Scaldat de apele Dunarii, orasul Budapesta, capitala Ungariei, s-a nascut din unirea a doua orase separate, Buda si Pesta, fiecare situat pe unul dintre malurile vestitului fluviu. Evenimentul a avut loc în 1873, iar dealurile înverzite din „Buda”, resedinta regala, au încununat impunator câmpia „Pestei”, centru comercial plin de viata.
Oras încarcat de istorie, Budapesta ofera, pe lânga baile sale termale, irezistibile atractii turistice, catedrale, palate, poduri si statui. Una dintre cele mai vestite constructii ale orasului este, fara îndoiala, „Bastionul Pescarilor” situat pe malul drept al Dunarii.
Numele acestuia provine de la breasla pescarilor care, în Evul Mediu, a fost însarcinata cu apararea acestei zone din zidurile orasului. Cu toate ca aceasta constructie se numeste „bastion”, nu a avut niciodata un rol defensiv.
In prezent este o terasa în stil neogotic si neoromantic situata în apropierea vechii cetati din Buda, amplasamentul fiind utilizat de breasla pescarilor în perioada medievala, aici functionând o piata de peste.
Bijuterie arhitecturala, Bastionul a fost construit între 1895-1902, arhitectul responsabil pentru proiect fiind Frigyes Schulek. Construita pe locul vechiului zid al orasului, constructia este inspirata de castelele medievale din Transilvania. Fatada principala, paralela cu Dunarea, are lungimea de 140 de metri, aripa peretelui sudic este de circa 40 de metri, iar a celui nordic de 65 de metri. Peretele decorativ din centru are 35 de metri lungime. Rolul edificiului era unul pur decorativ. Cu toate acestea, a devenit un simbol al orasului, cu un rol important în promovarea turismului. A fost înaltat, împreuna cu alte obiective, pentru a marca 1.000 de ani de la nasterea statului maghiar, dar nu a fost terminat pentru marea sarbatoare. Cele sapte turnuri ale Bastionului reprezinta cele sapte capetenii care si-au condus triburile pentru a se stabili în Ungaria de astazi, în jurul anului 895.
Intre Bastion si Biserica Matyás se afla statuia Sfântului Stefan, primul rege ungur (1000-1038). A fost realizata în 1906 de sculptorul Alajos Ströbe. La poalele Bastionului se afla copii ale statuii lui János Hunyadi si cea a Sfântului Gheorghe din Cluj, ambele daruite la initiativa împaratului Franz Joseph. In Biserica Matyás, unul dintre cele mai importante sanctuare catolice din Budapesta a avut loc nunta lui Matei Corvin de Hunedoara, regele Ungariei (1458-1490).
In timpul constructiei Bastionului a fost descoperita capela medievala subterana Sf. Mihail, mentionata prima data în 1443. Incorporata edificiului, ea a fost amenajata ca un cinematograf 3D istoric.
In timpul Celui de al Doilea Razboi Mondial Bastionul a fost grav afectat de bombardamente, iar dupa încheierea ostilitatilor reconstructia a fost condusa de Janos Schulek, fiul arhitectului care a construit edificiul.
Dupa restaurare, Bastionul si Palatul Buda au fost incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO, în 1988. Minunatele turnuri de observatie decorative ale Bastionului Pescarilor, situat în piata Sf. Treime, ofera cele mai bune privelisti panoramice din Budapesta.
IRINA STOICA
Comentarii