La 3 februarie 1932, Lennie Gwyther, In varsta de noua ani, si-a facut bagajele si a plecat la Sydney. Urma sa asiste In acest oras-port la inaugurarea podului considerat la acea vreme o minune a ingineriei. Il Insotea In aceasta calatorie calul sau, Ginger Mick, care avea tot noua ani. Ceea ce a facut ca aceasta calatorie sa fie legendara, In afara de faptul ca Lennie Gwyther era un baiat atat de tanar, a fost distanta – Sydney era la 900 km departare de casa parintilor lui Lennie, iar pustiul calatorea singur.
Lennie Gwyther s-a nascut In aprilie 1922, In familia unui locotenent care luptase In Europa In Primul Razboi Mondial. Cand Lennie avea doi ani, bunicul sau i-a facut cadou un ponei castaniu, pe care Lennie l-a numit Ginger Mick. Cei doi aveau aceeasi zi de nastere si erau de nedespartit.
Lennie mergea zilnic cu poneiul sau la scoala, pe o distanta de sase kilometri, iar pe timp de iarna trebuiau sa Inoate printr-un parau. Ginger Mick alerga la curse si a castigat premii la Leongatha, Foster si Yarram.
In 1931, tatal lui Lennie a cazut de pe tractorul sau si si-a rupt piciorul. Fara sa pregete, baiatul s-a urcat el pe tractor si a arat toate campurile de pe ferma familiei. In schimb, i-a cerut tatalui sau sa-i permita sa mearga la inaugurarea podului Sydney Harbor Bridge, despre care citise In ziare.
Desi initial au fost luati prin surprindere de alegerea lui Lennie, parintii lui au fost repede de acord, iar Lennie a Inceput imediat prega-tirile pentru calatorie. A fost cumparata o harta si a fost planificat un traseu.
S-a hotarat ca Lennie sa stea la prieteni si rude ale parintilor sai de-a lungul drumului. Planul era sa parcurga Intre 25 si 30 de kilometri pe zi, daca vremea permitea acest lucru. In plus, a fost facuta o rezervare la o companie de transport maritim pentru a-i transporta pe Lennie si pe Ginger Mick Inapoi la Melbourne dupa ce deschiderea podului a fost finalizata.
Pe 3 februarie, Lennie a pornit la drum purtand pantaloni kaki, cizme, jambiere, o haina groasa si o palarie de soare din panza. In spate avea un rucsac In care se aflau pijamaua, o periuta de dinti si haine de schimb. Lennie a calarit pe poteci de tufisuri si drumuri de pamant, prin incendii de tufisuri si ploi torentiale. Dupa cinci zile a ajuns la Cann River, unde tatal sau Il astepta pentru a-l Insoti la Canberra si a se asigura ca fiul sau este bine. La Bombala, cei doi au fost Intampinati cu mare bucurie de catre primar. Apoi au fost dusi la scoala publica locala, unde s-au adresat copiilor. Tatal lui Lennie a fost impresionat de curajul fiului sau si, In consecinta, a luat decizia de a pleca a doua zi si de a-i permite lui Lennie sa continue pe cont propriu. Cand a ajuns la Canberra, Lennie a fost dus Intr-un tur al Casei Parlamentului si a servit ceaiul de dupa-amiaza cu prim-ministrul Joseph Lyons.
La 19 martie, Lennie si Ginger Mick au participat la festivitatea de deschidere a podului Sydney Harbour Bridge, traversand podul printre grupuri indigene, veterani de razboi, elevi si muncitori de pe pod si salutandu-i pe guvernatorul general si pe premierul din New South Wales.
Planul initial era ca Lennie si Ginger Mick sa se Intoarca la Melbourne cu vaporul. Tatal lui Lennie a sosit la Sydney pentru a supraveghea Incarcarea lui Ginger Mick pe vas. Cu toate acestea, lui Lennie Ii placuse atat de mult calatoria pana la Sydney, Incat l-a convins pe tatal sau sa-l lase sa se Intoarca, de data aceasta pe autostrada Hume.
La 47 de zile de la plecarea din Sydney, Lennie si Ginger Mick au pasit In orasul lor natal Leongatha, fiind Intampinati de sute de oameni. Lennie s-a Inrolat In armata In al Doilea Razboi Mondial, la varsta de 19 ani. Dupa razboi, a devenit inginer la filiala australiana a General Motors, In Melbourne. A murit In 1992, la varsta de 70 de ani, pe cand construia un iaht cu care planuia sa navigheze solitar pana In Tasmania.
GABRIEL TUDOR
Comentarii