„Era Omului” este o denumire ambigua, dar in viziunea oamenilor de stiinta ea ar semnifica momentul in care oamenii, umanitatea, omenirea, a avut un impact ireversibil si fundamental asupra planetei. Care ar fi momentul exact al aparitiei acestei „ere a Omului”, iata o intrebare care provoaca deocamdata controverse printre experti. In ciuda unui studiu recent care pretinde ca acest moment poate fi definit cu exactitate.
Problema cu stabilirea unei date de inceput a Erei Omului, adica a momentului istoric in care Omul a avut un impact ireversibil asupra Terrei, asemenea schimbarilor globale produse de „impactul unui meteorit asupra Pamantului”, este ca nimeni nu poate raspunde cu siguranta daca omul este, intr-adevar, o forta geologica, la paritate cu vulcanii sau activitatea placilor tectonice, de pilda. Un studiu aparut recent in publicatia Nature afirma ca omul are o asemenea forta, bazandu-se pe analiza activitatii din ultimele 5-6 decenii: „Activitatea umana este azi globala si este cauza dominanta a schimbarilor de mediu contemporane”.
Autorii studiului prezinta si o metodologie pentru a fixa cu exactitate anul din momentul in care influenta umanitatii a devenit o forta hotaratoare pe planeta. Acel moment nu este unul si acelasi cu momentul aparitiei activitatilor umane. Era Omului este momentul in care aceste activitati au avut un efect hotarator, „geologic”, asupra planetei. Antropocen, acesta este termenul care este sugerat de autori pentru a descrie Era Omului. The Smithsonian’s Museum of Natural History in Washington, D.C. plaseaza aparitia activitatilor umane cam in aceeasi perioada a fosilelor de triceraptors. Dar cand a debutat Antropocenul?
Ajutorul in aceasta incercare de datare il ofera, spun specialistii, varful de aur, adica momentul in care oamenii au inceput sa influenteze fundamental geologia Pamantului. „Cautam aceste «varfuri de aur», un interval temporal real in care putem arata, cu dovezi, ca intreg Pamantul s-a schimbat”, a declarat profesorul Mark Maslin, de la University College din Londra (UCL), coautor al studiului publicat in revista Nature.
Numai ca acest „varf de aur” depinde de metodologia dupa care il stabilesti, motiv pentru care, o data exacta nu este unanim acceptata, este controversata. Astfel, majoritatea cercetatorilor si a filozofilor considera ca punctul de referinta, „varful de aur”, este anul 1800, adica startul Revolutiei Industriale, ceea ce pare plauzibil. Numai ca autorii studiului din Nature considera ca Revolutia Industriala nu poate fi acest start al Erei Omului pentru ca nu exista un marker limpede care sa certifice acest lucru. Asa ca, analizand sistematic dovezile geologice, noul studiu stabileste doua repere pentru debutul erei Omului, unul inainte, altul dupa anul 1800. Studiul amintit propune ca prim reper anul 1610.
Asadar, Era Omului a inceput in 1610. De ce atunci? Pentru ca, argumenteaza studiul, sosirea europenilor pe continentul american a avut un impact fara precedent asupra planetei. „Cresterea rapida a comertului la nivel global, imediat dupa acea perioada, a dus la o deplasare a speciilor pe suprafata planetei. Porumbul din America Centrala a inceput sa fie cultivat in sudul Europei, in Africa si China. Cartofii din America de Sud au fost cultivati in Marea Britanie si apoi in toata Europa si pana in China. Alte specii au facut drumul invers: graul a ajuns in America de Nord, iar zaharul a devenit cunoscut in America de Sud – un adevarat amestec al speciilor din intreaga lume”, este de parere autorul principal al studiului, Simon Lewis, geograf la University College din Londra si University of Leeds.
