Memorie de elefant, ureche absoluta, calcule complicate instinctuale. Puteri neobisnuite si inexplicabile, pe care doar cativa muritori le manifesta. Pentru ca numarul persoanelor diagnosticate cu asa-numitul "sindrom al savantului idiot" nu depaseste cifra de o mie, la nivelul intregii planete. Cercetatorii care au studiat fenomenul se intreaba daca este vorba despre o anomalie careia stiinta nu i-a putut afla inca originea sau daca aceste daruri extraordinare sunt pur si simplu efecte ale unui creier dereglat.
Daniel Tammet, geniul numerelor
„M-am nascut in 31 ianuarie 1979. Miercuri. Stiu asta pentru ca, pentru mine, 31 ianuarie 1979 e o zi albastra.” A fost primul nascut dintr-o familie cu 9 copii. De mic copil a avut un comportament ciudat: plingea neintrerupt, era stapanit de furii, se dadea cu capul de pereti… Acest tinar englez e atins de sindromul Asperger, o maladie a creierului care va fi diagnosticata de-abia la varsta de 25 de ani. E un elev bun la limbi straine, istorie si matematica. Un elev retras, insa, neatent la ore. Singurii sai prieteni sunt… numerele. Se joaca cu ele. Le transforma in culori, personaje… „1 e de un alb stralucitor, 6 e un punct negru, fara forma si consistenta”… Perceptii subiective dar eficace. Cind face calcule, imaginile se intalnesc in fata ochilor sai.
Cind inmulteste, de pilda, 37 cu 15, vede un cerc in care se rotesc mici cercuri. Numerele si calculele sunt pentru el o gura de oxigen. Cind e invadat de angoase, inchide ochii si incepe sa calculeze. Si emotiile sunt transformate in cifre pe care le vizualizeaza in diverse forme si culori. Datorita lor, a devenit un star international. Face uneori demonstratii in fata publicului citind sirul infinit al cifrelor lui Pi, dupa virgula, fara greseala. Acum traieste din situl sau de Internet in care „preda” o metoda rapida de invatare a limbilor straine.
Sindromul savantului idiot
Unele forme de geniu pot fi tributare unei dereglari a creierului. Exista si un diagnostic, numit „sindromul savantului idiot”. O mare parte din acesti „idioti savanti” sufera de autism. Creierul lor nu s-a dezvoltat normal. Traiesc in lumea lor, nu comunica cu ceilalti. Unul din 10 cazuri de autism are o memorie speciala, talent muzical, in arte plastice sau aptitudine pentru matematica. Stephen Wiltshire e un autist englez in varsta de 35 de ani care face minuni. Dupa un zbor deasupra Londrei a desenat din memorie orasul vazut din cer, in doar 3 ore!, in cele mai mici detalii. In desenul sau se regaseste numarul exact al ferestrelor celor mai importante edificii! Un alt autist (american) Matt Savage, a invatat singur sa cinte la pian intr-o singura noapte cind avea 6 ani. A invatat islandeza in 7 zile! La 14 ani a scos un disc apoi s-a dedicat activitatii de dirijor. Sindromul savantului idiot nu e specific doar autistilor. Poate aparea in urma altor dereglari ale creierului. Uneori, poate aparea in urma unui accident cerebral.
Magnus Carlsen, un Mozart al sahului
Cind avea 5 ani, tatal sau a incercat sa-l invete sa joace sah. Pustiul n-a inteles nimic. Ii placea sa schieze si sa joace fotbal cu prietenii lui. Era preocupat insa si de Lego, de probleme de medicina pentru copii de 10-14 ani. Da dovada si de o memorie extraordinara. Stie pe de rost populatia fiecarei tari, capitala si multe alte date legate de geografie. Tatal sau n-a insistat cu sahul. Au trecut 3 ani si, intr-o zi, jocul l-a prins. La putin timp dupa primele partide, a participat la un turneu. O prestatie modesta, cum era si firesc, pentru un debutant. Dupa cateva luni, insa, invinge un campion: fostul presedinte al Federatiei norvegiene de sah. Asta s-a intamplat in ianuarie 2000. De-atunci, tinarul Magnus reporteaza victorie dupa victorie. In 2005 figureaza printre cei 900 de mari maestri internationali ai sahului. Azi, la 18 ani, se claseaza printre cei mai buni jucatori din lume. Nu se stie insa ce se va mai intampla dupa asta. (Va urma)
DORIN MARAN
Comentarii