Vom reusi sa punem bazele mult visatelor colonii spatiale? Va deveni energia la fel de ieftina precum apa plata? Vom circula mai mult cu minielicoptere decât cu automobilul? Vom birui bolile care ne macina viata? Vom putea influenta clima care ameninta ca va topi Pamântul? Iata doar câteva întrebari obsedante la care futurologii încearca sa raspunda cu maxima responsabilitate. Din cele câteva sute de previziuni facute pentru anul 2020 va prezentam, pe scurt, 41 dintre ele.
Vom reusi sa punem bazele mult visatelor colonii spatiale? Va deveni energia la fel de ieftina precum apa plata? Vom circula mai mult cu minielicoptere decât cu automobilul? Vom birui bolile care ne macina viata? Vom putea influenta clima care ameninta ca va topi Pamântul? Iata doar câteva întrebari obsedante la care futurologii încearca sa raspunda cu maxima responsabilitate. Din cele câteva sute de previziuni facute pentru anul 2020 va prezentam, pe scurt, 41 dintre ele.
Mediu
Aparitia corporatiilor globale de management al mediului; responsabilizarea „drastica” a indivizilor (institutiilor) în sensul conservarii mediului; un control mai eficace al dioxidului de carbon.
Construirea de orase subterane cu poluarea zero.
Producerea curenta a ploilor artificiale.
Energie solara
Crearea de panouri solare multistratificate de mari dimensiuni, cu randament mai mare de 50%
Conversia si stocarea energiei solare sub forma de energie biochimica.
Descompunerea si filtrarea apei cu ajutorul luminii solare.
Construirea de centrale solare spatiale.
Educatie
Interactiunea cu sisteme de învatamânt universale va fi posibila la domiciliu în limba naturala. Echivalarea în limbajul comun, a cunostintelor din domeniile stiintifice cele mai avansate (fizica nucleara, cuantica etc.) va face posibila introducerea acestora ca materii în invatamântul de masa.
Vor exista scoli virtuale în care vor învata elevi ce se afla în locuri diferite pe glob. Bibliotecile electronice în retea broadband vor fi principala sursa de documentare pentru elevi si studenti. Scolile vor avea „profesori” electronici.
Spatiul cosmic
Misiunile umane pe Marte vor fi regulate. Pe aceasta planeta vor fi construite laboratoare de cercetare.
Pe Luna va exista cel putin o baza umana de dimensiunea unui mic oras.
Numeroase statii spatiale vor fi plasate pe orbita Pamântului.
Robotica
Robotii vor deveni o realitate cotidiana în fabrici, în agricultura, constructii, spitale, industria de divertisment, acasa etc.
Nanotehnologia va fi o aplicatie curenta a roboticii, în medicina, laboratoare de cercetare etc.
Majoritatea robotilor vor capata aspect uman.
Transporturi
Vehiculele vor circula în mare parte cu energie generata de bateriile solare sau pe baza de hidrogen.
Automobilele vor fi dotate cu sisteme superinteligente de reglare automata a mediului în habitaclu în functie de starea de sanatate a soferului; de sisteme de actionare prin control vocal sau cu sisteme de participare în trafic, automate, fara participarea soferului. Acestea pot, de pilda, memora trasee si le pot reproduce în sistemul de pilot automat.
Trenurile pe perna de aer vor atinge viteze mai mari de 500 km/h.
Realitatea virtuala
Toate produsele vor fi standardizate electronic.
Comertul electronic va tinde sa înlocuiasca toate tipurile traditionale de cumparaturi.
Deciziile la nivel national se vor lua pe baza unor referendumuri electronice.
Locuintele vor fi personalizate si vor fi dotate cu echipamente electronice disimulate în pereti; bucatariile vor functiona fara interventia omului, oferind meniuri complet procesate; oglinda din baie, de pilda, va scana fata si va recomanda tratamente cosmetice corespunzatoare; camere de luat vederi vor monotoriza viata locatarilor obtinând parametrii necesari pentru furnizarea unor retete sau tratamente medicale etc.
Presa va fi accesibila pe ecranul ceasului sau pe videofon.
Ziarele electronice le vor înlocui in mare parte pe cele de hârtie.
Megatendinte
Populatia globului va depasi 7,5 miliarde de locuitori.
Engleza va deveni limba universala, urmând a fi vorbita de 70% din populatia globului. Înlocuirea muncitorilor de catre masini va conduce la aparitia unor culturi protestatare antitehnologice.
Corporatiile vor avea putere mai mare decât guvernele.
Economia europeana o va depasi pe cea a SUA.
Lumea a treia va suferi înca de foame.
Medicina, biotehnologie
Ingineria genetica va crea microorganisme apte sa produca o serie de compusi chimici foarte rari sau tipuri noi de plante.
Prevenirea cancerului va fi posibila prin identificarea mecanismelor enzimatice prin care se declanseaza maladia si prin terapii bazate pe vaccinuri terapeutice anticancer.
Vaccinul anti-HIV va fi definitivat.
Ameliorarea performantelor umane fizice si mentale va fi posibila prin intermediul ingineriei genetice.
Sanatatea aproape perfecta ar putea fi mentinuta pâna la vârsta de 80 de ani.
Vor fi asigurate proteze pentru majoritatea partilor corpului.
Organele obtinute prin clonare le vor înlocui pe cele bolnave.
Se va produce sânge artificial.
Peste jumatate din populatia globului s-ar putea hrani conform dietelor elaborate de computer, pentru fiecare individ în parte.
Transformarea calatoriilor în spatiu
Laserele care exploateaza capacitatea naturala a bacteriilor de a transforma lumina solara...
Comentarii