Tratate mai mici sau mai ample despre fericire si succes s-au scris de secole, de la William Shakespeare la Paolo Coelho sau de la Sun Tzu la Niccolň Machiavelli. Mai nou, subiectul a fost abordat si de oamenii de stiinta, care au încercat sa înteleaga fenomenul intrând în profunzimile psihologice ale omului. O carte aparuta spre sfârsitul anului trecut în SUA încearca sa combata una dintre cele mai false idei despre gândirea pozitiva, si anume ca schimbarile din viata noastra, de ordin personal sau social, se pot face fara efort.
Dimpotriva, spun psihologii demitizând întelepciunea traditionala care postuleaza gândirea pozitiva, pentru a avea succes si a fi mai fericiti în viata trebuie sa visam mai putin si sa ne ancoram mai mult în realitate. Într-un fel cam asta spune si scriitorul Paulo Coelho în Diavolul si domnisoara Prym: „Nimeni nu-si poate nimeri tinta cu ochii închisi”.
Fericirea este imaginatie?
Doi psihologi de la Universitatea din New York, Gabriele Oettingen si Heather Kappes, au publicat în 2011 rezultatele unui studiu despre privarea de apa. Unii dintre voluntarii însetati, participanti la teste, au fost supusi unui exercitiu în care li s-a cerut sa-si imagineze un pahar cu apa rece, lucrul pe care îl doreau probabil foarte mult în acel moment. Ulterior, masurând tensiunea arteriala a fiecaruia, Oettingen a descoperit ca exercitiul a secat nivelurile de energie ale oamenilor si i-a facut sa se relaxeze. Explicatia este uimitoare: un pahar imaginar de apa îi poate face pe oameni mai putin motivati sa se ridice si sa mearga la frigider sau la robinet pentru a-si potoli setea reala.
Aceasta concluzie este exact reversul unuia din principiile centrale ale psihologiei populare, si anume ideea ca imaginând viitorul dorit facem mai probabil ca acesta sa se întâmple. Oettingen a aratat în cercetarile ei ca a transforma dorintele în fantezie face ca acestea sa fie mai greu de realizat în realitate. Imaginati-va ca primiti un cadou neasteptat de bani, si veti fi mai putin motivati sa va angajati în tipurile de activitati care aduc bani. Vorbind despre fantezia pozitiva, cercetatorii se apropie incredibil de ceea ce spunea cu secole în urma Marchizul de Sade: „Fericirea este un ideal, este opera imaginatiei”.
Din fericire, spun cercetatorii, nu toate tipurile de gândire cu privire la viitor sunt atât de auto-sabotoare. În cartea intitulata Rethinking Positive Thinking (Regândind gândirea pozitiva), publicata în Statele Unite anul trecut, la jumatatea lunii octombrie, Oettingen pledeaza în favoarea „opusului mental”, o tehnica ce presupune combinarea metodica de gânduri pozitive si negative cu privire la propriul viitor, într-un mod care pare sa functioneze surprinzator de bine, atunci când se încearca înlocuirea obiceiurilor sau mentalitatilor gresite cu unele bune.
Opusul mental
În studiile efectuate de Oettingen, dar si de alti cercetatori, s-a dovedit ca opusul mental dubleaza rezultatele activitatilor în care se angajeaza oamenii. Opusul mental combate una dintre cele mai false idei despre gândirea pozitiva, si anume ca schimbarile din viata noastra, de ordin personal sau social, se pot face fara efort. De fapt, dupa cum sugereaza cercetarea lui Oettingen, convingându-ne ca viata va fi usoara face ca aceasta sa fie semnificativ mai grea.
Cel mai bun mod de ne a potoli setea de schimbare este, se pare, de a ne reaminti ca paharul este înca pe jumatate gol. În cartea amintita, Oettingen numeste acest proces „WOOP”, de la „wish, outcome, obstacle, plan” (dorinta, rezultat, obstacol, plan). Acronimul stabileste cele patru etape ale procesului.
