• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
miercuri, 16 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
miercuri, 16 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Dezinformarea, virusul erei digitale

Dezinformarea, virusul erei digitale

3 aprilie 2019
in Stiinta
A A

Pentru cine crede ca „stirile false” (fake news cum suna sintagma în limba engleza, consacrata de presedintele SUA, Donald Trump) s-au nascut ieri, se însala. Nu e mai putin adevarat, însa, ca ele au atins azi un nivel planetar o data cu aparitia celei de-a patra revolutii industriale, internet si Inteligenta Artificiala (IA).

Poate rezolva ceva IA?

 „Humanoizi cu aripi de Batman, capre cu piele albastra, castori bipezi fara coada, un templu facut din safir”. Vi se par cunoscute genul acesta de informatii, culese parca din presa online? Si cu toate acestea, „stirile” amintite, au fost lansate nu de ziaristii de azi, ci de Sir John Herschel, un binecunoscut astronom britanic, care transmitea aceste informatii ziarului New York Sun, dupa ce îsi îndreptase telescopul spre Luna, de undeva din Africa de Sud. Era anul 1835!

 Dupa aceste „dezvaluiri senzationale” (nu le spunea nimeni pe atunci fake news), tirajul publicatiei a crescut de la 8.000 la peste 18.000 de exemplare! Toata lumea a fost atunci convinsa ca pe Luna exista o colonie de oameni-batman!

 Numai ca, exceptând un detaliu minor, niciuna din informatiile aparute în publicatia new-yorkeza nu era adevarata. Povestirile fusesera fabricate de Richard Adams Locke, redactorul-sef al ziarului. Un lucru e cert: presa s-a nascut cu doua pietre de moara legate de picior: stirile false si manipularea.

 Milioane de astfel de stiri au fost publicate de atunci în presa, însa doar azi ele au capatat numele crud si adevarat: stiri false!

 Ele au fost tot timpul „stiri false”, dar doar azi cineva le-a devoalat oficial, spunându-le pe nume, fake news, dupa denumirile eufemistice gen, informatii, stiri, „dreptul la informare” etc.

 Iar în era Internetului si a IA, productia si viteza de raspândire a „stirilor false” au capatat o amploare astronomica. Azi, când vorbim de presa, lucrurile stau de sute de mii de ori mai rau decât în în anii ei de copilarie! Dupa cum spunea cunoscuta publicatie New York Times, într-un documentar în trei parti lansat anul trecut, dezinformarea se raspândeste ca un virus.

Un virus de neoprit

 Daca ne-am lua dupa declaratiile lui Mark Zuckerberg, boss-ul Facebook, facute în fata Congresului american la începutul anului 2018, atunci ar însemna sa credem ca „Inteligenta Artificiala va rezolva problema stirilor false”!

Totul devine fals

 Va fi posibil vreodata ca o masina creata de om sa verifice în mod automat daca o informatie este adevarata sau falsa? Si o întrebare si mai importanta, „poate remedia IA o problema când tocmai ea a contribuit la crearea ei?

 Si atunci: Inteligenta Artificiala, foarte bine, dar avem o problema cât casa!

 Dupa cum scrie autoarea unui articol publicat de Unbabel Blog, „despre IA si dezinformare s-au scris o multime de lucruri, dar tot nu putem spune suficient despre rolul IA în producerea si difuzarea de stiri false în întreaga lume”. Ariel Conn, director al Institutului Media pentru Viitorul Vietii, afirma: „Când cercetatorii din domeniul IA care au creat programe în care pot modifica videoclipurile, pentru a se pune în gura cuiva cuvinte pe care nu le-a rostit niciodata, asta ne face sa ne gândim la implicatiile etice ale acestei tehnologii”. Când aceasta tehnologie se pune în slujba politicii, lucrurile devin si mai complicate. Cu atât mai mult cu cât începe sa creada în „stirile false” chiar cu frenezie!

 Si totusi nu IA, o entitate abstracta, ci oamenii care creeaza algoritmi de învatare pentru roboti cu IA sunt principalii vinovati ai acestui flagel numit atât „stiri false”, cât si „facaturi grosolane” (deepfakes), cum sunt numite tehnicile de manipulare a materialelor video si audio mincinoase. „Oamenii vor fi mult mai usor de manipulat si asta a devenit o problema de-a dreptul îngrijoratoare”, dupa cum spune Ariel Conn. Deci, unde sta IA în toate acestea? Este IA un medicament sau o maladie?

Anihilarea stirilor false e posibila?

 „Pentru a sti daca IA ne poate ajuta sa reparam stirile false, trebuie sa întelegem în primul rând modul în care functioneaza tehnica de învatare automata a masinilor (robotilor).

 Învatarea masinilor este stiinta de a face computerele de a învata din informatii, de a identifica modele si de a lua decizii cu o interventie minima din partea omului. Ideea este ca masinile sa-si îmbunatateasca performantele în timp si sa devina din ce în ce mai autonome.

