Posibile efecte negative ale telefoanelor mobile ar putea deveni o problema de sanatate publica. Numarul posesorilor de astfel de aparate este de aproximativ 200 de milioane în toata lumea iar peste câtiva ani se va dubla.
Posibile efecte negative ale telefoanelor mobile ar putea deveni o problema de sanatate publica. Numarul posesorilor de astfel de aparate este de aproximativ 200 de milioane în toata lumea iar peste câtiva ani se va dubla. Un motiv în plus pentru ca specialistii sa-si multiplice si sa aprofundeze cercetarile pentru a se putea pronunta asupra pericolului pe care, eventual, l-ar avea aceste aparate asupra sanatati noastre.
O veste buna…
Undele emise de telefoanele mobile sunt o realitate. Ce presupune acest lucru în planul sanatatii? Pot provoca dureri de cap, pierderi de memorie, depresii, maladia Alzheimer sau chiar tumori cerebrale? Telefonia mobila a fost acuzata în repetate rânduri de toate aceste rele. Telefonul celular, cum stim, primeste si emite radiofrecvente prin intermediul unei antene aflate lânga tâmpla utilizatorului. Aceste radiofrecvente cuprinse între 800 si 1800 MHz, provoaca, asemenea microundelor cuptorului, o încalzire a tesuturilor vitale. Efectele câmpurilor de radiofrecventa asupra sanatatii noastre sunt studiate de mai bine de 45 de ani, dar numai în cazul unor intensitati mari la care sunt expuse unele categorii profesionale. Telefonul mobil se afla însa de putina vreme sub observatie. Pâna la posibila sa „punere sub acuzare”, specialistii îsi continua investigatiile.Radiofrecventa favorizeaza aparitia cancerului?!
Specialistul Michael Repacholi, de la Universitatea din Adelaide (Australia), a procedat la urmatoarea experienta: el a expus cobai manipulati genetic pentru a fi predispusi unor tumori ale tesutului limfoid, la radiofrecvente de 900 MHz, o ora pe zi, timp de 18 luni. În cazul soarecilor expusi s-a constatat o prezenta de doua ori mai mare a limfomelor decât la grupul martor. Experientele continua în prezent cu loturi de cobai predispusi la alte maladii. Un alt specialist, Dr.David de Pomerai, de la Universitatea din Nottingham, a expus timp de o noapte larve nematode manipulate genetic, la radiofrecvente de 750 MHz. Dimineata a observat ca larvele au crescut de 5 ori mai repede decât lotul martor. Asadar, undele au accelerat multiplicarea celulara ca si cum ar fi fost vorba de un agent cancerigen. Acest lucru nu trebuie sa ne nelinisteasca, apreciaza specialistul, întrucât o ora de expunere a unei larve la aceeasi intensitate a radiofrecventei, este echivalentul a 10 ani de expunere în cazul omului. Cercetatorul Henry Lai de la Universitatea din Washington a observat, în urma investigatiilor, ca celulele creierului de sobolan expuse la radiofrecvente de 2450 MHz, prezinta un ADN lezat. Experientele au fost realizate cu câtiva ani în urma si nu au fost legate de efectele utilizarii telefonului celular. În prezent, Henry Lai, sensibil la polemicile stârnite de adversarii telefonului mobil, testeaza, asemenea colegilor sai, sobolani expusi la radiofrecvente apropiate de cele ale actualelor celulare. Desi cercetarile sunt la început, specialistii apreciaza ca radiofrecventele se pare ca nu prezinta un pericol real în declansarea cancerului. Concluzii transante nu pot fi însa avansate atâta vreme cât nu au fost efectuate studii medicale serioase. Acest lucru va fi posibil, peste trei ani, dupa finalizarea unui vast program international la care vor participa zece tari si care va fi axat pe recensamântul cazurilor recente de cancere ale creierului, ale nervului acustic si glandei salivare. Subiectii vizati, cu vârste cuprinse între 30-60 de ani, vor fi supusi unor chestionare referitoare la timpul de expunere la diverse game de radiofrecventa. Asadar, specialistii nu stau cu mâinile în sân. Verdictul însa îl vom afla peste 3 ani, când vom sti daca telefoanele mobile ne afecteaza sau nu sanatatea.
Plantele folosesc furnicile pentru a se apara
Perioada Cretacicului este faimoasa pentru dinozaurii uriasi si greoi care au trait...
Comentarii