Unul dintre cele mai interesante si mai tragicomice totodata episoade ale istoriei a avut loc la mijlocul secolului IX d.Hr., când doua capetenii vikinge si-au propus sa cucereasca legendarul „oras al Cezarilor”, Roma. Dupa ce jefuisera o buna parte din Europa Apuseana, facându-si numele temut din Irlanda pâna în Sicilia, vikingii au auzit despre renumele fostei capitale a Imperiului Roman si si-au dorit sa o cucereasca.
În anul 859, doi printi suedezi, Hastein si Bjorn Coaste de Fier, fii ai regelui Ragnar Lodbrok, au pornit într-o expeditie de prada, în fruntea a 62 de corabii lungi de razboi. Tinta lor nu era Roma, ci bogatele provincii maure din Spania, cucerite de mai bine de un secol de armatele musulmane ce traversasera Gibraltarul, venind din Africa de Nord. Dar, odata ajunsi pe coastele iberice, vikingii au avut o surpriza deloc placuta: ei au descoperit ca musulmanii din Spania nu erau crestinii piosi din Anglia si Franta, gata oricând sa cedeze si sa plateasca tribut, ci un neam razboinic, pregatit sa se apere cu vitejie.
Dupa ce au cucerit câteva sate marunte, Hastein si Bjorn au încercat sa cucereasca impozantul oras Sevilla, dar au fost zdrobiti de o puternica flota maura, dotata cu misteriosul „foc grecesc” – arma cu care vikingii nu se mai confruntasera pâna atunci.
Ca întotdeauna când întâlneau rezistenta, vikingii n-au mai continuat raidurile asupra Spaniei, dându-si seama ca arabii sunt o nuca prea tare. În schimb, au trecut de strâmtoarea Gibraltar si au patruns în Mediterana. În anul urmator, ei au jefuit fara mila coasta Africii de Nord, incendiind moschei si devastând orasele musulmane, slab aparate, de pe litoralul african. Ei au fost uimiti sa întâlneasca localnici de culoare, pe care i-au numit „oameni albastri”.
Dupa unele versiuni, peregrinarile celor doi printi, Hastein si Bjorn, au continuat, pâna ce acestia au ajuns în Egipt. Istoricii moderni sunt sceptici în aceasta privinta. În schimb, este sigur ca vikingii au atacat coastele Italiei. Ei doreau sa cucereasca Roma, dar, neavând nici cea mai vaga idee unde se afla aceasta, au tot urcat, de-a lungul litoralului italic, pâna când au ajuns la un oras plin de cladiri de marmura. Convinsi ca aceea este Roma, au pus la cale o stratagema pentru a patrunde în oras – deoarece, fiind foarte putini, nu aveau sanse sa-l ia cu asalt. Hastein s-a prefacut mort, a fost urcat pe o nasalie si o delegatie de vikingi le-a cerut localnicilor sa deschida portile, pentru ca regele lor, convertit la crestinism, sustineau ei, sa fie înmormântat cu binecuvântarea unui episcop. Dar, abia trecuti de porti, vikingii din suita si suveranul „raposat” au scos armele si i-au macelarit pe aparatori, chemând si grosul oastei invadatoare în cetate.
Din pacate pentru ei, nu patrunsesera în Roma, ci în mult mai modestul oras Luni, situat mult mai la nord – iar Hastein a fost foarte dezamagit sa afle de la localnici adevarul, când abia ce se proclamase si el „cuceritorul Romei”…
GABRIEL TUDOR
Comentarii