• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
miercuri, 2 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
miercuri, 2 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Acei inventatori minunati si lumea lor uimitoare

Acei inventatori minunati si lumea lor uimitoare

22 noiembrie 2014
in Stiinta
A A

Inventatorii sunt acele minti stralucitoare care refuza sa ia lumea asa cum e, de-a gata, iscodind fiecare lege prestabilita, întrebându-se mereu de ce lucrurile sunt într-un anume fel si nu în altul. Din aceasta iscodire permanenta au iesit deseori cele mai deosebite reusite ale umanitatii, de la roata si pâna la racheta si Internet.

25 de ani de aur

 Era digitala, opusa celei analoge în care traim de milenii, a fost deschisa de inventarea primului computer si apoi de programele utilitare care au facut posibile fotografia digitala, muzica si filmul digital, jocurile si simularile pe computer. Dar consacrarea globala, a venit odata cu inventarea Internetului, acea comunicare universala la care planeta este racordata, o Biblioteca Universala infinit mai ampla decât Biblioteca din Alexandria, podoaba vulnerabila a lumii antice. Si iata ca Internetul, acum familiar la nivel mondial, sarbatoreste al 25-lea an de la nastere!

 În fata lui este un viitor promitator, dar exista si amenintari la tot pasul, mai ales de poluare la nivelul comunicarii sau al încercarilor de controlare a acestui univers aparent liber si independent.  Pentru a sarbatori evenimentul aniversar, recent, la Santa Clara, California, s-au întâlnit fondatorul Web Wide Web-ului, Sir Tim Berners-Lee, supranumit „parintele Internetului”, Vinton Cerf, vicepresedintele Google, precum si numerosi ingineri si experti în informatica. Împreuna au cazut de acord asupra puterii de democratizare a Internetului, dar si cu privire la tentatiile de control al web-ului din partea guvernelor sau a altor protagonisti.

 Ei au pledat pentru o retea libera de restrictii, necontrolata, la care sa poata avea acces oricine, neîngradit. Sigur ca pledoaria este una, realitatea, alta. Asta, pentru ca desi pare libera ca o pasare în zbor, Reteaua este controlata de proprietarii serverelor, de corporatii transnationale, implicit de guverne. Internetul nu este o „societate fara conducere”, cum se credea prin anii ’90, ci cu proprietari care cauta profitul si care raspund la comenzi subtile.

 „Parintele Internetului”, Sir Tim Berners-Lee a pledat pentru o mai mare neutralitate si independenta a internetului, pe care le-a considerat obligatorii, el criticând  retelele de socializare populare precum Twitter, considerând ca amplifica opiniile extreme, fenomen îngrijorator într-o lume atât de polarizata.

Inventator român, premiat la Londra

 Profesorul Andrei Victor Sandu de la Universitatea Gheorghe Asachi din Iasi a reusit sa atraga atentia la Salonul de Inventii de la Londra, Marea Britanie. Dupa 4 ani de cercetari, el a demonstrat ca, daca este tratata corespunzator, ceramica poate sa absoarba toate impuritatile din apa. Inventia este „un nou procedeu de tratare a apelor, care poate fi aplicat atât la apele menajere si industriale uzate, cât si pentru obtinerea unei ape potabile. Practic, inventia consta în utilizarea ca strat filtrant si schimbator de ioni a ceramicii”, a declarat profesorul Andrei Victor Sandu.

 Inventatorul român a impresionat juriul si cu o alta inventie, denumita twizball, fiind vorba despre un nou sport, ceva care seamana cu baschetul, cu zona de înscriere aflata însa la mijlocul terenului. Nu stim ce soarta ar putea avea acest sport, dar cu siguranta ca inventia de purificare a apei va interesa multe companii producatoare de filtre.

Mica istorie a inventiilor, la Geneva

  „Inventat” în 1972, de elvetianul Jean-Luc Vincent, Salonul international de inventii de la Geneva are o istorie extraordinara. De la prima editie, Salonul international de inventii de la Geneva a devenit unul dintre cele mai importante evenimente dedicate inventiilor. Anual, evenimentul a ajuns sa gazduiasca, în medie, peste 700 de expozanti si sa atraga aproximativ 60.000 de vizitatori si 650 de jurnalisti din presa internationala.

 În istoria recenta, cele mai multe inovatii provin din tari precum Rusia sau China, urmate de Iran, România sau Arabia Saudita. Germania ocupa locul sapte în clasamentul pe tari, la nivelul anului 2012. De mentionat este ca SUA si Japonia nu participa la eveniment, având sisteme de brevetare incompatibile. În 1979, un sistem modular de înalta fidelitate folosit în medicina, dezvoltat de un spaniol, a luat medalia de aur.

 În 1981, un echipament de învatare interactiva, prin intermediul animatiilor, destinat centrelor de educatie, a revendicat una dintre medaliile de aur. În 1985, China a intrat pentru prima data în competitie cu 19 înregistrari, iar în 1986 a revenit cu 44 de înregistrari, când Wang Xuan a câstigat o medalie de aur pentru inventarea unui sistem de tiparire computerizat. Marele premiu a fost atunci revendicat de elvetianul Walter Schupbach, inventatorul Stereolith, un sistem stereo cu un singur difuzor.

 În 2007, oaspetele de onoare al evenimentului a fost cel mai mare laborator de fizica a particulelor din lume, CERN, laborator ajuns celebru în istoria inventiilor pentru tehnologia World Wide Web, inventata de Tim Berners-Lee în 1990. Institutul CERN a prezentat la salon acceleratorul de particule Large Hadron Collider (LHC) si alte inovatii. 2010, una dintre medaliile de aur a mers la revolutionara tehnologie anti-îmbatrânire Bioform, ce functioneaza cu ajutorul unui ser care înlatura riduri în doar 3 minute, produs dezvoltat de inventatoarea chineza Agnes Li.

