Multe studii StiinTifice sunt partinitoare sau „comandate” de unele entitati interesate (industria medicamentelor, industria alimentara etc.) pentru a sustine concluzii convenabile lor, ele n-ar trebui luate in seama pentru ca nu dau amanunte referitoare la metodele de cercetare si nu pot fi confirmate prin cercetari independente.
Citim deseori in presa despre „studii recente” din care aflam ca un medicament sau altul este eficient pentru o boala sau alta, dar nimeni nu poate verifica dintr-o cercetare independenta, sau mai multe, veridicitatea concluziilor. Aflam ca un aliment este „bun pentru sanatate”, dar nimeni nu poate verifica adevarul unor astfel de afirmatii. Citim, uneori in reviste prestigioase gen Science, Nature, New Scientist, pe care le citam mai mereu, ca o substanta sau un obiect este periculos pentru sanatate, componente ale acestora fiind cauza unor cancere, dar nimeni nu poate demonstra autenticitatea unor astfel de studii. Pentru ca nu exista alte studii!
Rezultatul: o permanenta stare de confuzie in randul populatiei, si nu numai de la noi. Studiile „stiintifice” au ajuns, prin intermediul unor experti platiti pentru a canta melodiile comandate, complicate elemente ale campaniilor de PR. Reclame mascate sub pretentii de „adevaruri stiintifice”.
In ultima suta de ani, mai cu seama in ultimii cinci ani, si mai agresiv in ultimii 30, nu a existat inventie tehnologica importanta care sa nu fi ingrijorat oamenii, mai ales dupa publicarea unor „studii stiintifice” care mai de care mai desucheate. Cand a aparut avionul, studiile spuneau ca omul va sucomba sau sanatatea ii va fi afectata de zborul la mare altitudine. Cand a aparut transportul feroviar, tras de locomotivele cu aburi, studiile pomeneau de alte pericole ascunse.
Pericolele pentru sanatate erau pomenite si in studii mai triviale, dar tot stiintifice, care „infierau” pantofii cu toc cui (oase, coloana vertebrala), dansul numit twist (incheieturi, solduri), castile stereo (distrugerea auzului) etc. In plus, ieri grasimile animale erau spaima sanatatii si a riscului cardiovascular, azi tocmai grasimile animale sunt cele bune, pentru ca nu prezinta riscuri cardiovasculare! Ce sa mai inteleaga omul din asta?
In era digitala, noi studii, alte pericole. Studiile se calca pe picioare. Nu e zi sa nu aflam de existenta unui nou studiu care proclama pericolul iminent, fie ca e vorba de noile gadget-uri, noii virusi informationali, roboti cu Inteligenta Artificiala sau telefoane mobile.
Gadget-urile ne omoara
Exista studii recente, desi putem vorbi si de existenta altor studii cu concluzii contrare, care se refera la pericolul pentru sanatate reprezentat de folosirea telefoanelor mobile, atat de indispensabile azi pe planeta.
Astfel, dupa cum aflam dintr-un material transmis de Agerpres, un studiu guvernamental al Statelor Unite a ajuns la concluzia ca exista „dovezi clare” ca radiatiile cauzate de telefoanele mobile cauzeaza cancer, in special cancerul de tesut cardiac. Unsprezece oameni de stiinta independenti, spune stirea, au petrecut trei zile la Research Triangle Park, Carolina de Nord, discutand studiul, care a fost realizat de Programul National de Toxicologie al Departamentului de Sanatate si Servicii Umane al Statelor Unite si care se situeaza printre cele mai mari realizari ale efectelor asupra sanatatii ale radiatiilor telefonului mobil.
Oamenii de stiinta din NTP au expus mii de sobolani si soareci la doze de radiatii echivalente expunerii medii a utilizatorului mobil si au gasit „dovezi clare” despre cancerul la creier si glandele suprarenale, dar nicio organizatie de stiri majora din SUA sau Europa nu a raportat aceste rezultate stiintifice.
Dar cat de clare sunt aceste „dovezi clare”? Sunt ele confirmate si de alte studii independente sau sunt doar supozitii circumstantiale? Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca incidenta cancerului nu poate fi demonstrata in mod real. Medicii constata doar ca un om moare de cancer, dar nu stiu niciodata cauza reala care a declansat cancerul. Daca s-ar sti asta cu certitudine, lucrurile in lume ar fi mult mai simple. Nu ne-am putea vindeca de cancer, e drept, dar macar am sti de ce sa ne ferim cu adevarat! Cum nu stim inca, ramane doar speranta…
Avertismente ignorate
Expertii de la NTP sunt insa nemultumiti ca „adevarul” lor nu este luat in seama de media si de guverne. Vorbesc si ei de o campanie de PR, dar nu a lor, ci a celorlalte studii! „Industria a orchestrat o campanie globala de PR, care urmarea sa induca in eroare atat jurnalistii, cat si consumatorii si factorii de decizie politica cu privire la studiul actual privind radiatiile telefonului mobil. Chiar si responsabilii din domeniul industriei wireless au mintit publicul si dupa ce oamenii de stiinta au avertizat in privat ca produsele lor ar putea fi periculoase, in special pentru copii”.
Totusi sintagma „periculoase in special pentru copii” este nu doar nedemonstrata, o simpla supozitie, ci si mult prea generala. Dupa cum se stie, pentru copii, totul este in general „mai periculos”, de la expunerea la soare, la efectul virusilor gripali!
Organizatia Mondiala a Sanatatii s-a dovedit mai rezervata, clasificand, pe buna dreptate, radiatiile telefonului mobil drept un „posibil cancerigen uman” (asadar, posibil), iar alte cateva guverne au emis avertismente impotriva utilizarii telefonului mobil de catre copii. Cu toate acestea, spune studiul NTP, „campania de propaganda a industriei a dezamorsat atat de eficient ingrijorarea cercetatorilor, incat astazi, trei din patru adulti din intreaga lume folosesc telefoane mobile, facand industria fara fir printre cele mai mari de pe Pamant”. Ceea ce inseamna ca utilizatorii nu dau doi bani pe acest gen de „studii”, fie le ignora.
Si apoi, mai mari sunt radiatiile electromagnetice, cele de care suntem inconjurati in fiecare clipa a vietii noastre si cu care ne-am obisnuit, de la radiatiile radioului, televizorului, cablurilor electrice, cea de fond etc. Cate cancere provoaca aceste radiatii? Nimeni nu stie.
Noile radiatii, cele produse de tehnologia actuala 4G, evident, se adauga la celelalte care, oricum, maresc „expunerea masiva” a populatiei.
Studiul NTP recunoaste: „lipsa dovezii definitive a faptului ca o tehnologie este daunatoare nu inseamna ca tehnologia este sigura, dar industria fara fir a reusit sa vanda lumii aceasta logica eronata. Rezultatul este ca, in ultimii ani, miliarde de oameni din intreaga lume au fost supusi unui experiment in domeniul sanatatii publice prin folosirea telefoanelor mobile”.
Dar parca acesta este singurul? Ce sa mai zicem atunci despre experimentul din domeniul industriei farmaceutice sau a celei alimentare?
GEORGE CUSNARENCU
Comentarii