Printre atatea ispite si tentatii, toate placute, dar unele periculoase, Internetul ofera si pe aceea de a-ti dezvolta cunostintele despre viata si lume intr-un mod atractiv. Si daca nu va place sa rasfoiti la nesfarsit paginile Wikipediei, atunci cand vreti sa aflati in ce an s-a dat o faimoasa batalie sau cand s-a nascut un celebru scriitor, avem noi o reteta mai buna. O reteta care va va ajuta sa va imbogatiti cultura generala in… joaca. Desigur, carcotasii vor stramba din nas: cum se poate asa ceva? Cei care au trecut “prin foc si sabie”, duelandu-se pe ConQUIZtador, stiu ca raspunsul este afirmativ: ei, da, chiar exista un astfel de joc “razboinic” in care se varsa nu sange, ci… neuroni si care, cu siguranta, va va cuceri si pe dvs…
O idee de milioane
Omul din spatele succesului ConQUIZtador este Lucian Iancu, un clujean inimos care a impamantenit acest joc pe meleaguri mioritice, dupa ce l-a vazut dezvoltandu-se in Ungaria. Dandu-si seama de potentialul enorm pe care l-ar putea avea in tara noastra, Lucian Iancu a luat legatura cu proprietarul licentei ConQUIZtador si, dupa doi ani, a reusit sa demareze versiunea romaneasca a jocului. Doi ani in care, alaturi de un colaborator, a muncit din greu, punand cu migala si pricepere bazele unui joc online de cultura generala cum va asiguram ca n-ati mai vazut…
Sa nu va imaginati ca exista intrebari care se repeta obsesiv, in asa fel incat toata lumea sa le invete, in cele din urma, raspunsurile pe de rost. Dimpotriva! In permanenta in joc se afla peste 80.000 intrebari si in fiecare zi se adauga 300 intrebari noi, fiind treptat eliminate, din vechile intrebari, cele “sanctionate” de jucatori (care au posibilitatea de a nota, cu cifre de la 1 la 5, valoarea fiecarei intrebari). Practic, posibilitatea de a nimeri o intrebare pe care ai mai primit-o candva, este foarte redusa.
In plus, oricine poate avansa propuneri de intrebari din cele mai diverse domenii de activitate, intrebari ce vor fi verificate apoi de moderatorii sitului si, daca sunt corecte, vor fi postate in joc. Cu alte cuvinte, jocul este suta la suta interactiv, jucatorii avand posibilitatea de a pune ei insisi intrebarile “incuietoare” si chiar de a le semnala pe cele pe care le considera eronate (cu argumente, desigur), acestea fiind corectate ulterior de catre moderatori.
Sute de mii de romani, prinsi in mrejele Conquizto-maniei!
La ora actuala, peste zece mii de “minti luminate” iau zilnic cu asalt regatele adversarilor la www.conquiztador.ro. Numai luna trecuta au fost aproape jumatate de milion de participanti la joc si Lucian Iancu spune ca, de la luna la luna, numarul “conquiztadorilor” este in crestere. Ce-i mana pe ei in lupta, vorba poetului?
Pe de o parte, dorinta de a-si verifica si imbogati cultura generala, apoi posibilitatea de a-si face noi prieteni si nu in ultimul rand, pentru ca, nu-i asa, si conchistadorii de odinioara aveau un spirit mercantil inegalabil, faptul ca, participand, cu “galbenii” acumulati la joc, la licitatiile organizate pe sit, pot castiga premii atractive – MP3 playere, imprimante, consumabile PC, carti, piese de numismatica din aur si argint, tricouri si caschete cu emblema jocului, oferite de sponsori. Din august, jocul are o noua versiune, mult imbunatatita si in consecinta mai apreciata de participanti iar de anul viitor se pare ca vom avea posibilitatea sa jucam ConQUIZtador si la televizor, un important post de televiziune aratandu-se foarte interesat de acest proiect.
Si vulpea l-a invins pe leu…
Duelul reuneste trei combatanti, fiecare avand un regat si fiind obligat sa raspunda corect la intrebari din cele mai variate domenii, de la istorie si geografie la cinema si matematica. Timp de aproximativ un sfert de ora, cat dureaza un joc, va trebui ca mintile jucatorilor sa “tureze” la capacitatea maxima, pentru a oferi raspunsurile corecte. Si, ca in orice razboi, “scopul scuza mijloacele”: nu doar inteligenta, memoria si cultura generala acumulata de-a lungul anilor, pot face diferenta, ci si – atentie! – abilitatea unui jucator de a ataca la momentul potrivit adversarul potrivit. O astfel de abilitate diplomatica, alaturata, desigur, unei culturi generale solide, va vor ajuta sa castigati si sa dovediti ca romanul nu s-a nascut doar poet si descurcaret, ci si… Conquiztador!
Comentarii