Razboinicii in miniatura
Paludismul (malaria) este o infectie a sângelui care, alaturi de tuberculoza si de SIDA, reprezinta una dintre cele mai devastatoare boli din lume: anual, ea ucide circa 2,7 milioane de oameni. Vectorii principali, adica transmitatorii bolii, sunt tântarii.
Razboinicii in miniatura
Paludismul (malaria) este o infectie a sângelui care, alaturi de tuberculoza si de SIDA, reprezinta una dintre cele mai devastatoare boli din lume: anual, ea ucide circa 2,7 milioane de oameni. Vectorii principali, adica transmitatorii bolii, sunt tântarii. Mai exact, tântarii-femele – singurele care se hranesc cu sânge, acesta fiindu-le necesar la fabricarea oualor.
Plasmodium – ucigasul nevazut
Are doar câteva miimi de milimetru (prin urmare, nu se vede cu ochiul liber), dar, o data ajuns în ficatul si în sângele victimei, Plasmodium – parazitul responsabil de aceasta boala cumplita – e capabil sa ucida în chinuri, dupa nu mai mult de 12 ore. În Africa, peste 50% din populatie este infectata anual, fata de 0,4-0,5% în America Centrala si subtropicala si în Asia de Sud si de Sud-Est. Este foarte interesant modul în care tântarii transmit parazitul de la un bolnav la persoane sanatoase. O data cu ingerarea sângelui infestat, femela primeste în stomac microbi, care se înmultesc rapid, traverseaza peretii stomacului si se orienteaza catre glandele salivare ale insectei. De aici, în momentul când gazda purtatoare înteapa o alta persoana, trece cu usurinta în sângele acesteia. Simbioza dintre minuscula insecta si ucigasul nevazut e perfecta: tântarul femela nu este afectat absolut deloc de prezenta parazitului în trupul sau, ci devine o veritabila seringa cu paraziti.
Vaccinul, DDT-ul si… pliciul
Miliardele de tântari din diverse specii, raspânditi în zonele de transmitere a paludismului, au facut pâna acum prea putin eficiente eforturile de stopare a flagelului. Pentru populatiile locale, singurele metode de evitare a bolii sunt cele traditionale: uciderea tântarilor si insecticidele. În Europa si în America de Nord, DDT-ul pulverizat masiv în zonele umede a dus la suprimarea tântarului anofel. În schimb, celelalte focare au înregistrat mutatii radicale, insectele devenind imune la otravuri si transformându-se astfel în „superanofeli”; o adevarata catastrofa pentru localnici. Vaccinuri, medicamente contra parazitului, distrugerea în masa a tântarilor – toate aceste tentative s-au vazut depasite la un moment dat, de forta extraordinara a insectelor de a se adapta la conditiile razboiului mut. Moment în care oamenii de stiinta au hotarât sa mizeze pe artileria grea.
Insectele high-tech, razboinicii transgenici
Se întâmpla în zilele noastre. Nu e nimic exagerat în a aprecia ca se duce (si pe acest front) un razboi în numele civilizatiei umane. Iar aici nu exista asa-numitele legi ale razboiului. Astfel, eminentul genetician Marcelo Jacobs-Lorena, de la Universitatea Case Western, SUA, a conceput crearea unui tântar mutant, în organismul caruia Plasmodium sa nu se dezvolte, ci sa fie distrus. În conditii de laborator, a fost creat mai întâi tântarul incapabil sa transmita parazitii ingerati; eficacitate – 80%. S-a mers mai departe, creându-se insectele mutante, în stomacul carora parazitul devine captiv si deci nu mai poate migra în glandele salivare ale gazdei sale. Rezultatul – în cazuri extrem de rare, mai apar tântari ce transmit boala la om. Drept urmare, ideea de realizare a unor „ferme” pentru cresterea tântarilor high-tech antipaludism pare a fi cea mai potrivita, în intentia de eradicare a flagelului. Problema nu e simplu de rezolvat, întrucât insectele transgenice trebuie facute sa-si transmita noile calitati si celor salbatice. Pentru aceasta, tântarii-aliati sunt ajutati de oamenii de stiinta. Miliarde de mutanti vor înlocui populatiile salbatice exterminate. Atunci când toate acestea vor fi realizate, asaltul final va trebui sa includa de fapt toate arsenalurile deja existente în domeniu. Rezultatul – sustin cercetatorii – va însemna cu adevarat victoria împotriva paludismului.
Transformarea calatoriilor în spatiu
Laserele care exploateaza capacitatea naturala a bacteriilor de a transforma lumina solara...
Comentarii