 „Deci, pentru a aplica acest lucru în lupta noastra împotriva dezinformarii, ar trebui sa dezvoltam tehnologia care sa analizeze datele informatice pentru a determina în mod corect daca un segment de continut este adevarat sau fals”, scrie autoarea articolului. Cu toate acestea, potrivit expertilor, incluzându-l aici si pe Antoine Bordes, directorul european al AI Research din cadrul Facebook, este mai usor de zis decât de facut: „Daca este vorba despre a recunoaste ceva ciudat într-o imagine, asta este ceva ce poate face o masina (robot), dar daca vorbim despre interpretarea unui text pentru a stabili daca este adevarat sau fals, asta este ceva mult, mult mai profund. Si este si mai complicat sa semnalezi si asta nu este înca ceva ce poate face o masina”.

 De ce? Deoarece masinile (robotii) nu au abilitati umane de baza cum ar fi „întelegerea, bunul simt si aptitudinea de a pune lucrurile în context”. Asta nu înseamna ca nu se incearca remedierea problemei.

 În Revista de tehnologie a Institutului de Tehnologie din Massachusetts (ITM), Preslav Nakov, cercetator stiintific la Institutul de Cercetari în domeniul Computerelor din Qatar, si unul dintre autorii unui studiu despre încrederea în mass-media, scrie ca, în pofida scepticismului, el este optimist în ceea ce priveste capacitatea masinilor de a detecta „stirile false”. El prezice ca, totusi, acest lucru e posibil ca nu se va întâmpla atât de curând. Dar analizarea încrederii în mass-media si identificarea stirilor false este un dans delicat. Jurnalistii urmeaza, sau se presupune ca fac asta, metodologii si coduri de conduita meticuloase pentru a produce stirile pe care le citim în fiecare zi. Si nici un computer nu ar putea întelege asta vreodata.

 Si atunci, daca jurnalistii urmeaza aceste „metodologii si coduri meticuloase”, cum se explica faptul ca ei, si nu robotii IA, sunt autorii atâtor milioane de stiri false si a unei manipulari desantate la nivel global? Masinile inteligente vor fi exact dupa „chipul si asemanarea” oamenilor, dependente de viciile oamenilor care le produc algoritmii si niciodata autonome, cum suntem fortati sa credem.

 Tehnologia ne ofera un viitor, dar vom avea nevoie sa ne verificam propriile noastre obiceiuri proaste.

GEORGE CUSNARENCU

ShareTweet
Articolul precedent

Vikingii care au vrut sa cucereasca Roma

Urmatorul Articol

Tema: “CRUCEA”

Articole Similare

Spectacolul cunoasterii

Plasticul, transformat în paracetamol

14 iulie 2025

O echipa de cercetatori din Marea Britanie a realizat o descoperire remarcabila:...

Spectacolul cunoasterii

Robotii vor avea piele inteligenta

7 iulie 2025

O echipa de cercetatori de la Universitatea din Cambridge si University College...

Spectacolul cunoasterii

Lumea secreta de sub piramidele egiptene

30 iunie 2025

Descoperirea unui al doilea oras subteran la Gizeh ridica întrebari fundamentale despre...

Spectacolul cunoasterii

Gelul electric care vindeca ranile

23 iunie 2025

Dezvoltat din ingrediente naturale, un nou tip de gel ar putea deveni,...

Spectacolul cunoasterii

De ce a disparut omul de Neanderthal?

16 iunie 2025

Primii reprezentanti ai speciei Homo sapiens ar fi putut beneficia de protectie...

Spectacolul cunoasterii

Un analgezic ar putea înlocui opioidele

9 iunie 2025

O descoperire promitatoare de la Universitatea Duke ofera speranta pentru milioane de...

Urmatorul Articol

Tema: “CRUCEA”

11 aprilie 1961 - A inceput procesul lui Adolf Eichmann

Horoscopul saptamanii: 15-21 aprilie 2019

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

10 iulie 138 d.Hr. – A murit împaratul roman Hadrian

14 iulie 2025

Pe 10 iulie 138 d.Hr., la vârsta de 62 de ani, împaratul...

Citeste mai departe
Blitz

Pedro Pascal – gloria nu vine niciodata prea târziu

14 iulie 2025

Pedro Pascal este astazi una dintre cele mai iubite si respectate figuri...

Citeste mai departe
Blitz

Povestea Trovantilor

14 iulie 2025

Formarea Trovantilor de la Ulmet si Ciupercile de la Odaile pot fi...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Cancerul de tiroida si sarea iodata

14 iulie 2025

Proprietatile si efectele folosirii unor preparate si produse nu se limiteaza niciodata...

Citeste mai departe
Femina Club

Riscurile ultravioletelor

14 iulie 2025

Agresivitatea si nocivitatea razelor ultraviolete impun prudenta din partea dumneavoastra. Se stie...

Citeste mai departe
Femina Club

Piept de pui în sos

14 iulie 2025

1 piept de pui mare, 5 ml ulei de masline, 3 catei...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.