Patru statui gigantice identice strajuiesc Nilul la Abu Simbel, reprezentându-l pe unul si acelasi faraon, Ramses II. De ce tocmai patru, când cifra sacra a Egiptului era cinci (pentagonul perfect care pune în evidenta numarul de aur – 1,168)?
Fiecare colos are 20 de metri înaltime si cântareste 1.
Patru statui gigantice identice strajuiesc Nilul la Abu Simbel, reprezentându-l pe unul si acelasi faraon, Ramses II. De ce tocmai patru, când cifra sacra a Egiptului era cinci (pentagonul perfect care pune în evidenta numarul de aur – 1,168)?
Fiecare colos are 20 de metri înaltime si cântareste 1.130 tone, adica suma exacta a greutatii a 170 de elefanti
Cum a fost posibil ca Ramses II sa aiba o incredibil de lunga domnie de 66 de ani, timp în care a luat si unele decizii contradictorii?
Secrete de familie
Într-un clasament al longevitatii domniilor faraonice, se remarca (cronologic, înaintea lui Ramses) numai Tutmes III (un militarist convins) cu 55 de ani (o mare parte coregent alaturi de regina Hatsepsut, matusa sa) si Amenofis III (alt mare razboinic) cu 39 de ani (singur la tron). Dar Ramses II, acreditat cu o domnie de 66-70 de ani, este marea exceptie. Chiar daca ar fi acces la tron la 8 ani, precum Tutankamon, si tot ar fi suspecta o astfel de matusalemica domnie. Exista o ipoteza moderna care explica nu numai acest lucru, ci si unele decizii în zig-zag ale acestuia. Se banuieste ca ar fi existat un mare secret de familie în aceasta dinastie (a 19-a), si anume existenta a patru frati gemeni care au domnit alternativ si/sau simultan anumite perioade de timp. Marile temple construite pe atunci (sec.XIV î.Ch.) si secretomania recunoscuta a marilor preoti ar fi putut asigura o discretie totala pusa în slujba stabilitatii statului. Egiptul se confrunta pe atunci cu amenintari foarte periculoase din partea hititilor, a asirienilor si apoi a triburilor nomade numite „popoarele marii”. Trebuia sa existe, pentru a face fata, o politica ferma de continuitate…
Doar cei patru gemeni Ramses II ar fi putut asigura stabilitatea statului (daca ar fi existat frati obisnuiti ai faraonului, atunci s-ar fi iscat, inevitabil, lupte pentru putere care ar fi slabit Tronul). Dar unii dintre acesti patru gemeni (daca acceptam ideea) au fost militaristi, altii au fost diplomati si au încheiat pace cu unii dintre dusmani. Pentru istoria Egiptului antic, o astfel de domnie longeviva, când intransigenta, când flexibila, i-a asigurat stabilitatea. Caci urmasii lui Ramses II nu au mai rezistat mult si tara a intrat într-o decadenta fatala.
„Vinovat” de aparitia lui Moise?
Turbulentele interne si externe din timpul uriasei domnii a lui Ramses II au stat la baza luarii unei decizii epocale pentru viitoarea natiune israelita. Daca timp de aproape 400 de ani, comunitatile de evrei au fost respectate în Egipt, Ramses II si-a schimbat atitudinea si a început o crunta asuprire a lor. Desi erau foarte utili societatii egiptene, Ramses i-a prigonit atât de mult, încât aparitia unui eliberator devenise inevitabila. Era o decizie inabila a faraonului, dar, culmea ironiei istorice, l-a crescut pe Moise (pruncul gasit de fiica sa) la Curte pâna spre 30 de ani. Iar „printul egiptean”, cum spune însusi Freud – contrazis de unii istorici evrei -, a organizat eliberarea, Marele Exod. Aici intervine o alta enigma: nu cumva succesorul celor patru Ramses, Meneptah, a fost contemporanul acestui eveniment? Despre aceasta, cu alt prilej.
Medicamentul care regenereaza dintii
Cercetatorii japonezi propun o solutie pentru „cosmarul” zâmbetelor fara dinti, testând un...
Comentarii