Regina legendara, a carei frumusete a vrajit doi dintre marii conducatori ai lumii antice – Cezar si Marc Antoniu, Cleopatra a fost, in acelasi timp, si depozitara bogatiilor fabuloase ale faraonilor, aflate in palatele Alexandriei. Se parea ca, dupa groaznicul seism ce a distrus acest oras, scufundand o insemnata parte a lui in apele Mediteranei, in secolul VIII al erei crestine, aceste comori au fost pierdute pentru vesnicie.
Incercarile intreprinse, de-a lungul vremii, de scufundatorii amatori, de a smulge aurul adancurilor, nu s-au soldat decat cu succese minore, dar si cu multe pierderi de vieti omenesti. Nu peste mult timp, insa, arheologii egipteni, in colaborare cu o echipa de oceanografi de la Institutul Marii din Marsilia, spera sa recupereze comorile scufundate ale Alexandriei. In acest scop, ei au intocmit deja prima harta a orasului, asa cum arata el in epoca antica, localizand atat palatele Cleopatrei, cat si pe cele ce au apartinut altor suverani din dinastia Ptolemeilor, ca si unor potentati romani. „Precizia acestei harti nu poate fi pusa la indoiala, spune Franck Goddio, seful echipei de scafandri care a inceput deja primele scufundari in regiune, la finele anului trecut. Ne-am ghidat dupa cele mai performante sonare si am folosit si locatia prin satelit, utilizand sistemul Global Positioning System (GPS). Pana in prezent, rezultatele sunt incurajatoare, localizarile dovedindu-se extrem de exacte”.
Astfel, dupa cum precizeaza revista „Discover Archeo-logy”, au fost gasite, pe fundul marii, la cateva sute de metri de actualul port, cateva statuete reprezentand sfincsi, zeitati egiptene, precum si un cap colosal, infatisandu-l, opineaza specialistii, pe Cesarion, nimeni altul decat fiul lui Cezar si al Cleopatrei! „Scufundatorii care au incercat sa gaseasca aurul faraonilor orientandu-se dupa vechile harti ale Alexandriei s-au inselat. Cartierele scufundate au o topografie total diferita de cea reprezentata pe hartile din vechime. Cineva, poate din greseala, poate cu buna stiinta, a vrut si a reusit sa-i induca in eroare pe toti vanatorii de comori, asa incat putem spera ca faimosul tezaur al Cleopatrei asteapta inca, intact, sa fie descoperit”. Totul este sa nu fie si acest tezaur stapanit de un blestem la fel de cumplit precum cel al faraonilor…
Comentarii