Unul dintre aspectele vietii interioare a omului este reprezentat de religie, respectiv de credinta în una sau mai multe divinitati.
Domeniul este cu atât mai sensibil, cu cât se refera la teritoriul intim aflat dincolo de granite mai degraba volatile, pe care stiinta însasi cauta de sute si mii de ani sa le desluseasca si sa le delimiteze cât mai limpede posibil.
Efectul rugaciunii
Cercetatorul dr. Mihail Lazorik, autor a 166 de brevete si 15 licente, si care cerceteaza celulele albe înca din vremea studentiei, a decis sa examineze efectul rugaciunii asupra sângelui uman.
Pe parcursul insolitului studiu, care a durat 15 ani, a facut o descoperire stiintifica extraordinara. O persoana simte pace si putere spirituala dupa rugaciune, dar ce se întâmpla la nivel fizic, mai ales cu sângele sau?
Barbatii si femeile care au participat la experiment aveau diferite niveluri de educatie, pozitii sociale si profesii si sufereau de diverse boli: arterioscleroza, hepatita B, reumatism… Lazorik a prelevat mai întâi probe de sânge capilar si venos si le-a analizat.
Apoi, persoanele respective au citit rugaciuni timp de 15-20 de minute, dupa care s-au prelevat din nou probe de sânge venos si capilar si s-au definit caracteristicile cantitative, morfologice si functionale ale celulelor sangvine.
Protectie si vindecare
Sângele a devenit diferit la nivel celular. Primul pacient suferea de inflamatie supurata a soldului si osteomielita dupa un accident grav si avea dureri puternice în oasele fetei. Când i s-a comparat hemoleucograma înainte si dupa rugaciune, s-a observat ca nivelul unuia dintre indicatorii de fagocitoza era de 6 ori mai mic decât înainte de experiment!
Toate experimentele ulterioare au aratat acelasi lucru: dupa rugaciune, nivelul de infectie în organism a scazut. Mai ales când vine vorba de faza acuta a bolii, apar modificari la toti indicatorii, procesele inflamatorii se calmeaza si dispar treptat.
„Rugaciunea nu înseamna doar cuvinte; produce oscilatii de o anumita frecventa. De altfel, s-a dovedit de mult ca aceasta schimba structura apei. Realitatea este ca apa sfintita de Boboteaza nu reprezinta un mit, ci un fapt stiintific. Corpul fizic al omului contine aproape 80% apa si rugaciunea îl schimba la nivel celular, chiar daca rosteste rugaciunea în gând. Când o spune cu voce tare, se aud vibratii sonore care afecteaza în plus corpul uman si provoaca modificari ale hemogramei, reduc inflamatia având un efect de vindecare”, explica dr. Mihail Lazorik.
Oamenii de stiinta au demonstrat ca la un credincios în rugaciune se exclude complet o legatura între corpul fizic si creier, ceea ce înseamna un sentiment de siguranta completa si absenta stresului.
Rugaciunea este leac împotriva gândirii negative si s-a constatat la calugarii care se roaga ca se exclude complet corpul cerebral, fapt înregistrat doar la copiii de pâna la trei luni, care se afla în siguranta lânga mama lor.
Însa, pe masura ce oamenii cresc, sentimentul de securitate scade si activitatea creierului creste. Activitatea este redusa doar în timpul somnului profund si al rugaciunii, iar acest lucru îi afecteaza pe oameni în mod pozitiv.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii