Toata lumea este ingrozita de ravagiile provocate de taifunul Haiyan, considerat o adevarata bomba atomica meteorologica. Dar sunt aceste manifestari climatice extreme rezultatul activitatilor industriale excesive la nivel mondial sau ele sunt legate de activitatea solara extrema? Specialistii sunt impartiti. Multa lume se incurca in termeni: taifun, uragan sau ciclon? Dilema este simplu de rezolvat pentru ca, pana la urma, taifunul, uraganul sau ciclonul sunt termeni care desemneaza unul si acelasi fenomen meteorologic care provoaca o furtuna violenta, care dezvolta o putere ce poate echivala cu pana la 10 bombe de tipul celei lansate la Hiroshima si cu viteze ale vantului care depasesc 120 de kilometri pe ora. Fenomenul este denumit taifun daca are loc in Pacificul de Vest sau in Oceanul Indian, cum este cazul lui Haiyan, iar daca are loc in Caraibe si Marea Arabica atunci se numeste uragan si, respectiv, ciclon. Fenomenul este impresionant, dovada ca el a fost si subiect de film.
Cei de varsta a treia isi amintesc, cu siguranta, filmul francezului Yves Chiampi din 1957, Taifun la Nagasaki (Typhon sur Nagasaki), cu Jean Marais, Danielle Darrieux si Keiko Kishi in rolurile principale. Numai ca atunci cand taifunurile se pornesc, literatura se transforma in trista realitate, masurabila pe o scara a dezastrului produs. Pe scara Saffir-Simpson, cicloanele, termenul generic pentru aceste furtuni devastatoare, sunt clasificate in cinci categorii, in functie de forta vanturilor si de potentialele pagube. Supertaifunul Haiyan este un ciclon din categoria 5, cea mai inalta, cu vanturi maxime estimate la 315 kilometri pe ora si rafale care pot ajunge la pana 380 kilometri pe ora, potrivit Agentiei japoneze de meteorologie si Centrului american de previziune a cicloanelor tropicale. Intensitatea taifunului Haiyan a oscilat, la punctul sau culminant, ne spun specialistii, undeva intre 870 si 895 de hectopascali (hPa) si ar putea fi cel mai violent ciclon masurat pana acum.
Recordul anterior il detinea ciclonul Tip, din oceanul Pacific, cu 870 de hectopascali, inregistrati la 12 octombrie 1979, cu vanturi maxime estimate atunci la 305 kilometri pe ora, potrivit Météo France. Pentru cine isi imagineaza ca insulele Filipine sunt lovite pentru prima oara de un taifun, este bine de stiut ca in fiecare an, intre lunile iunie si octombrie, insulele Filipine sunt maturate de circa 20 de furtuni puternice, in vreme ce la scara mondiala, in apele tropicale se formeaza in jur de 80 de cicloane pe an.
Pana la urma, cicloanele sunt intr-un fel benefice pentru planeta pentru ca ele exercita rolul unei uriase "valve de siguranta" care evacueaza excesul de energie acumulat de oceane in zonele tropicale. Oarecum, acest rol de valva de siguranta il joaca si cutremurele. Fiind un fenomen amplu, cu diametre intre 500 si 1000 kilometri, traiectoria cicloanelor, cel putin in ultimele patru decenii, este monitorizata international sub coordonarea Organizatiei Meteorologice Mondiale (OMM), care are centre la Miami, Tokyo si Honolulu.
Cicloane tot mai violente
In ultimii ani, de fiecare data cand se inregistreaza un fenomen meteo extrem, mass-media scoate in fata sintagma infricosatoare si extrem de vaga, "incalzirea globala". Oameni mai seriosi, climatologii, nu au stabilit insa existenta unei legaturi formale intre cicloane si procesul de incalzire globala dar, culmea, se asteapta in viitor la fenomene meteo tot mai violente ca urmare a cresterii temperaturii oceanelor.
Atunci cand vorbim despre temperatura oceanelor, observatia este reala, pentru ca pana la urma, oceanele si marile, care acopera 70 la suta din planeta, sunt principalele responsabile de efectul de sera datorat emisiilor de CO2 si de-abia dupa aceea activitatile industriale, acestea intr-o masura mult mai mica. In acest domeniu al schimbarilor climatice, ca si in altele de altfel, certitudinile stiintifice sunt in numar foarte mic. Inca suntem in plasa ipotezelor de lucru. Si ipotezele se amesteca, fiind greu de extras o teorie valabila.
