O boala care devasteaza omenirea si care, in pofida nenumaratelor cercetari intreprinse de specialisti la nivel global, cercetari in care s-au infuzat sume exorbitante, nu poate fi pe deplin inteleasa. Depistarea tumorilor este adesea deficitara iar tratamentele, de cele mai multe ori, inutile si chiar periculoase, riscand sa "trezeasca" tumori inactive. Una dintre pistele de diagnosticare o constituie analiza sangelui. Daca se confirma prezenta unui cancer incipient, se poate interveni cu succes in eliminarea tumorii, sansele de vindecare ale pacientului fiind reale.
Dar nimic nu e simplu in depistarea sa. Mai ales in ceea ce priveste sanul si prostata. Mamografia sistematica realizata la femeile cu varste cuprinse intre 50-74 de ani a starnit vii critici, in unele cercuri medicale avand in vedere faptul ca eficacitatea sa in reducerea mortalitatii e pusa la indoiala de unii specialisti. Analizele epidemiologice au indicat faptul ca ar trebui sa se urmareasca un milion de femei timp de 10 ani pentru a demonstra un real beneficiu Or, studiile disponibile nu se refera decat la 500.000 de femei. Erorile de diagnosticare sunt frecvente, unele femei sanatoase fiind suspecte de cancer si viceversa.
Pe de alta parte, tratamentele sau interventiile chirurgicale, nu intotdeauna utile, creeaza un puternic stres care afecteaza eficacitatea acestora. Cat priveste cancerul de prostata urologii recomanda examene anuale in randul barbatilor cu varste cuprinse intre 50-75 de ani. Unii epidemiologi si medici generalisti se opun acestor teste. 200 dintre ei au semnat un apel difuzat pe Internet intitulat: „Nu atingeti prostata mea” considerand ca nici un studiu nu a permis pana acum demonstrarea faptului ca depistarea afectiunii la indivizi intre 55-57 de ani ar fi avut un impact asupra reducerii mortalitatii. Problema e ca 50% din cancerele prostatei sunt „tacute” si ca nu se poate distinge in mod clar formele agresive de cele cu evolutie lenta.
O pista de diagnosticare pentru viitor
Un succes real a fost repurtat de o echipa de stomatologi de la Universitatea din Houston (Texas SUA) a analizat esantioanele de saliva ale unui lot de 30 de persoane indentificand 49 de proteine ce diferentiaza femeile sanatoase de cele purtatoare de tumori benigne sau maligne. Cateva echipe de cercetatori americani lucreaza de cativa ani la elaborarea unor teste sangvine si urinare pentru depistarea celulelor tumorale in cazul prostatei. Unul dintre acestea consta in analiza urinei dupa un tuseu rectal care permite masarea glandei prostatice si, deci, o mobilizare mecanica a celulelor evacuate in urina.
Prin asta se evita repetarea biopsiilor si se poate anticipa agresivitatea unei eventuale tumori. In functie de rezultatele analizei genetice moleculare a tumorii prelevate, se poate proceda la chimioterapie individulizata. De cele mai multe ori, un cancer colorectal depistat la timp, aflat intr-un stadiu precoce nu e periculos. Pentru asta e nevoie de analize sangvine anuale, mai ales in cazul pacientilor trecuti de 50 de ani. Si cancerul de plamani ar putea fi depistat prin sange (tumorile pulmonare ucid 800.000 de persoane din lume, anual).
DORIN MARAN
Comentarii