Intestinul e asemenea unei jungle amazoniene pentru microbiologi. Lupta impotriva obezitatii si a diabetului de tip II ar putea fi o cale de patrundere in misterele acestui organ vital. „Fiecare individ e o insula locuita de populatii de microbi unici, apreciaza Denis Roy, cercetator la Universitatea Laval din Canada. E stiut faptul ca activitatea metabolica a intestinului e la fel de importanta precum cea a ficatului despre care mai avem enorm de multe de invatat. Se estimeaza ca acest organ adaposteste 15.000 -36.000 de specii de bacterii si e foarte interesant de stiut la ce foloseste o asemenea diversitate de viata microscopica”.
Numeroase cercetari actuale incearca sa patrunda misterele intestinelor noastre. Unele dintre acestea sunt promitatoare. De pilda, s-a pus in evidenta importanta raportului dintre firmicute – o clasa de bacterii – si bacteroide – o alta clasa de bacterii inrudita cu flavobacteriile. Raportul dintre o clasa de bacterii si alta poate fi sugestiv in probleme de obezitate. In timp ce o persoana supraponderala poseda de 100 de ori mai multe firmicute decat bacteroide, acest raport e de 5 la 1 in cazul bebelusilor sau al persoanelor in varsta fara probleme de supragreutate. Pe de alta parte, abundenta firmicutelor in intestin poate fi asociata diabetului de tip II.
In opinia lui Denis Roy, e posibil sa se creeze strategii alimentare speciale pentru a modifica mediul microbian intestinal si pentru a scurtcircuita dezvoltarea obezitatii. In 2006, o echipa de specialisti de la Universitatea din Saint-Louis (SUA) a prelevat esantioane de flora intestinala la soareci obezi pentru a le „grefa” la soareci de talie normala. Mickey Mouse a inceput sa se ingrase.
In 2009, aceeasi echipa a injectat flora intestinala prelevata din materii fecale umane, la soareci modificati genetic pentru a-i face sa fie insensibili la un regim de hamburgeri si bauturi gazoase. In ciuda modificarilor genetice, acestia au inceput sa se ingrase vizibil in mai putin de 24 de ore. Una dintre preocuparile producatorilor de alimente probiotice, in acest moment, e aceea de a gasi o formula pentru crearea, de iaurturi, de pilda, care sa modifice flora intestinala a consumatorilor eliminand riscul obezitatii.
DORIN MARAN
Comentarii