Asa se face ca in timp ce in Filipine se numarau mortii si se evaluau pagubele materiale dupa trecerea taifunului Haiyan (numarul celor decedati ar putea depasi 10.000), la Varsovia s-a desfasurat a 19-a Conferinta ONU privind schimbarile climatice, la care au participat 190 de state si o armata de experti. Chiar si asa, lucrurile nu sunt foarte clare.
In studiul cicloanelor exista multe carente, printre care si cea a lipsei bazelor de date omogene, intrucat inaintea anilor '70 nu existau sateliti care sa studieze aceste fenomene, cum explica un cercetator francez. Chiar si atunci cand expertii vorbesc despre incalzirea marilor si oceanelor, extrem de putin semnificativa, ei nu stiu daca fenomenul poate fi pus pe seama activitatilor umane sau daca el este rodul "variatiilor naturale" ale planetei.
In lipsa acestor certitudini, specialistii de la Grupul de Experti in Evolutia Climatului (GIEC) estimeaza, doar pe baza unor modele climatice computerizate, ca in viitor cicloanele vor deveni mai violente si vor aduce o cantitate tot mai mare de precipitatii. Dar si aceste modele climatice pot fi eronate, rezultatul putand fi viciat de datele si formulele matematice folosite. Pentru ca evaluarile altor experti indica probabilitatea unui numar mai redus de cicloane in viitor! In fine, confirmand ca acestea vor fi mai bogate in precipitatii.
Ra, zeul tutelar
Pentru viata de pe Pamant, Soarele este esential, fara el, nimic nu ar exista, asa cum credeau si vechii egipteni. Astazi, cercetatorii pot spune chiar mai mult decat atat. In aceasta toamna, Soarele se afla in perioada de maxim a activitatii sale, conform ciclului de 11 ani. Activitate maxima inseamna o activitate intensa a petelor solare, unele cu diametru egal cu cel al Pamantului, care afecteaza si viata terestra. Numai ca in aceasta toamna, cercetatorii au observat ca "maximum"-ul normal este de fapt un "minim", intr-un mod cu totul ciudat.
"O gluma", cum spune Jonathan Cirtain, de la Administratia Nationala americana pentru Aeronautica si Spatiu (National Aeronautics and Space Administration), care face parte din echipa care urmareste activitatea satelitului nipon Hinode care cartografiaza campurile magnetice solare. Oamenii de stiinta nu inteleg deocamdata daca aceasta acalmie este temporara sau reprezinta inceputul unei perioade mai lungi de declin al activitatii solare care poate contribui la incetinirea procesului de incalzire globala. "Nu exista niciun om de stiinta in viata care sa mai fi vazut vreodata un ciclu solar atat de slab ca acesta", sustine Andrés Munoz-Jaramillo care studiaza ciclurile solare la Centrul Harvard-Smithsonian pentru Astrofizica din Cambridge, Massachusetts. Pentru a complica si mai mult misterul acestui maximum solar, Soarele trece si printr-una dintre cele mai bizare inversari magnetice din istoria observatiilor astronomice. Deocamdata, oamenii de stiinta nu-si pot explica raritatea petelor solare din aceasta perioada.
Prin comparatie, in perioada de maximum solar din luna noiembrie a anului 2003 s-a produs cea mai violenta furtuna solara din istoria cunoscuta a activitatii solare! In lipsa certitudinilor, cercetatorii avanseaza supozitii. Astfel, cativa oameni de stiinta au speculat ca Soarele ar putea sa reintre intr-o perioada prelungita de relativa acalmie, spre deosebire de perioada de activitate intensa ce a inceput odata cu anii '40 ai secolului trecut. Si daca lucrurile stau asa, scaderea activitatii magnetice poate incetini procesul de incalzire globala. Cu alte cuvinte, apa oceanelor s-ar putea raci in viitorul apropiat. Pana la urma trebuie sa fie vorba de un ciclu climatic care provoaca fenomenele meteorologice extreme si nicidecum activitatea industriala umana, oricat de mult ar fi crescut ea in ultimele decenii.
GEORGE CUSNARENCU
Comentarii