Debutul perioadei numite „Razboiul Rece”, imediat dupa terminarea celui de-al Doilea Razboi Mondial, a prilejuit si o încordare foarte accentuata pe frontul în care actionau serviciile secrete. }arile din ambele zone ale baricadei artificiale aveau agenti (sub acoperire sau nu) care furnizau permanent informatii despre „miscarile” adversarilor ideologici. În aceste conditii, antrenamentul spionilor era foarte dur si exista o adevarata lupta pentru câstigarea de noi membri, inclusiv din tabara adversa.
Maestrul informatiilor
La 7 octombrie 1949, pe harta Europei a aparut Republica Democrata Germana (RDG), tara aflata sub controlul URSS si al carei prim presedinte a fost Wilhelm Pieck – care a condus între 1949 si 1960. Razboiul Rece era deja declansat si în RDG s-a înfiintat Administratia Generala a Serviciilor Secrete – divizie a ministerului securitatii statului cunoscuta si sub numele de „Stasi”. Între 1953 si 1986, „creierul” acestui serviciu de informatii secrete a fost Markus Wolf (1923-2006).
În cadrul activitatii sale atât de îndelungate (aproape pe tot parcursul Razboiului Rece), Markus Wolf a fost poreclit „parintele spionajului”. El s-a nascut în landul de astazi Baden-Württenberg, în familia doctorului si scriitorului Friedrich Wolf. Acesta avea puternice convingeri de stânga, motiv pentru care, dupa venirea lui Hitler la putere, s-a refugiat la Moscova. A urmat un institut de aviatie si dupa razboi a fost cooptat în „Grupul Walter Ulbricht” pentru a activa ca ziarist la un post de radio din zona controlata de URSS din Germania.
Markus Wolf a urmarit întreg Procesul de la Nüremberg si, în 1953, a contribuit la fondarea Serviciului extern de informatii din RDG. Wolf s-a remarcat imediat, printre succesele sale importante aflându-se si infiltrarea în anturajul cancelarului vest-german Willy Brandt (mandat 1969-1974) a omului sau de încredere, Günter Guillaume. De altfel, dupa dezvaluirile acestuia, Brandt a demisionat…
Meritele lui Wolf erau recunoscute si de Occident, care l-a poreclit „Omul fara fata”. Cei din Occident nu aveau o fotografie cu el si au obtinut-o întâmplator abia în 1978. Dupa Reunificarea Germaniei a fost acuzat de tradare, dar a fost achitat. A murit de batrânete.
Un caz controversat
Philip Burnett Agee (1935-2008) a fost un agent al CIA (Agentia Centrala de Informatii a SUA), având functia de a antrena spioni si a crea retele de spionaj. El a fost cooptat în CIA în 1957, ca om de mare încredere (conform cu sarcinile primite). Remarcându-se prin activitati foarte eficiente, el a fost activat în mai multe tari din America Latina. Dar în 1968, Philip Agee face un gest surprinzator: demisioneaza din CIA si devine unul dintre cei mai mari critici ai sistemului practicat de aceasta organizatie. El chiar a devenit cofondatorul unei publicatii care aparea în Cuba, îndreptata împotriva CIA. Serviciile din Cuba l-ar fi platit regeste.
Peste toate aceste activitati antiamericane ale lui Agee s-a suprapus o marturie importanta a agentului sovietic Oleg Kalughin, fost lider al KGB, care a afirmat ca Agee a vrut sa ofere URSS (agentului din Mexico City), în 1973, „informatii cât o comoara de importante”. Dar agentul sovietic l-a refuzat. Agee a murit bolnav, în Cuba.
PAUL IOAN
Comentarii