• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
miercuri, 2 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
miercuri, 2 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Crima si pedeapsa

Crima si pedeapsa

10 februarie 2010
in Istorii
A A

Cu exceptia catorva conflicte inegale din perioada coloniala, cand a fost suficient ca tunurile europenilor sa se dezlantuie pentru ca bastinasii sa ceara pace, nu a existat practic razboi in decursul istoriei care sa nu faca victime. Din pacate, aceste victime nu au existat doar in randurile luptatorilor ci si in cele ale civililor necombatanti. Dar pana la cel de-al doilea razboi mondial, nimeni nu indraznise sa faca din uciderea civililor o politica in sine. Nazismul, cu tot cortegiul lui de orori, a facut acest pas, zdrobind vietile a zeci de milioane de oameni. Pedepsele pentru aceste crime par infime dar justitia a cautat, inca de la sfarsitul conflagratiei mondiale, sa-i urmareasca si sa-i aduca in fata legii pe vinovati si o mai face si astazi. Care au fost cele mai renumite procese ale criminalilor nazisti va propunem sa aflam impreuna in randurile ce urmeaza.

Stalin voia sa ucida 50.000 de ofiteri germani

Procesul de la Nürnberg a constituit pentru multi un deznodamant binevenit al celui de-al doilea razboi mondial. Principalele capetenii naziste au platit cu viata vina de a-l fi urmat orbeste pe Hitler, distrugand Germania si o buna parte a Europei si atragand in haos lumea intreaga. Initiativa derularii unui proces al nazismului a venit inca din timpul intalnirii de la Teheran, din 1943, cand Stalin le-a propus omologilor sai, Churchill si Roosevelt ca dupa razboi sa fie executati circa 50.000 de ofiteri superiori germani. Roosevelt, crezand ca e vorba de o gluma, a replicat ca 49.000 ar fi suficienti. Dar Stalin nu glumea. Pe langa numeroasele excutii realizate de Armata Rosie pe frontul de est, dupa procese sumare, el intentiona desfasurarea unui mare proces al liderilor hitleristi.

Iar prin Carta de la Londra, din 8 august 1945 s-a stabilit si baza legala pentru acest proces. Tribunalul de la Nürnberg, format din judecatori ai marilor puteri – SUA, URSS, Marea Britanie si Franta si-a inceput lucrarile pe 18 octombrie 1945, cand 24 de criminali de razboi germani au fost adusi in boxa acuzatilor. Zece dintre ei au fost executati, restul condamnati la diverse pedepse – cea mai mare primind-o fostul adjunct al lui Hitler, Rudolf Hess. Dar dreptatea nu era nici pe departe facuta. Fusesera pedepsiti doar cei ce decisesera genocidul indreptat impotriva evreilor, tiganilor, slavilor si a altor neamuri considerate „inferioare”. Dar executantii erau liberi si multi deja fugisera din Germania, ajungand in America de Sud, mai ales in Argentina, unde regimul Peron i-a primit cu bratele deschise si ochii inchisi…

Dinte pentru dinte

Evreii supravietuitori nu au acceptat insa aceasta situatie. Legea talionului li se parea singura capabila sa ofere criminalilor scapati ce li se cuvenea de drept. A inceput astfel o veritabila „vanatoare de nazisti”, condusa de Simon Wiesenthal, un supravietuitor al holocaustului care si-a dedicat viata urmaririi si aducerii in fata justitiei a criminalilor de razboi nazisti. Cea mai importanta captura a sa a fost Adolf Eichmann, unul dintre principalii responsabili pentru actiunile de deportare si exterminare in masa a evreilor din Europa de Est. In 1950, el a ajuns in Argentina, sub numele Ricardo Klement. In 1960, Mossad i-a dat insa de urma si dupa o spectaculoasa actiune l-a rapit si adus in Israel.

Judecat in regim de urgenta pentru crime impotriva umanitatii, el a fost condamnat la moarte si spanzurat pe 31 mai 1962, cenusa fiindu-i imprastiata in apele Marii Mediterane. A fost singura pedeapsa capitala pronuntata in Israel, acest stat neavand in legislatie pedeapsa cu moartea. Alti criminali au reusit sa se sustraga insa justitiei: Martin Bormann, despre care s-a crezut multa vreme ca ar fi fugit in Argentina, a murit insa chiar in 1945, pe cand incerca sa fuga din Berlinul ocupat de rusi, ucis de o patrula sovietica. Joseph Mengele insa, temutul „Inger al Mortii” de la Auschwitz, a ajuns in Argentina, s-a stabilit in Paraguay si a decedat, urmarit mereu de Wiesenthal, in Brazilia, in 1979.

Nici o scapare pentru asasini

 Chiar si in zilele noastre procesele nazistilor continua. John Demjanjuk, un individ stabilit in statul american Ohio si care a lucrat o viata intreaga, dupa razboi, ca mecanic auto, este ofiterul cu cel mai mic grad din armata germana judecat pentru crime de razboi. El a fost acuzat de participare la uciderea a 27.900 de oameni, pe cand era gardian in lagarul de concentrare Sobibor din Polonia. Desi a sustinut timp de 32 de ani ca de fapt a fost un soldat sovietic capturat de nemti si tinut in lagar, procurorii germani l-au gasit vinovat de capetele de acuzare, dovedind ca Demjanjuk a fost de fapt subofiter SS.