În primul rând, acordam un minut sau doua gândindu-ne în detaliu la ce dorim sa realizam; în al doilea rând, ne imaginam în mod clar cel mai bun lucru pe care îl asociem cu rezultatul realizat (acest „cel mai bun lucru” ar putea fi o emotie, o promovare, o lauda, orice, de fapt). În al treilea rând, ne gândim care ar fi obstacolul intern pe care este cel mai probabil sa-l întâlnim pe parcurs (acest obstacol nu este ceva concret, ci o slabiciune din interiorul nostru care ne împiedica sa atingem un obiectiv – un salariu mai bun sau o relatie mai buna cu cineva). În cele din urma, formulam un plan de tipul „daca (…) – atunci (…)” pentru ceea ce vom face atunci când apare acest obstacol (de exemplu, daca ma simt îngrozit când stau în fata publicului, atunci îmi voi aminti cât de sârguincios am repetat).
Opusul mental pastreaza partea cea mai utila a fanteziilor pozitive: clarifica ceea ce dorim si ne reaminteste cât de bine ne putem simti daca realizam acel lucru. Apoi are puterea de a sti ceea ce nu am realizat si pentru care trebuie sa muncim destul de mult. În final, tehnica WOOP ne ajuta sa planificam din timp ce vom face odata ce, în mod inevitabil, personalitatea noastra imperfecta ne va sta în cale.
Succesul pândeste, nu-ti sare în poala!
Si succesul poate aduce fericirea, mai ales când acesta înseamna bani. Ne-o spune un miliardar multi-dezvoltat precum Donald Trump. Retetele lui empirice dar eficiente completeaza, într-un fel, observatiile stiintifice.
1. Pune toata energia si tot spiritul tau pozitiv în ceea ce faci zi de zi. Ca sa îti pastrezi concentrarea trebuie sa muncesti si sa te imaginezi acolo unde vei fi peste 10 ani. 2. Daca tot ai o minte si vise proprii, gândeste în stil mare. Nu te costa nimic sa gândesti cât mai înalt, sa ai vise cât mai nebunesti. Si daca vei gândi în stil mare, vei reusi în stil mare. 3. Ai încredere în tine, altfel nimeni nu va avea. Daca te desconsideri în mod repetat, atunci oamenii din jurul tau vor simti asta si instinctiv nu vor dori sa fie în preajma ta. 4. Când esti în top sau pe culmea succesului nu iti lua vacanta, nu renunta, nu te lasa prada arogantei si lenei. Pastreaza-te activ si energic. 5. Trebuie sa risti si sa iti urmezi visele. Daca iti este frica, treci peste asta. În fiecare zi, ar trebui sa facem ceva de care ne este frica. 6. Nu te lasa prostit sau calcat în picioare. Daca cineva se poarta urât sau încearca sa te fure, regleaza conturile si nu-l ierta. Niciodata! 7. Nu te axa niciodata pe „facut bani”. Totul trebuie sa izvorasca din pasiune, din bucuria de a face acel lucru. Banii vin atunci când te astepti mai putin. Pasiunea este cea mai importanta. 8. Optimismul, o doza (bine echilibrata) de aroganta si de încredere te vor ajuta sa îti atingi scopul. Cei care tin capul plecat sunt considerati ratati! 9. Nu întotdeauna vei câstiga. Învata întotdeauna din greseli. Învata sa te cunosti mai bine pentru a nu le repeta. 10. Fii deschis, sincer si pozitiv. Fii primul care ofera solutii.
În final am putea aminti ce spunea Eschil: „Fericirea si succesul sunt lucruri de care niciun muritor nu se satura. Omul sa nu-si cladeasca fericire fara hotar; este mai bine sa-si agoniseasca viata din frânturi”. E drept ca, trecând mileniile, lucrurile s-au mai schimbat…
GEORGE CUSNARENCU
Comentarii