„Lucru care a avut un impact fara precedent din punct de vedere geologic, punand Terra pe o noua traiectorie evolutionara”. Simon Lewis spune mai mult: „Noi oamenii suntem acum o putere geologica in deplina forta, precum a fost ciocnirea Pamantului cu un meteorit urias”. Cercetatorii ar prefera in locul Antropocenului, denumirea de „Marea Accelerare” care inseamna o explozie fara precedent a dezvoltarii umanitatii care a urmat dupa Cel de-al Doilea Razboi Mondial. A doua data de referinta pe care o propune studiul ca start el Erei Omului este anul 1964. De ce? Pentru ca acest an coincide cu un varf al precipitatiilor radioactive globale rezultate in urma testelor cu arme nucleare. Este, de asemenea, si inceputul „Marii Accelerari”.
Este perioada in care plasticul si chimicalele industriale apar in dovezile geologice. Puterea omului de a schimba climatul din acel moment devine o forta geologica de sine statatoare. Asta il face pe Andrew Revkin de la Pace University si colaborator la publicatia New York Times sa se declare sustinatorul acestui moment: „Propunerea anului 1610 este interesanta. Dar alternativa semnaturii lasate de experimentele nucleare este mai aproape de viziunea celor care sustin Marea Accelerare ca forta geologica a umanitatii”.
Spre deosebire de Revkin, autorii studiului publicat in Nature prefera anul 1610 pentru ca, spun ei „colonialismul, comertul global si carbunele au adus Antropocenul”, Era Omului, si acesti factori inca influenteaza civilizatia. Cu atat mai mult cu cat autorii studiului aduc si un alt indiciu important referitor la startul noii ere geologice in 1610, si anume bolile mortale introduse pe continentul american de europeni.
„Circa 50 de milioane de oameni (de pe continentul american) au murit, iar cei mai multi dintre ei erau fermieri”, a declarat Simon Lewis. „Iar terenul pe care il cultivau acesti fermieri a devenit din nou salbatic, transformandu-se in jungla, padure sau savana. Aproximativ jumatate din substanta uscata a unui copac este reprezentata de carbon, astfel ca toata acea vegetatie in plina crestere a absorbit suficient de mult carbon din atmosfera pentru ca acest lucru sa fie vizibil ca o scadere a concentratiei atmosferice globale de dioxid de carbon inregistrate in straturile de gheata foarte veche. Aceasta informatie ofera un indiciu exact referitor la anul 1610 ca fiind debutul Antropocenului, cand s-a inregistrat cel mai mic nivel al concentratiei de dioxid de carbon care poate fi masurata in straturile de gheata”, a explicat cercetatorul britanic.
Prin comparatie, anul 1964 se bazeaza mai mult pe cresterea puterii armelor de razboi si pe decizia internationala de a diminua aceasta tendinta infricosatoare. In mijlocul acestei controverse legate de anii care ar marca inceputul Erai Omului, un grup international de oameni de stiinta, intitulat Anthropocene Working Group, evalueaza in prezent informatiile referitoare la stabilirea debutului noii ere geologice urmand sa anunte data convenita pentru noua perioada geologica anul viitor, dupa cum informeaza bbc.com. Sa spunem ca, totusi, studiul, publicat in Nature, nu este singurul care incearca stabilirea debutului „Erei Omului”, alti savanti propunand, cum am aratat, ca revolutia industriala sau primele teste nucleare sa fie folosite ca repere ale debutului noii ere, in timp ce alti oameni de stiinta considera ca data exacta a debutului unei noi perioade geologice poate fi stabilita abia dupa mii sau milioane de ani de retrospectiva.
Comentand cercetarea publicata in revista Nature, profesorul Jan Zalasiewicz, de la Universitatea din Leicester si care este presedintele Anthropocene Working Group, a spus ca studiul este foarte interesant si contine „idei uimitoare”. „Desigur, grupul de lucru le va lua in discutie. Aceste idei se adauga dezbaterii generale privind Antropocenul si numarului tot mai mare de sugestii referitoare la data la care aceasta era ar fi debutat. Ideea privind debutul erei in anul 1610 reflecta in mod clar un eveniment important din punct de vedere istoric, desi ar fi nevoie de mai multe dovezi, cred eu, referitoare la faptul ca aceste criterii sugerate de studiu ar fi mai potrivite decat semnalele multiple asociate cu «marea accelerare» de la mijlocul secolului al XX-lea”, a declarat Jan Zalasiewicz pentru BBC News.
GEORGE CUSNARENCU
Comentarii