Un nou tip de bandaj poate ucide microbii, bacteriile si alte microorganisme cu ajutorul unor impulsuri luminoase, eliminand riscul infectarii ranilor si necesitatea administrarii de antibiotice. Avand Incorporate LED-uri de foarte mici dimensiuni, bandajul emite lumina cu lungimi de unda ultraviolete-C sau UVC.
Lumina care vindeca
Medicii si stomatologii folosesc adesea aceasta lumina de Inalta energie pentru a steriliza echipamentele medicale, dar sterilizarea ranilor cu unda ultravioleta-C nu este o sarcina la fel de usoara, marele obstacol fiind energia.
Un bandaj cu lumina intermitenta functioneaza cu energie electrica si ca atare are nevoie de baterii pentru a-i asigura aceasta energie. Fiind alimentat de tehnologia wireless, noul bandaj nu are nevoie de baterii voluminoase. Acest lucru permite ca dispozitivul sa fie fixat pe orice fel de rana Intr-un mod flexibil si confortabil pentru pacienti.
De asemenea, tehnologia wireless permite ca mai putine baterii uzate sa ajunga la gunoi, deversand astfel substante chimice nocive In mediu. Electricitatea ajunge la noul bandaj de la o „bobina de alimentare” – o bucata de tesatura brazdata de fire de cupru.
„Este acelasi principiu ca si la periutele electrice, care se Incarca In suporturi speciale”, spune principalul realizator al inovatiei, Stephen Beeby, profesor de Stiinta Materialelor la Universitatea Southampton din Anglia, care a realizat noul tip de bandaj Impreuna cu Mahmoud Wagih, student la Facultatea de Electronica Sustenabila din cadrul Universitatii din Glasgow, Scotia, si cu alti studenti. Este prima data cand energia wireless si bandajele luminiscente sunt utilizate Impreuna.
Antibioticele – o arma cu doua taisuri
Echipa si-a descris inovatia In cel mai recent numar al revistei IEEE Transactions on Biomedical Circuits and Systems. Alimentarea fara fir permite ca bandajele pe baza de unde ultraviolete sa fie mai practice.
Lumina lor Inlocuieste antibioticele folosite de obicei pentru a distruge microbii si bacteriile, iar faptul de a avea optiuni fara antibiotice pentru Ingriji-rea ranilor este un lucru important, sustin specialistii. Pentru ca, desi antibioticele salveaza anual milioane de vieti umane, utilizarea lor pe termen lung poate cauza probleme. Multe bacterii s-au adaptat pentru a supravietui In prezenta antibioticelor.
Numai In Statele Unite, peste 2,8 milioane de oameni dezvolta anual infectii rezistente la antibiotice (mai mult de 35.000 dintre ei mor.) Asa-numitele „superbacterii” care stau la baza acestor infectii pot Impiedica vindecarea ranilor pe perioade lungi de timp.
Persoanele cu anumite boli – cum ar fi diabetul sau cancerul – se confrunta cu cel mai mare risc de a avea astfel de rani de lunga durata. Progresele tehnologice, cum ar fi noul tip de bandaj, ar putea contribui la limitarea acestei probleme.
Puterea bandajului poate fi reglata
Din exterior, noul bandaj nu pare cu nimic deosebit fata de unul clasic, dar In interiorul sau se afla o bobina – o banda flexibila de circuite electronice cu LED-uri. Aceasta bobina este cea care emite lumina, ucigand microbii si microorganismele potential nocive cu ajutorul unor flash-uri de lumina ultravioleta.
Prototipul bandajului arata ca un dispozitiv futurist: „Cand este timpul sa aplicati un pansament curat pe o rana, este suficient sa scoateti bobina electronica si sa o introduceti Intr-un bandaj nou din tesatura. Aruncati bandajul vechi, dar nu si aparatura electronica”, explica Beeby.
Odata aplicat, bandajul lumineaza periodic suprafata ranii cu raze de lumina ultravioleta. Aceste raze de Inalta energie elimina orice microbi care s-ar putea dezvolta In rana.
Membrii echipei au testat capacitatea dispozitivului lor de a ucide microbii Intr-un vas Petri timp de peste sase ore. Ei au expus bacteriile la diferite niveluri de lumina ultravioleta de la bandaj. Dupa o saptamana, s-a observat ca bandajele Impiedicasera dezvoltarea bacteriilor, In schimb In alte vase Petri, care nu fusesera acoperite cu bandaje wireless, s-a Inregistrat o crestere semnificativa a numarului de bacterii.
Lumina de intensitate mai mica a Impiedicat bacteriile sa se reproduca In vasele Petri acoperite, In timp ce lumina de intensitate mai mare a ucis toti microbii existenti In ele. „Un medic ar putea chiar sa adapteze bandajul la rana”, spune Beeby. „O rana adanca, de exemplu, ar putea avea nevoie de flash-uri de intensitate mai mare decat o infectie superficiala.”
Savantii vad un urias potential al acestui nou tip de bandaj – dar admit ca exista si unele obstacole In calea utilizarii sale pe scara larga. Principalul obstacol ar fi raza de actiune relativ limitata a dispozitivului. Pentru a functiona, bandajul trebuie sa se afle In raza de actiune a sursei sale de energie fara fir, respectiv a bobinei de alimentare.
„Acest lucru este important, pentru ca, desi bandajul nu are o baterie, bobina de alimentare are una. In acest moment, bandajul trebuie sa se afle la o distanta de aproximativ 20-30 de centimetri de bobina”, spune Wagih.
Cu alte cuvinte, un pas urmator important va fi extinderea razei de actiune a acestei energii fara fir. Beeby vede deja un loc In care dispozitivul si-ar putea gasi utilitatea. „Imaginati-va un pacient pe un pat de spital. Bobina ar putea fi Incorporata In cearsaful lui, tinandu-l In siguranta, In fata amenintarii bacteriilor.”
GABRIEL TUDOR
Comentarii