 Inventatorii români au si ei un loc de onoare. În 2005, instalatia de microfiltrare a apei, dezvoltata la Centrul de cercetare pentru materiale macromoleculare si membrane S.A., a obtinut medalia de aur la Geneva. În acelasi an, Iulian Iordache, cercetator la ICPE S.A., inventatorul „rezistorului volumic carbon-ceramica”, a obtinut tot o medalie de aur. Adapostul individual pentru protectie antiseismica, inventat de Mircea Manolescu, a revendicat înca o medalie de aur în competitie.

 În 2008, profesorul inginer Justin Virgiliu Capra, unul dintre cei mai interesanti inventatori români, a câstigat o medalie de aur pentru un vehicul triciclu pliabil, echipat cu motor electric. Inventatorul român este realizatorul micro-autoturismului Soleta, cu o caroserie din poliester, care consuma 0,5 l/100 km.

 Pentru prima data în istoria Salonului de inventii, România a câstigat marele premiu la editia din 2009, pentru inventia unui vehicul capabil sa scaneze de la distanta, fara interventie umana, camioanele si remorcile de mari dimensiuni. Vehiculul numit Roboscan a fost dezvoltat de compania româneasca MBTelecom, condusa de Mircea Tudor, reprezentând cel mai avansat sistem de scanare cu raze gama existent atunci pe piata.

 În 2010, Raluca Ioana van Staden a câstigat la Geneva trofeul de aur al Organizatiei Mondiale pentru Proprietate Intelectuala pentru inventarea unui senzor care determina existenta cancerului în corpul uman în mai putin de 6 minute.

 În 2011, delegatia României a câstigat 24 de medalii de aur, 18 de argint si 20 de premii speciale la Salonul din Elvetia, iar în 2012, alte 44 de premii si medalii. Tot MBTelecom, în parteneriat cu Centrul Est-European pentru Cercetare Aplicativa Integrata (CEECAI), a expus la a 41-a editie a Salonului de la Geneva (2013), singurul scanner de avioane din lume – „RoboScan 2M Aeria”. Aceasta realizare tehnologica a fost considerata cea mai buna inventie din competitie, adjudecând pentru România, din nou, Marele premiu.

 O alta distinctie revendicata de români în 2013 a fost Premiul International al Presei, acordata inventiei SRS – un sistem revolutionar destinat securizarii bancomatelor în vederea prevenirii furturilor de informatii stocate pe cardurile bancare, dezvoltat de MBTelecom. La editia din 2014, din aprilie trecut, inventatorii români au fost distinsi cu alte 17 premii speciale, 18 medalii de aur, opt medalii de argint si patru medalii de bronz.

GEORGE CUSNARENCU

ShareTweet
Articolul precedent

Spionaj în epoca moderna

Urmatorul Articol

Tema: „MIHAIL SADOVEANU”

Articole Similare

Spectacolul cunoasterii

Lumea secreta de sub piramidele egiptene

30 iunie 2025

Descoperirea unui al doilea oras subteran la Gizeh ridica întrebari fundamentale despre...

Spectacolul cunoasterii

Gelul electric care vindeca ranile

23 iunie 2025

Dezvoltat din ingrediente naturale, un nou tip de gel ar putea deveni,...

Spectacolul cunoasterii

De ce a disparut omul de Neanderthal?

16 iunie 2025

Primii reprezentanti ai speciei Homo sapiens ar fi putut beneficia de protectie...

Spectacolul cunoasterii

Un analgezic ar putea înlocui opioidele

9 iunie 2025

O descoperire promitatoare de la Universitatea Duke ofera speranta pentru milioane de...

Spectacolul cunoasterii

Cea mai înalta piramida sau forma de relief naturala?

2 iunie 2025

O „colina” ciudata, care se înalta din mijlocul padurii tropicale amazoniene, cunoscuta...

Spectacolul cunoasterii

Robotul care sustine fizic persoanele vârstnice

26 mai 2025

În conditiile în care populatia îmbatrâneste într-un ritm accelerat, sprijinul oferit persoanelor...

Urmatorul Articol

Tema: „MIHAIL SADOVEANU”

27 noiembrie 1095 – Este lansata Prima Cruciada

Horoscopul saptamanii: 1-7 decembrie 2014

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

26 iunie 363 d.Hr. – Moartea împaratului roman Iulian Apostatul

30 iunie 2025

În vara anului 363 e.n., împaratul Flavius Claudius Iulianus, cunoscut în istoriografia...

Citeste mai departe
Blitz

Malefici, dar geniali

30 iunie 2025

În filme, din punct de vedere al inteligentei, victimele ocupa de cele...

Citeste mai departe
Blitz

Sezatoare traditionala

30 iunie 2025

Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad (Str. Vasile Pârvan, Nr. 1) organizeaza pe 28...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Rujeola, o boala cu potential letal

30 iunie 2025

Cunoscuta ca una dintre infectiile virale relativ frecvente în copilarie, în primul...

Citeste mai departe
Femina Club

Leac redutabil

30 iunie 2025

Suparatoarea acnee are în propolis un remediu valoros. S-a demonstrat ca propolisul...

Citeste mai departe
Femina Club

Ostropel cu aripioare

30 iunie 2025

1 kg aripioare, 125 ml ulei, 2 cepe, 1 morcov, o jumatate...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.