O echipa de cercetatori internationala se afla de cateva luni in regiunea Androny, in extrema sudica a Madagascarului, in cautarea biodiversitatii. O zona care nu a fost niciodata explorata pana acum. Profitand de perioadele de reflux, oamenii de stiinta scruteaza tarmurile Oceanului Indian, cursurile apelor curgatoare, scormonesc nisipul colectand scoici si crustacee, introduc sonde in izvoare pentru a preleva microorganisme, culeg alge, cerceteaza pietre, stanci, observa animalele (pasari, in special) care se refugiaza in baltile ramase dupa retragerea apelor. Niciodata apele litorale ale oceanului din sudul Madagascarului, flora si fauna marina, n-au fost explorate.
Aceasta mare premiera la care participa 69 de ambasadori din 15 tari, face parte dintr-un program naturalist exceptional, (despre care am mai vorbit) intitulat „Planeta revizitata”, care vizeaza inventarierea biodiversitatii in conditiile in care doar 1,9 milioane de specii vegetale si animale, terestre si acvatice au fost descrise, dintr-un potential estimat la 10-30 milioane, cele mai multe vietuitoare traind in lumea marina, o „terra incognita” care acopera 70% din suprafata globului si care reprezinta o provocare de proportii pentru specialisti.
Avand in vedere faptul ca in ritmul actual, doar aproximativ 1650 de specii au fost descoperite in aceste zone, va fi nevoie de cel putin 5 secole pentru a identifica cea mai mare parte dintre ele. Timpul naturalistilor singuratici sau in grupuri mici a trecut, noile proiecte vizand participari masive pentru a grabi lucrurile. Dar pentru asta e nevoie de milioane si milioane de euro.
Un mediu ostil
Aici, in sud, nu exista lagune linistite, cu ape translucide, ci ape involburate, framantate de vanturi. Cu o clima turbulenta, cu fundul tulbure, dominat de alge si colonii de bureti de mare. O zona greu accesibila, neglijata de oceanografi, dar care reprezinta un urias rezervor de biodiversitate. Cercetarile se fac pe uscat, in zone marine apropiate de litoral si in larg, una dintre echipe ocupandu-se cu cercetarea grotelor submarine pana la 1000 metri adancime.
Pentru colectarea esantioanelor, inclusiv sedimentare, se folosesc tehnici performante de dragare, aspirare, capturare a vietuitoarelor (conservate in alcool si formol), etichetare si arhivare, pentru operatiuni speciale folosindu-se mini-submarine, roboti etc. Sunt vizitate si pietele de peste pentru a fi identificate speciile necunoscute. Esantioane ce vor fi disecate, supuse analizelor moleculare, decriptarii genetice etc., in laboratoare speciale, informatiile alimentand banca americana de date Barcode of Life, la care participa 170 de organisme stiintifice din 50 de tari.
DORIN MARAN
Comentarii