Zhu Yangyang vorbeste acum la fel ca un copil de trei ani, ceea ce reprezinta o adevarata performanta, tinând cont de faptul ca el era complet surd pâna în urma cu câteva luni.
Zhu face parte dintre cei cinci copii care au putut sa auda pentru prima data datorita unei terapii genice revolutionare, implementata în cadrul unui studiu clinic realizat de cercetatori chinezi si americani.
Terapia este considerata o noua raza de speranta pentru a-cesti copii care s-au nascut cu o mutatie genetica rara.
Mama lui Zhu Yangyang, Chang Yiyi, a spus ca a fost extrem de emotionata atunci când a realizat, la trei luni dupa tratament, ca fiul ei a putut sa o auda când a batut la usa locuintei lor. „M-am ascuns într-un dulap, l-am strigat, iar el mi-a raspuns!”, a declarat ea într-un interviu realizat la Shanghai.
Noul studiu, publicat în prestigioasa revista „Nature Medicine”, descrie rezultatele obtinute dupa ce o astfel de procedura de terapie genica a fost aplicata pentru prima data în cazul ambelor urechi ale unei persoane surde. În comparatie cu tratamentul aplicat la o singura ureche, noua procedura a permis îmbunatatirea perceptiei limbajului si a capacitatii de a depista sursa de provenienta a unui sunet.
Este un punct de cotitura decisiv”, a declarat Zheng-Yi Chen, cercetator la „Eaton-Peabody Laboratories” si coordonator al studiului, adaugând ca si alte companii realizeaza de acum astfel de studii clinice, inclusiv doua la Boston, în vederea aprobarii acestui tratament.
„Daca rezultatele se mentin, fara nicio complicatie, cred ca peste trei-cinci ani procedura ar putea fi autorizata”, a adaugat el.
Injectarea unui virus
Aproximativ 26 de milioane de persoane prezinta o forma genetica de surditate la nivel mondial, informeaza AFP/Agerpres. Noua terapie genica se concen-treaza pe o mutatie care vizeaza între 2% si 8% dintre aceste cazuri.
Aceste persoane nu pot sa produca otoferlina, o proteina necesara celulelor cu cili din urechea interna pentru a converti vibratiile sonore în semnale chimice trimise catre creier. Procedura consta în injectarea unui virus modificat genetic în urechea interna pentru a inversa mutatia defectuoasa.
Atunci când parintii lui Zhu Yangyang au realizat pentru prima oara ca fiul lor putea sa auda, „întreaga familie a plâns”, inclusiv mama si bunica lui, a spus Yilai Shu, unul dintre coordonatorii studiului si cercetator la Spitalul Universitar Fudan din Shanghai.
Mama baiatului, o femeie casnica în vârsta de 26 de ani, a adaugat ca îngrijirea fiului ei a devenit mai usoara dupa ce acesta a început sa vorbeasca, iar familia micului pacient spera sa îl transfere de la o scoala pentru copii cu nevoi speciale la o gradinita traditionala.
Efecte secundare moderate
Yilai Shu a condus deja o echipa de cercetare, aflata în 2022 la originea primei terapii genice de acest tip, ce a deschis calea spre un tratament administrat în prezent la mai multi copii din diverse parti ale lumii, inclusiv în Statele Unite si în Regatul Unit.
Tratamentul aplicat la nivelul ambelor urechi a ridicat noi probleme, a dezvaluit el, întrucât dublarea procedurilor chirurgicale sporeste riscurile de efecte secundare. Însa coordonatorii noului studiu au observat doar efecte secundare usoare sau moderate, cum ar fi febra, varsaturi si o usoara crestere a concentratiei de globule albe.
Cei cinci copii din studiul clinic, cu vârste cuprinse între un an si 11 ani, au înregistrat progrese mari. Doi dintre ei au putut sa aprecieze muzica – un semnal acustic mai greu de perceput – si chiar au dansat, po-trivit unor înregistrari video realizate în timpul studiului.
În mod surprinzator, chiar si copilul de 11 ani a reusit sa înteleaga mai bine limbajul si sa vorbeasca, în contextul în care medicii credeau ca era prea târziu pentru ca creierul lui sa dobândeasca aceasta capacitate, deoarece nu percepuse niciodata un sunet pâna atunci.
„Acest fapt arata ca creierul are o plasticitate care dureaza probabil mai mult timp decât credeam noi la început”, a explicat Zheng-Yi Chen. Studiul continua în aceasta perioada, iar pacientii vor fi monitorizati pe termen lung.
În asteptarea urmatoarelor rezultate, cei doi cercetatori chinezi au anuntat ca au lansat studii pe animale pentru a dezvolta tratamente împotriva altor cauze ale surditatii genetice, inclusiv împotriva celei asociate cu gena responsabila de cea mai frecventa forma de surditate la nastere.
NICUSOR DINCA
Comentarii