Dupa câtiva pasi sovaitori, cu picioarele amortite dupa 20 de ore petrecute într-un container, trei cai Przewalski au intrat galopând în stepa kazaha, tara de origine a acestei rase pe cale de disparitie.
Cei trei cai, trimisi cu avionul de la Praga, sunt primii din cele aproximativ patruzeci de exemplare care urmeaza sa fie eliberate în urmatorii cinci ani în aceasta tara din Asia Centrala, în cadrul unui proiect de reintroducere realizat în colaborare cu gradinile zoologice din Praga si Berlin.
„Asteptam acest moment de foarte mult timp; a fost realizata o munca imensa în ultimele luni pentru ca exemplarele sa ajunga în Kazahstan”, a declarat Albert Salemgareev, membru al Asociatiei pentru Protectia Biodiversitatii din Kazahstan (ACBK). „Caii lui Przewalski sunt adaptati acestei stepe”, a explicat Salemgareev, în timp ce în ultimii ani, zeci de exemplare din aceasta rasa au fost reintroduse cu succes în Mongolia vecina.
Acest cal robust, cu cap masiv, este capabil sa reziste iernilor deosebit de aspre din centrul Kazahstanului, unde temperatura poate scadea sub minus 30 de grade Celsius, cu putina hrana. Cei trei pionieri sositi în aceasta saptamâna – pe nume Zorro, Ypsilonka si Zeta II, carora li s-au alaturat a doua zi alti patru din Berlin – vor fi tinuti mai întâi sub observatie în rezervatia naturala „Stepa de Aur”, înainte de a cunoaste libertatea totala. „Anul acesta urmeaza sa le monitorizam starea de sanatate si sa vedem cum se aclimatizeaza”, a precizat cercetatorul.
Prospera într-o zona periculoasa
Însa, aceasta calatorie de aproximativ 5.000 de kilometri pâna în centrul stepei, la aproximativ 600 de kilometri de capitala Astana, mai întâi cu avionul militar pâna la Arkalyk, apoi cu camionul pe drumuri accidentate, nu este lipsita de riscuri pentru animale.
În ciuda monitorizarii constante a specialistilor, unul dintre caii care paraseau Praga s-a asezat în containerul sau chiar înainte de decolare, ceea ce risca sa-i blocheze circulatia sângelui la membre. „N-am vrut sa-i punem viata în pericol, calatoria ar fi putut fi periculoasa, asa ca am decis sa-l lasam în urma”, a declarat Miroslav Bobek, directorul Gradinii Zoologice din Praga, la sosirea în Kazahstan.
Calul Przewalski, cu coama scurta si blana care variaza de la alb, pe burta, pâna la maro închis, pe spate, ramâne pe „lista rosie” a speciilor pe cale de disparitie a Uniunii Internationale pentru Conservarea Naturii (IUCN), transmite AFP/Agerpres. Descoperita la sfârsitul secolului al XIX-lea în Mongolia de catre exploratorul rus de origine poloneza Nikolai Prjevalski (Przewalski, în limba poloneza), rasa a disparut în salbaticie la sfârsitul anilor 1960 si a ajuns aproape de disparitie, în principal din cauza vânatorii.
Înmultita datorita putinelor exemplare supravietuitoare din gradinile zoologice europene, populatia mondiala de cal Przewalski numara în prezent aproximativ 2.000 de capete, reintroduse în salbaticie mai ales în China si Mongolia, dar si în sudul Frantei, în Rusia si… în zona de excludere de la Cernobîl.
În aceasta zona situata între Ucraina si Belarus, declarata improprie vietii umane dupa dezastrul nuclear din aprilie 1986, caii Przewalski prospera. Populatia de acolo a depasit 210 exemplare în 2021, comparativ cu aproximativ 30 reintroduse în 1998.
În Kazahstan, calul lui Przewalski nu este singura specie pe cale de disparitie care face obiectul unei atentii speciale. Populatia de antilopa saiga, cândva pe cale de disparitie, a crescut cu succes dupa implementarea de catre autoritatile kazahe a unei politici de protectie.
NICUSOR DINCA
Comentarii