Progresele inregistrate in imagistica medicala (RMN), presupun un diagnostic mai precis in afectiunile osoase. In sfarsit, osul poate fi vazut din interior. Un privilegiu pentru diagnosticieni si pentru pacienti. Dupa acest prim examen se poate actiona cu mai multa eficacitate asupra mecanismelor intime ale celulelor osului (osteoclaste). Osteoporoza e o adevarata drama. Definita de Organizatia Mondiala a Sanatatii ca „o afectiune generalizata a scheletului caracterizata printr-o masa osoasa scazuta si o deteriorare a microarhitecturii tesutului osos”, aceasta ucide de 3 ori mai multe persoane decat accidentele rutiere.
In Europa, la fiecare 30 de secunde, o persoana devine victima unei fracturi, in special femeile trecute de 65 de ani (in proportie de 25%). Barbatii sunt mai feriti de aceasta maladie (un barbat la trei femei). Numarul bolnavilor se va dubla pana in 2050, spun statisticile, adica 400 milioane de persoane din lume. Cine e responsabil de aceasta fragilitate? Timpul. Si mai ales disparitia brusca a hormonilor sexuali la cativa ani dupa menopauza. Oasele, afectate sau doar imbatranite, devin mai fragile, mai poroase si se sparg. Mai ales in unele regiuni foarte sensibile, cum ar fi vertebrele, incheieturile, colul femurului. Cu consecinte dezastruoase intrucat 20-30% dintre victime mor la un an dupa accident.
Azi, depistarea osteoporozei se bazeaza pe osteodensitometrie osoasa. O tehnica prin care se studiaza masa de calciu aflata in os, ce permite identificarea cazurilor cu risc. De acum inainte se poate recurge la „imagistica in volum” cu ajutorul unui scaner foarte performant folosit pana acum doar in scopuri stiintifice. Are denumirea de Xtreme CT si a fost realizat de firma elvetiana Scanco, aparatul fiind disponibil in 40 de laboratoare din lume. Rezolutia scanerului e de 80 micrometri, ceea ce permite vizualizarea cu precizie a microarhitecturii osoase. Derularea examenului e simpla: bratul sau piciorul pacientului e introdus intr-un orificiu, imobilizat cu o atela. Dupa 3 minute, imaginile sunt tratate de un calculator. Reconstruite, apar pe ecran.
Totul se petrece ca intr-o biopsie virtuala. O portiune a osului fragil, osteoporotic, apare ca un burete, prezentand mai multe sau mai putine gauri. Acum e posibil sa se examineze cu precizie traveele osoase, sa fie numarate, masurate, sa fie apreciate interconexiunile. Analiza osului cortical constituie un progres major pentru ca aceasta zona e fundamentala in planul rezistentei biomecanice, dar putin cunoscuta.
Aparatul permite si o depistare precoce a bolii daca e cuplat la RMN. Un studiu particular asupra persoanelor sanatoase (un grup de femei cu varste cuprinse intre 60 si 70 de ani) care se afla in curs, vizeaza consecintele platformelor asa-zis vibrante, folosite in fitness, asupra arhitecturii osoase. Un altul se intereseaza de efectele microgravitatiei asupra oaselor astronautilor.
Beneficiare sunt si paleontologia si farmacologia. Doua fosile de australopiteci din Africa de Sud, vechi de 2 milioane de ani, au fost supuse unui astfel de scaner pentru a se obtine informatii legate de dezvoltarea dentara a stramosilor nostri. Cat priveste laboratoarele farmaceuticii, sunt interesate de aceasta imagistica ultraperformanta pentru a urmari eficacitatea terapeutica a moleculelor.
DORIN MARAN
Comentarii