Cel mai tânar crater de pe Terra
10 septembrie 2002..
Cel mai tânar crater de pe Terra
10 septembrie 2002…
…Este data începerii unei expeditii absolut insolite în zona cea mai salbatica si mai îndepartata a junglei boliviene! Mai ales pentru ca principalul sau organizator este… NASA! Care si-a propus sa ajunga în locul unde, prin satelit, a fost identificat cel mai recent crater meteoritic de pe Terra. ICE 2002, asa se numeste expeditia, va ajunge în final în cea mai izolata zona boliviana a junglei amazoniene, acolo unde se afla „Craterul Iturralde”, cu un diametru de 8 km. Este un crater… „neobisnuit de circular”, despre care nu se stie înca daca a fost produs de o cometa sau de un meteorit.100 de oameni
Nu este cu nimic exagerat sa consideram zona Iturralde ca deosebit de inospitaliera. Singura populatie întâlnita aici este cea a tribului Araona, dispersat pe o arie larga pâna prin anii 1960, devenit apoi sedentar si numarând în 1996 o populatie de doar 94 de locuitori! Vânatoare, pescuit, culturi de yuca, banane, orez, secara si nuci braziliene – iata principalele activitati si surse de venituri. Aici, printre acesti oameni, la sute de kilometri de cel mai apropiat oras, în locuri accesibile doar cu barca sau pe calea aerului, trebuie sa ajunga ICE 2002.Impact!
Conform datelor geologice ale zonei, socul a avut loc acum 5000-20000 ani. Este deci într-adevar vorba de cel mai tânar crater, produs, se pare, de un meteorit de aproximativ 200 m diametru, energia dezvoltata fiind echivalenta cu cea a 500-1000 megatone de TNT. Pentru a ne da seama de amploare, bomba cu hidrogen înseamna doar o megatona, iar explozia de la Hiroshima a degajat „doar” 20 de kilotone. Craterul a fost identificat la jumatatea anilor 1980, pe o imagine realizata de satelit. A existat chiar si o încercare de a ajunge în zona, dar fara succes. Ce se asteapta de la Iturralde?
Organizata de Dr. Peter Wasilewski de la Goddard Space Flight Center, NASA, din Greenbelt, Maryland, Iturralde Crater Expedition 2002 este condusa de Dr. Tim Killeen de la Conservation International, din Bolivia, asistat de Dr. Compton Tucker de la NASA/Goddard. Echipa urmareste colectarea si analiza rocilor si solului, identificarea de particule de sticla, tipice impacturilor meteoritice (temperaturile uriase la care se ajunge ducând la transformarea rocilor si solului în sticla) precum si studiul proprietatilor magnetice ale locului. Toate acestea pentru a ajunge la o concluzie ferma: a fost sau nu un meteorit? Un alt aspect care face atât de special acest caz este faptul ca dedesubt se afla un sediment de suprafata (la doar 4-5 km) acoperind „patul” de roca dura. A fost deci mai curând o „cadere pe moale”, decât o coliziune dura! Apoi, craterul se afla la doar 1 m sub nivelul zonei învecinate, ceea ce face ca depresiunea pe care a produs-o presupusul meteorit sa se umple usor cu apa, „buza craterului” ramânând însa vizibila – de altfel asa a si fost el identificat pe fotografia obtinuta de satelitul Landsat. În ceea ce priveste studiile magnetice, se va folosi un avion fara pilot, echipat cu un magnetometru care va permite trasarea hartii magnetice a zonei si astfel clarificarea originii craterului.Stiinta si educatie
ICE 2002 mai are însa o trasatura cu totul aparte: o componenta educationala, considerata cel putin la fel de importanta ca rezultatele stiintifice. Centrul Goddard al NASA are într-adevar un „fond la discretia directorilor centrului” care a permis finantarea participarii unor profesori din întreaga lume, implicati în programul international denumit „Profesorii Cercetatori”. Ei au contribuit, alaturi de studenti bolivieni, la proiectarea diverselor etape ale expeditiei, unul din ei fiind chiar participant direct, responsabil cu colectarea datelor. „Acest experiment – spun organizatorii – este o adevarata provocare pentru imaginatie si unul în care stiinta si tehnologia se confrunta direct cu natura, într-o încercare de a-i descifra secretele cele mai ascunse.” Si daca mai adaugam înca o dimensiune, cea legata de marea emotie a mult discutatelor amenintari ale ciocnirii Terrei în viitor cu un asteroid, avem adevarata valoare a informatiilor pe care le va aduce omenirii o extraordinara expeditie aflata în plina desfasurare.
Transformarea calatoriilor în spatiu
Laserele care exploateaza capacitatea naturala a bacteriilor de a transforma lumina solara...
Comentarii