Jakiw Palij, polonez de origine dar inrolat in armata germana, a emigrat in New York imediat dupa terminarea conflagratiei mondiale. Acuzat ca ar fi fost gardian in lagarul de la Trawniki, in Polonia, unde in 1943 au fost ucisi 6.000 de evrei, lui i s-a retras cetatenia americana in iulie 2009 si este in prezent judecat pentru crime de razboi. Helmut Oberlander si-a gasit refugiu in Canada dar a fost depistat si aici de Centrul Simon Wiesenthal. Documente din arhivele naziste au relevat ca Oberlander servise in brigazile mobile ale SS, responsabile de uciderea a zeci de mii de civili in zonele ocupate din Ucraina.

Cel mai cautat nazist de pe planeta

Fostul subofiter SS Adolf Storms, a trait in Germania timp de 60 de ani, pana cand un student de la o universitate austriaca a descoperit numele sau in niste documente de arhiva referitoare la Holocaust. In varsta de 90 de ani, Storms este acuzat acum de comiterea a 58 de crime, langa satul Deutsch Schuetzen. De asemenea, este acuzat ca l-ar fi executat pe un evreu care nu mai putea merge, in timpul unui mars fortat spre satul Hartberg, situat la o distanta de 70 km de Deutsch Schuetzen. Heinrich Boere a fost acuzat de uciderea a trei civili olandezi, in 1944. Boere a fost ofiter SS si dupa razboi a fugit in Germania. In 1949 un tribunal din Amsterdam l-a condamnat in contumacie la moarte (pedeapsa comutata ulterior in inchisoare pe viata).

Dar cererea de extradare a lui in Olanda a fost respinsa, pentru ca legea germana interzicea extradarea propriilor cetateni, iar Boere era si cetatean german. In 2009, insa Centrul pentru investigarea crimelor naziste a fost de acord ca barbatul, in varsta de 88 de ani sa poata fi judecat pentru faptele comise. La ora actuala, cel mai cautat criminal de razboi nazist este Aribert Heim, care a facut parte din SS, in calitate de medic. Experimentele sale socante, facute pe prizonieri de razboi in lagarul de la Mauthausen, Austria, sunt de natura sa oripileze: obisnuia sa preleveze organe fara anestezie, pentru a verifica rezistenta corpului uman si a ucis sute de detinuti injectandu-le otrava sau benzina direct in inima. El a fugit din Germania imediat dupa razboi si se crede ca s-ar ascunde undeva in Anzi. Efraim Zuroff, un vanator de criminali de razboi nazisti il cauta de cativa aici si spune ca nu se va lasa pana nu-l va aduce in fata justitiei. Centrul Simon Wiesenthal a oferit o recompensa de 315.000 euro pentru oricine va da informatii care ar putea duce la prinderea lui Heim.

GABRIEL TUDOR

ShareTweet
Articolul precedent

O spirala luminoasa deasupra Norvegiei

Urmatorul Articol

Imagini in vivo ale osului

Articole Similare

Istorii

Neverosimilul meci de sah

30 iunie 2025

În vara anului 1924, în inima fostului Imperiu Tarist transformat în tânara...

Istorii

Sakae Oba, „vulpea din Saipan”

23 iunie 2025

Fidelitatea si obedienta militarilor japonezi care au luptat în cel de-al Doilea...

Istorii

Statuia judecata pentru crima

16 iunie 2025

În lumea Greciei antice, justitia nu se oprea doar asupra oamenilor: uneori...

Istorii

Pham Xuan An, maestrul spionajului vietnamez

9 iunie 2025

Una dintre cele mai fascinante si enigmatice figuri ale Razboiului din Vietnam,...

Istorii

Audie Murphy, cel mai decorat soldat american

2 iunie 2025

Audie Leon Murphy s-a nascut pe 20 iunie 1925, în Kingston, Texas,...

Istorii

Naufragiul care a dus la întemeierea Africii de Sud

26 mai 2025

Pe 16 ianuarie 1647, o flota formata din trei nave olandeze –...

Urmatorul Articol

Imagini in vivo ale osului

Misterul lui Salinger

Baieti

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

26 iunie 363 d.Hr. – Moartea împaratului roman Iulian Apostatul

30 iunie 2025

În vara anului 363 e.n., împaratul Flavius Claudius Iulianus, cunoscut în istoriografia...

Citeste mai departe
Blitz

Malefici, dar geniali

30 iunie 2025

În filme, din punct de vedere al inteligentei, victimele ocupa de cele...

Citeste mai departe
Blitz

Sezatoare traditionala

30 iunie 2025

Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad (Str. Vasile Pârvan, Nr. 1) organizeaza pe 28...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Rujeola, o boala cu potential letal

30 iunie 2025

Cunoscuta ca una dintre infectiile virale relativ frecvente în copilarie, în primul...

Citeste mai departe
Femina Club

Leac redutabil

30 iunie 2025

Suparatoarea acnee are în propolis un remediu valoros. S-a demonstrat ca propolisul...

Citeste mai departe
Femina Club

Ostropel cu aripioare

30 iunie 2025

1 kg aripioare, 125 ml ulei, 2 cepe, 1 morcov, o jumatate...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.