibile de a fi gasite într-o calatorie pe Marte, inclusiv niveluri foarte ridicate de radiatii, temperaturi foarte scazute si niveluri foarte scazute de oxigen. Cultivarea plantelor terestre este o parte importanta a oricarei misiuni spatiale pe termen lung, deoarece plantele transforma eficient dioxidul de carbon si apa în oxigen si carbohidrati – în esenta, aerul si hrana de care oamenii au nevoie pentru a supravietui. Muschiul desertului nu este comestibil, dar ar putea furniza alte servicii importante în spatiu”, a spus el. Dr. Agata Zupanska, de la Institutul SETI, este de aceeasi parere, mentionând ca muschiul ar putea contribui la îmbogatirea si transformarea materialului stâncos de pe suprafata planetei Marte pentru a permite altor plante sa creasca.

„Acest muschi extremotolerant ar putea fi o planta pionier promitatoare pentru colonizarea planetei Marte”, a spus profesorul Edward Guinan de la Universitatea Villanova din SUA, desi a remarcat ca muschiul ar avea nevoie de apa pentru a creste. „Avem un drum lung de parcurs”, a spus el. „Dar acest mic muschi de desert ne ofera speranta de a face mici portiuni de Marte locuibile pentru omenire în viitor.”

GABRIEL TUDOR

ShareTweet
Articolul precedent

Experiment cu taxiuri aeriene

Urmatorul Articol

Cazul AFB Eglin

Articole Similare

Spectacolul cunoasterii

Robotii vor avea piele inteligenta

7 iulie 2025

O echipa de cercetatori de la Universitatea din Cambridge si University College...

Spectacolul cunoasterii

Lumea secreta de sub piramidele egiptene

30 iunie 2025

Descoperirea unui al doilea oras subteran la Gizeh ridica întrebari fundamentale despre...

Spectacolul cunoasterii

Gelul electric care vindeca ranile

23 iunie 2025

Dezvoltat din ingrediente naturale, un nou tip de gel ar putea deveni,...

Spectacolul cunoasterii

De ce a disparut omul de Neanderthal?

16 iunie 2025

Primii reprezentanti ai speciei Homo sapiens ar fi putut beneficia de protectie...

Spectacolul cunoasterii

Un analgezic ar putea înlocui opioidele

9 iunie 2025

O descoperire promitatoare de la Universitatea Duke ofera speranta pentru milioane de...

Spectacolul cunoasterii

Cea mai înalta piramida sau forma de relief naturala?

2 iunie 2025

O „colina” ciudata, care se înalta din mijlocul padurii tropicale amazoniene, cunoscuta...

Urmatorul Articol

Cazul AFB Eglin

Închisoarea lui Hristos

Volga-Atom, prima masina cu reactor nuclear

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

3 iulie 1423 – S-a nascut regele Ludovic al XI-lea al Frantei

7 iulie 2025

Supranumit „Regele Paianjen” pentru firea sa vicleana si reteaua de aliante si...

Citeste mai departe
Blitz

„Schema feniciana” – o comedie neagra pentru zile albe

7 iulie 2025

Cunoscutul, dar si controversatul regizor Wes Anderson revine în atentia publicului cu...

Citeste mai departe
Blitz

Colectie vestimentara

7 iulie 2025

Expozitia ROYAL, care include lucrari inspirate din viata si activitatea Reginei Maria,...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Sa întelegem acneea

7 iulie 2025

În general, la un nivel precar de informare si de educatie sanitara,...

Citeste mai departe
Femina Club

Remedii simple

7 iulie 2025

Mai ales vara, multe femei se plâng de senzatia de picioare obosite...

Citeste mai departe
Femina Club

Telina cu sos de smântâna

7 iulie 2025

1,5 kg telina, 50 g unt, 50 g faina, o cana lapte,...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.